Per Allerth: "Nu vill jag känna att dagen är min"

Per Allerth håller just på att förbereda sig för att sluta som vd för Västervik Miljö och Energi. I maj pensionerar han sig från arbetet, men tänker inte sluta jobba.

Per Allerth slutar som vd för Västervik miljö och energi. Nu ser han fram emot att få bestämma över sin egen tid.

Per Allerth slutar som vd för Västervik miljö och energi. Nu ser han fram emot att få bestämma över sin egen tid.

Foto: Anna Persdotter

Familj2021-02-20 09:00

– Jag har en del saker på gång, säger han kryptiskt.

Men efter många år som vd och tidigare förvaltningschef ser han fram emot att få planera sin egen tid, och ägna sig åt sina egna intressen.

– Nu har jag en agenda som är full varje dag, med i stort sett varje timme inrutad. Jag ser fram emot att kunna gå upp på morgonen utan att ha så mycket framför mig. Att ta med hunden ut och gå en promenad och känna att dagen är min.

Per Allerth kom till Västervik, eller närmare bestämt Gamleby, 1985. Han jobbade på Forsaströms kraft linjemästarkontor i Kisa, där han också är uppväxt. 

Han nappade på ett erbjudande om en anställning på företagets linjemästarkontor i Gamleby och flyttade dit med familjen.

– Då hade vi just byggt ett hus i Kisa, så folk tyckte väl inte vi var riktigt kloka, säger Per och skrattar.

Familjen trivdes i Gamleby. När han några år senare blev tillfrågad om att hoppa in på jobbet som tillförordnad platschef och linjemästare i Kisa tackade han ja, men valde att pendla. I stället för att stanna och ta över tjänsten permanent vände han blicken åt Västervik.

– Det dök upp ett jobb på dåvarande Västerviks kraft. Jag tog jobbet och det var en jätterolig tid. Elverkschefen var på väg att gå i pension, så i några år var jag tillförordnad elverkschef och sedan tog jag över tjänsten.

1996 avreglerades elmarknaden. Innan dess var nätavgift och energiavgift en och samma avgift och priset var svårt för en enskild person att påverka. Tanken med avregleringen var att skapa mer konkurrens på elmarknaden.

– Det var en hektisk, men också intressant tid, med mycket jobb.

Allerth berättar att han under den här tiden ofta var i kontakt med Vattenfall, som hade tagit över Forsaströms kraft, och 1998 blev han erbjuden jobbet som vd med placering på huvudkontoret i Åtvidaberg.

– Det var en rätt tuff tid. Det hände mycket inom energibranschen, så det var en utmaning i högsta grad.

När han efter några års pendling till först Åtvidaberg och sedan Stockholm övervägde att lämna Västervik kom ett erbjudande han inte kunde motstå.

– Det höll ju inte det här med att pendla och jag funderade på att flytta. Men då var barnen i en ålder då det var svårt att rycka upp rötterna. I den vevan ringde Conny Jansson, som då var kommunchef.

Per fick veta att de saknat en chef en längre tid och anställdes som vice vd och förvaltningschef för det som då kallades det tekniska blocket.

Något som fick honom att först tveka var att även kost och städ ingick där.

– Det var ju områden som jag inte hade någon kunskap alls om.

– Men jag tänkte att det var ledarskap som efterfrågades, kunskaperna fanns redan ute i verksamheterna.

2005 var Per Allerth med och skapade Västerviks miljö och energi, en sammanslagning av Västerviks värmeverk AB och Renhållningsverket.

– Nu är vi ett komplett energibolag med sex affärsområden och 170 anställda. Det är en otroligt komplex verksamhet som jag tror kommer vara intressant för min efterträdare.

Bolaget söker nu efter någon som är sugen på att ta över.

– Tycker man om att lösa problem är det ett spännande jobb. Det går inte en dag utan att det händer saker.

Han berättar att beslutet att kliva tillbaka inte var lätt, men att det är något han tänkt på under en längre tid.

– Under mina år har jag jobbat oerhört mycket. Jag kommer inte ha svårt att fördriva tiden, men nu vill jag bestämma takten själv.

I maj går Per Allerth i pension, men han räknar inte med att bli sysslolös.
I maj går Per Allerth i pension, men han räknar inte med att bli sysslolös.
Personligt

Per Allerth

Ålder: 64 år, fyller 65 i november.

Bostadsort: Västervik.

Födelseort: Linköping och uppväxt i Kisa.

Familj: Hustrun Carina Allerth. Barnen Lina och Erik, tre barnbarn och ett fjärde på väg.

Intressen: "När vi bodde i Gamleby var jag aktiv inom idrott, jag var ordförande i Gamleby badmintonklubb och Gamleby IF under många år. Jag var med och bildade Tjust IF som var en sammanslagning av Gamleby IF och Loftahammars IF. På senare år har mitt engagemang varit riktat mot Tjust bandy."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!