Hon tar över stafettpinnen efter populär vårdchef

En personlig relation till patienterna är viktiga ledord för nya chefen på Ankarsrums hälsocentral: "Mycket hönssnack i fikapauserna".

Leone Fohlin Johansson blir ny chef på Ankarsrums hälsocentral när Hans Jansson nu går i pension.

Leone Fohlin Johansson blir ny chef på Ankarsrums hälsocentral när Hans Jansson nu går i pension.

Foto: Lotta Gometz

Familj2022-05-12 18:45

Tio år blev det på Ankarsrums hälsocentral för Hans Jansson. Som chef har han arbetat hårt för att komma ifrån "hyrläkarträsket" och skapa mer av kontinuitet för såväl de listade patienterna som för medarbetarna. 

– Nu fortsätter vi i samma anda, säger Leone Fohlin Johansson som tar över stafettpinnen efter Hans.

Vid den senaste patientenkäten hamnade Ankarsrums hälsocentral i topp som den bästa i hela regionen.

undefined
Leone Fohlin Johansson är ny chef på Ankarsrums hälsocentral.

Leone är diabetessjuksköterska och har arbetat i Ankarsrum sedan 2013.

– Hon var den första sjuksköterska som jag anställde, berättar Hans som nu går i pension – med blandade känslor.

– Det ska bli skönt samtidigt som det känns lite vemodigt. Vi är ett kanonbra gäng här. Det blir en omställning helt klart. 

Men sysslolös kommer han inte att bli.

– Jag bor på en liten gård, min sambos föräldragård. Vi har höns, ankor och får och på gården finns alltid saker som behöver göras. Just nu är det dessutom lamningstider.

Han är heller inte främmande för att rycka in ibland och göra en insats på sin gamla arbetsplats.

– Vi kommer alldeles säkert att ringa in honom emellanåt, säger Leone Fohlin Johansson. 

Även hon bor på en gård, en hästgård mellan Odensvi och Hallingeberg. 

– Det har med andra ord blivit en hel del "hönssnack" på jobbet genom åren, säger Leone och skrattar.

undefined
"Det är ett kanonbra gäng som arbetar här", säger Hans Jansson som nu startar ett nytt kapitel i livet: det som pensionär. Leone Fohlin Johansson har skolats in som ny chef på Ankarsrums hälsocentral.

Själva beskriver Hans och Leone Ankarsrums hälsocentral som en arbetsplats befriad från prestige och hierarkier – något som de tror bidrar till att medarbetarna trivs och engagerar sig.

– Alla här kan täcka upp för varandra när det behövs, för att på bästa sätt kunna hjälpa patienterna. Vi är flexibla och har lätt för att ställa om, menar Leone Fohlin Johansson och Hans Jansson.

– Det är nödvändigt på en liten arbetsplats.

Just litenheten, den familjära stämningen och att beslutsvägarna är korta är komponenter som gör att många som vikarierat på hälsocentralen gärna vill komma tillbaka, menar Hans och Leone.

Totalt arbetar i dag 15 personer här, varav fyra är läkare – två fasta och två som gör allmän- respektive specialisttjänstgöring.

– När jag började 2012 hade vi inte en enda fast läkare utan bara hyrläkare och kvaliteten på deras insatser var minst sagt varierande, säger Hans.

Han bestämde sig då för att försöka inkludera och engagera hyrläkarna mer i arbetsgruppen, och så småningom kunde han fastanställa två av dem som var särskilt uppskattade: Kasper Hugod och Helena Bäckström.

undefined
Hans Jansson arbetade bland annat som skolsköterska på naturbruksgymnasiet i Gamleby och på rättspsyk innan han påbörjade sin tjänst i Ankarsrum 2012.

Hans Jansson beskriver att man vågat testa en del nya grepp och idéer på Ankarsrums hälsocentral under den senaste tioårsperioden. Det som inte funkat har skrotats medan det som fallit väl ut har införlivats i verksamheten och blivit en del av rutinerna.

Ett exempel är öppen mottagning på morgnarna. Under pandemin fick det initiativet pausas, av förklarliga skäl, men till hösten återinförs det igen, om inget oförutsett händer.

– Öppen mottagning har bidragit till att patienttrycket minskat. Antagligen för att patienterna känner sig tryggare. Vetskapen om att man kan gå ner till hälsocentralen dagen därpå om problemet inte går över gör att fler avvaktar om situationen inte är akut. Det blir färre onödiga besök. 

Likaså får alla patienter ett direktnummer till sin allmänläkare, och läkarna sköter sin egen telefonkö.

– Vi vill förenkla för patienterna att få kontakt med sin läkare.

Direkt kommunikation, utan omvägar, är också något som skapar trygghet, menar Leone Fohlin Johansson.

undefined
Leone Fohlin Johansson blir ny chef på Ankarsrums hälsocentral när Hans Jansson nu går i pension.
Ankarsrums hälsocentral

Ankarsrums hälsocentral har 3 440 listade patienter. Av dem är 2 027 mellan 7 och 64 år gamla.

Ankarsrum är kommunens tredje största ort. Här bor runt 1 300 invånare vilket innebär att en hel del patienter även kommer resande från andra orter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!