Ni skulle ha tänkt på dagens släktforskare

Hallå där, Anders Eriksson och Brita Jonsdotter, varför gav ni den nyfödda dottern namnet Anna? Varför tänkte ni inte på oss som släktforskar idag?

På gården Björkebacken i Fors socken bodde Per Pellesson med sin familj i slutet av 1700-talet, enligt husförhörslängden. Hans dotter Anna hade då redan flyttat hemifrån och gift sig. Hon är min farfars farmors farmor och en av flera Anna Persdotter i mitt släktträd.

På gården Björkebacken i Fors socken bodde Per Pellesson med sin familj i slutet av 1700-talet, enligt husförhörslängden. Hans dotter Anna hade då redan flyttat hemifrån och gift sig. Hon är min farfars farmors farmor och en av flera Anna Persdotter i mitt släktträd.

Foto: Arkiv Digital

Krönika2021-02-20 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att leta efter en Anna Andersdotter född 1767 i en normalstor svensk socken är som att leta efter en nål i en höstack. Jag vet inte ens om det är det här paret som är min Anna Andersdotters föräldrar. Med ett så vanligt namn och inga andra uppgifter att gå på så går det inte att vara säker på vem som är den rätta.

Förr i tiden, långt innan vi hade personnummer och när de flesta bara hade ett förnamn, då går man bet ibland i sökandet efter förmödrar och förfäder. Hur många jämnåriga Anna Andersdotter tror du att det fanns i socknen vid den här tiden i slutet av 1700-talet? Jag vet inte men hittills har jag hittat minst fyra som alla skulle kunna vara min Anna Andersdotter.

Namnen på de gamla släktingarna kan göra en både frustrerad och road. Anna Persdotter och Anna Andersdotter är bland de vanligaste namnen förr. Alla släktforskare har nog kvinnor med dessa namn i sina släktträd, oavsett varifrån i Sverige släkten kommer.

Roligare är det med mer ovanliga namn. I min släkt har jag inga riktigt ovanliga namn, som till exempel Vifast, Vallen och Tol, förnamn som finns i andra släkter på 1500-talet. Kanske skulle dåtidens folk tycka att vi har tokiga namn när vi kallar barnen till exempel Wilma och Liam, som är två av de allra populäraste namnen idag.

Men jag har tre generationer Per Pellesson. Inte Per Persson. Deras namn skrevs Pellesson, både i kyrkböcker och mantalslängder. Idag hittar jag inte en enda i Sverige med efternamnet Pellesson. Varför inte? Det låter väl fint?

Men det gäller att hålla reda på vilken av dem jag menar när jag skriver min släkthistoria. Den äldste av dem föddes omkring 1690 och den yngste av dem dog 1802. Av den yngstes barn är en dotter min anmoder. Givetvis fanns det en son som hette Per som kunde föra namnet vidare men om han gjorde det vet jag inte.

Jag har funderat på varför de kallade sig Pellesson och inte Persson. Fanns det en legendarisk Pelle långt tillbaka i släkten som de ville hålla minnet levande av? Det får jag förmodligen aldrig veta.

Känner du någon som heter Sölve? De flesta som heter det kommer från Tjust. Eller kom, för det är nog få som får det namnet idag. Av alla Sölve som bodde i Kalmar län under första halvan av 1900-talet kom alla från Tjust. Det bars av en del östgötar också men inte av så många andra ute i landet. 

Kanske dags att ta upp det igen?