Nyexaminerade Liv drömmer stort inom skådespeleri

Liv E. Helmfrid från Locknevi tog nyligen skådespelarexamen på Skara Skolscen. Nu finns många drömmar och mål att kunna jobba med det på heltid, "Jag gillar mötet med publiken", säger hon.

Liv E. Helmfrid tog nyligen examen från skådespelareutbildningen i Skara och har nu stora drömmar om att kunna livnära sig på yrket.

Liv E. Helmfrid tog nyligen examen från skådespelareutbildningen i Skara och har nu stora drömmar om att kunna livnära sig på yrket.

Foto: Samuel Josefsson

Familj2023-06-10 06:00

Teaterresan började väldigt tidigt för Liv E. Helmfrid som tog sina första steg på Kulturskolan i Vimmerby. Där förälskade hon sig att få stå på scen och uppträda inför publik. 

– På ett sätt var det en slump men på ett annat sätt var det en självklarhet. Skådespeleri har alltid varit i mitt liv och det jag tycker är roligast. Det är ett sätt att uttrycka sig och lära sig om sig själv, säger Liv E. Helmfrid. 

Vi träffar henne just utanför Kulturskolan där allt började och när hon fick frågan om hur det känns att vara här igen, tittar hon glatt över byggnaden.

– Det är så fint på något sätt. Mina klasskompisar kommer från ställen där det finns många olika alternativ att välja på men i Vimmerby finns det typ bara Kulturskolan. 

undefined
På Kulturskolan i Vimmerby började hennes resa och skolan har betytt väldigt mycket för Liv.

I januari 2022 blev Liv antagen på Skara Skolscen där stora namn som Allan Svensson, Noomi Rapace och Marie Richardsson har gått. Nu är utbildningen över för hennes del när hon har fått sin examen och hon blickar tillbaka på Skaratiden som väldigt lärorik.

– Det känns konstigt att sluta och det har varit otroligt intensivt. Det har gått i ett och det var tanken från skolan att vi skulle ha massa olika projekt för att komma loss från prestationsångest och för att lyfta upp idéer. Vi har varit i skolan väldigt många timmar och det har lönat sig. Jag är jättenöjd över det jag har fått av utbildningen och det var över min förväntan. 

Nu har hon flyttat tillbaka till hemtrakterna och mycket projekt är på gång. I sommar kommer hon jobba på Astrid Lindgrens Värld och till hösten ska hon starta en podd med några kompisar.

undefined
Nu har Liv flyttat tillbaka till Vimmerby och hon får se hur länge hon blir kvar på hemmaplan.

Podden kommer heta Scriptless och det är planerat att den ska ha premiär i september. 

– Det kommer bli en föreställning utan manus och det blir ett möte mellan skådespelarna och publiken i en trygg miljö. Vi kommer bara köra ljud och inte filma och det kommer bli jättespännande. Jag vet inte om det har gjorts någonting liknande innan och jag tror det kommer gå väldigt bra. 

– Jag har lite andra projekt också men det är lite för tidigt i processen så jag kan inte berätta så mycket än. Det kliar mycket i fingrarna nu. 

Under Livs uppväxt har hon rest mycket med familjen och bott i länder som Brasilien, Rumänien, Etiopien, Australien och Tyskland. Alla hennes erfarenheter hoppas hon kunna ta med sig till teaterscenen, som hon brinner mest för. 

– Man blir så fascinerad när man är ute och reser och träffar folk på andra sidan jordklotet. Man har fördomar innan att vi inte kommer ha någonting att prata om men sedan märker man att de är precis likadana. Jag har fått väldigt mycket inspiration från alla resor och det är en del av mig.

undefined
Efter utbildningen har Liv många projekt på gång och till hösten blir det podd.

Hon har inga planer att söka sig till utlandet i nuläget och idag den nu 25-åriga Liv E. Helmfrid vet inte hur länge hon kommer att stanna i Vimmerby. Det hon är säker på är att hon vill stå som skådespelare scenen på heltid och att kunna få livnära sig på yrket.

– Jag tycker det är så skönt att det är ganska öppet just nu men jag vill göra massa grejer. Drömmen är att få testa på de saker som jag vill testa. Just nu känner jag att teaterscenen är närmast mig men jag är väldigt sugen på film också. Sedan finns det en dröm att skapa något eget  och köra regi. 

Liv till höger under hennes slutproduktion på skådespelarutbildningen.
Liv till höger under hennes slutproduktion på skådespelarutbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!