Ute vid Tättö Havskrog, några kilometer söder om Loftahammar, är det omöjligt att inte imponeras av utsikten. Till höger ses Rågös östra udde och längre ut till vänster möter blicken Jutskärsarkipelagen. Däremellan Östersjöns vida horisont. Dessutom som pricken över i den majestätiska havsörnen som seglar i cirklar över viken.
I denna miljö driver Peter Roloff tillsammans med barnen Emma Greus-Roloff och Leo Greus krogen som ett familjeföretag.
– Ingenting är omöjligt, bara drivet och idéerna finns, säger Peter.
Han är 61 år och har arbetat i restaurangbranschen i hela sitt yrkesverksamma liv.
– Jag halkade in i branschen på ett bananskal, när jag sommarjobbade med disken på Västervikskrogen Slottsholmen direkt efter grundskolan. Då fick jag blodad tand.
Det blev sedan kockutbildning i Västervik, med praktik hos den legendariska krögaren Fred Johnsen, mer känd som Onkel Fred.
– Tiden som praktikant hos den kunniga Onkel Fred var oerhört viktig för mig.
Efter serveringsutbildning i Hallstahammar följde tio år av arbete på krogar i Västerås. Sedan ville Peter prova på arbete utomlands, så det blev fem år i Portugal följt av en tid i Finland.
– Därefter kände jag mig rätt så mättad på restaurangbranschen, erkänner han.
Men nästan direkt efter hemkomsten så sökte Harrys i Vimmerby personal.
– Då var jag på igen. Sedan följde Corallen och Steak House Oscar i Oskarshamn.
För sju år sedan började Peter jobba i Västerviks kommun igen. Det blev fyra år på Stadshotellet och då även sommartid på Tättö Havskrog, som han och barnen sedan övertog. Sammantaget har han nu arbetat sju år på Tättö, varav tre år i egen regi.
Att ha förmånen att jobba med sina barn är något som Peter uppskattar:
– Jättekul! Närheten och positivt utbyte med de ungas idéer är väldigt givande.
En tid efter att familjen hade tagit över krogen kom pandemin. Peter berättar att det var en orolig tid, men att de trots allt inte drabbades så hårt. Nu möter de nästa kris och brottas med stigande priser på råvaror och energi.
– Det är ju bara att bita ihop som alla andra, försöka spara lite där det är möjligt.
Numera jobbar Peter Roloff 365 dagar om året och trivs bra med det. Tättö är den enda krog och servering i Loftahammar som håller öppet alla dagar året runt, berättar han.
– Det är en utmaning att driva en krog här ute, på den fina platsen och bland alla trevliga kunder. Här blir jag kvar tills man får bära ut mig!
Peter berättar om vikten av planering och framförhållning i arbetet, men som krögare behövs även förmågan att kunna hitta snabba lösningar.
– En måndagsmorgon ringde militären och frågade om lunch till 35 personer samma dag och till och med onsdagen. Det var bara att trolla med knäna. Man får aldrig banga, alltid kämpa på och fixa. Så löser sig det mesta.
Restaurangen ligger intill Tättö Camping och får förstås ett uppsving på sommaren. Då har de evenemang med quizaftnar och livemusik varje vecka på havskrogen.
– Och nu har vi planer på liknade arrangemang även vintertid, kanske afterwork och karaoke.
– Givetvis är även resten av året viktigt för oss, det känns angeläget att Loftahammar lever året om.
Peter bor i Västervik men pendlar dagligen ut till Tättö och trivs med resorna som ger honom andrum.
– Då får jag tid över att varva ner, reflektera och tänka ut nya idéer för min verksamhet, säger Tättökrögaren.