Nancy från USA fick träffa svenska släkten

Rudolph och Gerda Johansson gjorde som många andra smålänningar – de utvandrade till Amerika. 102 år senare samlades släktingar på Kröngården och de mest långväga gästerna var deras barnbarn Nancy, 65 och hennes man Dave från USA.

Rudolph och Gerda Johnson utvandrade till Amerika hösten 1921. Släkten växte sig större på båda sidor Atlanten och en solig höstdag, 102 år senare blev det släktträff på Kröngården med trevlig samvaro och massor av prat. Längst resväg hade barnbarnet Nancy och hennes man Dave, som bor i USA.

Rudolph och Gerda Johnson utvandrade till Amerika hösten 1921. Släkten växte sig större på båda sidor Atlanten och en solig höstdag, 102 år senare blev det släktträff på Kröngården med trevlig samvaro och massor av prat. Längst resväg hade barnbarnet Nancy och hennes man Dave, som bor i USA.

Foto: Privat

Familj2023-10-24 20:30

År 1918 stod bröllopet mellan Rudolph Johansson från Pelarne och Gerda Sjölin från Djursdala.Två pojkar, Hjelton och Harry, kom till världen i rask takt i Sverige. Och raskt tog de också beslutet att utvandra. Hösten 1921 flyttade hela familjen till Minnesota, USA och i Amerika bytte man efternamn till Johnson.

Gerdas två äldre bröder Carl och Emil hade emigrerat redan på 1910-talet och när Gerda och Rudolph flyttade till USA var Gerdas föräldrar, Alfred och Selma samt hennes yngre bröder Edvin och Erik med på resan. Rudolph å andra sidan, lämnade mor och far och många syskon i hemlandet, alla blev kvar i Sverige.

– Ingen av de utvandrade återinvandrade till Sverige, men flera besök har gjorts genom åren, berättar Magnus Sandberg, släkting på Gerdas sida, som är glad över att så många ur den växande skaran släktingar och ättlingar kunde samlas till släktträff på Kröngården, tidigare i oktober.

I Amerika bildade de båda bröderna Hjelton och Harry familjer. Den äldre av dem, Hjelton, gifte sig med Ruthy och fick två döttrar med henne, Pat född 1947 och Pamela född 1952. Harry och hans fru Louella fick tre döttrar, Carol (1946), Renée (1950) och Nancy (1958).

– 1973 kom Rudolph och Gerda till Sverige med sina två barn och deras fruar, det vill säga Harry och Louella, Hjelton och Ruthy. Med sig hade Harry och Louella yngsta dottern Nancy, då 15 år gammal. Det var första gången som jag träffade min syssling och för mig var det som att få en syster, berättar Maria Scharff, dotterdotter till Rudolphs syster Ingrid.

Maria Scharff har haft återkommande kontakt med de amerikanska släktingarna.

– Vi har träffats många gånger. Jag åkte över första gången 1975, jag har även studerat i USA ett år. Nancy och hennes man Dave kom över till Europa tidigt 1980-tal och vi tre åkte på Interrail ihop.  Det var 40 år sedan Dave var i Sverige senast och 27 år sedan Nancy var här, hon sjöng på mitt bröllop i Tidersrums kyrka 1990 och kom tillbaka 1996. Tanken var att de skulle komma på min dotters bröllop 2020, de hade köpt biljetter men kunde inte närvara på grund av lock down under pandemin. Men de behöll sina biljetter och nu användes de.

Ett annat möte hon minns lite extra var när hon tillsammans med Anne-Marie Hultqvist Svensson från Hultsfred åkte till USA 2018 för att vara med på Nancy och Daves äldste sons bröllop.

– Anne-Marie är dotter till Rudolphs syster Alice. Vi firade även Hjelton, som i maj fyllde 99 år. Hjelton och Anne-Marie var kusiner, och det var minst sagt ett kärt återseende mellan de två. De hade inte setts sedan mitten på 1980-talet.

– Helton och Ruthys barn Pat och Pam, har också varit här i Sverige. Pat och make Dan kom över i mitten på 2000-talet och Pamela och make Ken och son Tim kom 2017. Pamela är den enda av de fem barnen som behållit efternamnet Johnson.

Att uppnå hög ålder verkar vara något av ett släktdrag. Rudolph dog 1980 vid 83 års ålder. Gerda dog 1992 vid 93 års ålder. Deras äldste son Hjelton dog 2022, nära 103 år gammal och Harry dog 2016 vid 95 års ålder.                                                                                                                 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!