Hasselö är en viktig plats för Hans och Catharina Carlén. Här har de spendera många lediga dagar de senaste 30 åren i en liten stuga på 25 kvadrat. Men nu ska de bo på ön permanent.
Valet att lämna storstadsliv och tillsvidareanställningar i Stockholm är ett beslut som har vuxit fram. För tre år sedan tog paret Carlén tjänstledigt i ett år och flyttade till Spanien.
– Vi gjorde det främst för att vi ville spendera mer tid tillsammans, säger Catharina.
De trivdes bra med det fria livet i Spanien, men efter ett år flyttade de hem igen. Livet återgick i tidigare gamla hjulspår, med heltidsarbete. Varken Catharina eller Hans trivdes med det.
De började fundera på att göra något annat.
Skulle det vara möjligt att bosätta sig permanent på Hasselö? Hans och Catharina började fundera på om de skulle kunna starta upp någon typ av verksamhet på ön. De började även att leta efter en passande lokal.
– Det enda huset som stod tomt, som var stort nog och som låg lägligt var Hagaslätt, säger Catharina.
Gården Hagaslätt, som ägs av Bostadsbolaget, består av en huvudbyggnad samt tre bodar och en lada. De bestämde sig för att kontakta Bostadsbolaget och numera hyr de gården.
När vi pratas vid på telefon skiner solen över Hasselö. Catharina och Hans tänker ägna dagen åt att rusta upp sin nyligen införskaffade matvagn, det gäller att passa på för i morgon ska det nämligen regna. Hans och Catharina har också inrett en del av gårdens lada till kafé.
– Vi tänker oss att det ska bli en levande gård med lite odling. I går fick vi vår första bikupa, säger Catharina och avslöjar även planer på höns och kanske även får framöver.
Tanken är att smygöppna ett kafé lagom till midsommar, till att börja med i liten skala.
– Antingen får vi massor av kunder eller inga alls. Vi får nog ha ett begränsat sortiment, med tanke på den här speciella våren. Och sen får vi se, säger Hans.
Verksamheten kallar de för Hagaslätt hembageri och logi. I en av gårdens små bodar har de även inrett två övernattningsrum. De skulle också vilja öppna ett bageri på ön så småningom, något som troligtvis kommer att ske i samarbete med öns restaurang, men än så länge är planerna inte spikade.
Det har tagit lite tid för Hans och Catharina att lämna sitt gamla liv. Hans har varit anställd som fotograf. Catharina arbetar fortfarande som barnmorska och terapeut i Stockholm och flyttar till ön först i augusti.
– I höst kommer jag fortsätta att pendla lite till Stockholm. Men min förhoppning är att jag ska kunna arbeta i Västervik framöver, säger hon.
Men varför flytta ut till en ö i småländska skärgården? Hans berättar om en längtan att få göra "riktiga saker", att få vara nära naturen och att få jobba med händerna.
– Det är det som har varit drivkraften till förändringen. Att leva ett ärligare liv, säger han.
Carléns främsta inspiratörer är Ulrika och Michael Ågrehn. De valde också att lämna storstan för att bosätta sig på Hasselö och driver numera öns restaurang Sjökanten tillsammans med Caroline Blomberg.
– De inspirerade oss och visade att det här var möjligt, säger Catharina.
Båda fyller 56 i år. Barnen är vuxna och har flyttat hemifrån. Hans och Catharina upplever att många de möter söker efter något annat, något som känns mer "genuint, djupt och ärligt".
– Vi märker att det finns ett intresse för det vi gör, och det kan man se i samhället också med alla program som sänds på tv, säger Catharina.
Hon tror att många söker meningsfullhet.
– Livet ska ha riktning och djup, fylla en funktion och ha en känsla av sammanhang...
Hon tillägger att ölivet inte är något som de räknar med att bli rika på och säkerligen kör de sina pensioner i botten.
Det är stort att våga och att ta steget... Hur vågar ni?
– Ja, men vad är det värsta som kan hända då? Det är vårt motto hela tiden. Det värsta som kan hända är väl att vi får bo på en idyllisk plats och pendla in till Västervik för att jobba med andra saker. Och det är väl bra det med. Det känns lyxigt det med, säger Catharina.
Carléns upplever ett enormt stöd från öborna och att samarbete är en självklarhet. Det finns redan kaféverksamhet och restaurang på Hasselö, men de andra öborna ser positivt på tillskottet.
– Det finns inte någon känsla av att vi konkurrerar. Det är ju snarare så att, ju fler som har verksamhet här ute, desto mer kommer det att dra kunder, säger Catharina.