Intresset för att sälja prylar på loppis verkar bara öka. Den 5 mars arrangerar Carita Thörn och kompisen Anette Hasselkvist loppis i Folkets park i Vimmerby och det tog inte lång tid förrän närmare alla bord var uthyrda, vilket betyder närmare 30 bord.
– Det är ju fjärde loppisen och många som har varit med tidigare gillar upplägget och har hakat på igen och det finns de som vill ha flera bord. Dessutom kommer det en hel del nya, och det är kul. Tyvärr får vi ju säga nej till en del eftersom vi inte vill att det ska kännas trångt, säger Carita Thörn.
Hyran som säljarna betalar för borden och överskotten från kafeterian går som vanligt till organisationen Min Stora Dag.
– Och till Barndiabetsfonden. Jag har ett bonusbarnbarn med diabetes typ, så det känns naturligt att bidra även där.
Att återbruk ligger i tiden och att fler har det kärvt ekonomiskt tror hon kan vara bidragande orsaker till att trycket på loppmarknader ökat. Men det tuffa läget har också fått henne att justera upplägget en smula.
– Inga stora saker, konceptet är detsamma som tidigare. Men vi kör inget lotteri i år. Jag vet att många vill hjälpa till men det är inte läge att springa runt och jaga sponsorer när butikerna har det så tufft och man läser om hur butiker i stan tvingas slå igen.
Vad säger du om loppiskonkurrensen?
– Jag tycker inte det är så mycket, faktiskt. Begagnatmarknaden är ju stor, men riktar sig nischat till barn. På vår loppis är det lite mer varierat. Kafeterian med hembakat är också populär, jag tror vi fick in runt 6 000 kronor bara på försäljningen där förra året.
Vid det här laget har Carita Thörn dragit in en bit över 300 000 kronor till välgörenhet på sina olika evenemang.
– Vi hoppas förstås på mycket folk, men jag har inte satt upp något mål när det gäller antal kronor. Det är roligare att göra mindre och enkla arrangemang och bara att bidra till att barn får det lite ljusare räcker långt.