– Har du någon vällagrad Port Salut eller gräddost idag?
– Hade du kommit förra veckan hade jag haft en riktigt bra gräddost, men det är slut nu. Prova den här Port Saluten istället, säger Peter Frisk till en kund.
Så kan det låta på torsdagar på torget i Vimmerby då Peter Frisk från Drotts Ost i Vetlanda ställt upp sin lastbil för veckans besök i staden.
Torghandeln är inte en lika vanlig del av stadsbilden som förr, men Peter Frisk eller "Ostgubben" som en del kallar honom gör sitt för att hålla traditionen vid liv.
– För 10-12 år sedan kunde det vara en handfull handlare i Vimmerby, men numera är jag ofta ensam på torget på torsdagar, säger Peter Frisk som åker runt på orter som Vetlanda, Oskarshamn och Högsby i övrigt i veckan.
– På ett par andra orter finns det flera som bedriver torghandel med bland annat grönsaker, fisk och blommor, men det blir allt tuffare att locka folk och kunder, säger han.
Vad är det som gör att ni ändå hänger i och fortsätter?
– Jag trivs väldigt bra med jobbet och vi har en trogen skara kunder på varje ort som kommer varje vecka, säger Peter Frisk som har haft Vimmerby på sin lott sedan 1997.
– Jag har fått många vänner på det här viset som man träffar varje gång och pratar om veckan som gått. På sommaren så blir det mycket prat om speedway då jag följer Vetlanda och det finns många som håller på Dackarna i Vimmerby. På vintern blir det mycket prat om hockey då jag håller på HV71 och ser många av deras matcher.
Peter Frisk känner även att han har en viktigt social funktion för en del som besöker honom.
– Jag vet att en del äldre som kommer förbi och får en pratstund på några minuter som värdesätter det extra mycket för jag kanske är den enda person de pratar med den dagen. Det känns bra att kunna ge dem den tiden, säger han.
Hur kom du in i osthandlarbranschen?
– Jag har en bakgrund inom Arla där även min kollega Anders Drott jobbade. I början av 1990-talet startade han Drotts Ost och efter ett par år hakade jag på. På den tiden fanns det många mejerier runt om i Småland på orter som Värnamo, Vetlanda, Sävsjö, Åseda och Eksjö. Från början sålde vi produkter därifrån, men under årens lopp har alla lokala små mejerier lagts ned så nu får vi köpa in varor från grossister, säger Peter Frisk.
En del småländska delikatesser finns det dock fortfarande att tillgå.
– Vi har ost från Kalmar och Vrigstad och charken är mestadels småländsk. Isterband är något som särskilt efterfrågas i alla dess former, säger Peter Frisk.
De första månaderna på året är typisk lågsäsong för branschen. Bäst går affärerna inför jul.
– Till jul vill många kunder unna sig något extra. Då är vi även runt på mycket julmarknader så det är en intensiv tid på ett par månader då omsättningen är god, säger Peter Frisk.
Hur ser du på frågan om det kontantfria samhället?
– Vi är noga med att fortsätta att ta emot kontanter, även om säkert två tredjedelar av alla betalningar sker på annat vis numera.
Med våren i antågande betyder det vanligtvis att säsongen för marknader kommer igång. I spåren av oron för smitta av coronavirus är det dock osäkert om arrangemang av den typen kan bli av.
– Vi är i regel ute på marknader varje helg under säsong och det har märkts av på senare år att det kommer allt färre knallar. Skulle marknader ställas in framöver skulle vi drabbas en hel del, säger Peter Frisk.