Som liten fängslades Andreas Fahlman av naturprogram och undrade hur det var att jobba så nära djuren.
– Det verkade spännande. Sedan hade jag en bror till min morfar som jobbade inom svenska marinen och dök väldigt mycket, så jag blev nyfiken på dykning och dykforskning.
Som 23-åring lämnade han Härnösand och Sverige för Hawaii.
– Det var på 90-talet. Det fanns inga jobb, men att bo i Sverige har många fördelar. CSN gav mig möjligheten att studera utomlands. Jag pluggade marinbiologi i USA i tre år. Jag blev helt förälskad i djurfysiologi, berättar han.
Han studerade vidare och doktorerade inom dykforskning i samarbete med den amerikanska flottan. Sedan dess har det blivit många år med forskning och fältstudier i framför allt Nordamerika, men även Sydamerika, Afrika och Europa.
– Jag har gjort mycket och har haft tur. Vi som kommer från Sverige har stora möjligheter att förverkliga det vi vill. Jag tror inte så många tänker på det. Att resa är väldigt bra för man ser hur bra man har det. Jag är nog den mest lyckligt lottade personen jag känner, ler han.
Nu senast kommer Andreas Fahlman från Spanien och Oceanografics forskningsstiftelse. I somras fick han erbjudandet från Kolmårdens djurpark om att ta över som forskningschef efter Mats Amundin.
Vad var det som lockade dig?
– Mycket personliga möten, när jag träffade personalen. Speciellt Mats Amundin, vad han har gjort. Möjligheterna. Allt från ägarnas vision ner till de som arbetar på "marken" med djuren. Filosofin. Man gör så pass mycket arbete som jag tror att folk inte känner till. Just det här med forskning, välmående för djuren. Man vill göra det bättre för djuren här och för djuren i naturen.
Han är väl medveten om att det finns kritiker, men han menar att de ofta inte känner till helheten.
– Det är så lätt att sälja "djur i bur". Att de är i fängelse. Ja, jag håller med om att det är ett annorlunda liv, men är det bättre att leva i en värld där man knappt kan överleva, på grund av att vi människor har förstört den så mycket?
Andreas Fahlman har en gedigen erfarenhet av forskning och fältstudier, på framför allt marina däggdjur. Bland annat har han tillsammans med kollegor utvecklat ett instrument som gör att man kan göra spirometri på delfiner. Alltså en metod för att undersöka om delfinen har astma eller andra lungproblem.
– Då är det väldigt bra att kunna utgå från delfiner i akvarium. Vi vet vilka deras ålder, kön, om de är friska eller sjuka. Det är bra vid valideringsstudier. Sedan har vi påbörjat studier med djur ute i naturen.
Arbetet som forskningschef innebär att Andreas Fahlman håller i trådarna kring forskningen. Förutom Mats Amundin, som på pappret gick i pension för ett år sedan – men som i allra högsta grad fortfarande är verksam, arbetar elever på Linköpings universitet med olika projekt.
En av forskarna på LiU har satt sändare i hornen på noshörningarna på Kolmården för att se hur de rör sig och hur de mår.
Resultatet kan gagna både vilda djur, som riskerar bli offer för tjuvskyttar, och de i parken. Genom att analysera datan kan forskarna se hur noshörningarna reagerar när det är mycket besökare i parken. Drar de sig undan och blir de stressade?
– Det blir som ett fingeravtryck av välmående. I dag är bedömningen subjektiv på så sätt att man utgår från att tränarna ser hur de beter sig. Om vi kan mäta hur de faktiskt mår kan vi förändra strukturen i parken så det blir bättre för dem.
Hemma i Sverige kommer mycket tid att läggas på att analysera data och jobba med kurser på universitetet. Då kan han leva ett ganska vanligt liv med kontorsarbetstider.
– Det ser annorlunda ut i fält. Då går man upp kanske vid 04 på morgonen för då ska man förbereda och gå till en båt, sedan är man ute och guppar på havet till 16, 17. Sedan väntar mer arbete eftersom man måste förbereda för nästa arbetsdag och svara på mejl. Sedan är klockan 22. Det är intensivt.
Det låter svårt att ha ett familjeliv?
– Ja du, säger Andreas och skrattar.
– Jag har två barn, men de bor i Kanada med sin mamma. Hon har varit jättebra.
Efter separationen har de funnit sätt att vara tillsammans, även när de bor långt ifrån varandra.
– Man kan ses med videosamtal, prata och skicka meddelanden. Det är ett annorlunda sätt att hålla kontakten. Jag tror att man måste försöka att söka det som fungerar och se till det positiva, säger Andreas Fahlman och fortsätter:
– Det är svårt för någon som inte har samma intresse eller själv brinner för sitt jobb att förstå. Jag drömmer om jobbet och drömmer fram lösningar. Mycket snurrar hela tiden. Det ger oerhört mycket men tar också mycket av ens liv.