Här kan hela familjen träna tillsammans

Nu finns det fartfylld träning för hela familjen i Vimmerby. Familefys är en ny satsning hos Friskis & Svettis. "Kul men jobbigt", säger Petra Bergman som tränar tillsammans med 9-årige sonen Gustav.

Ett gäng med träningssugna barn och vuxna. Familjefys är ett nytt inslag hos Friskis & Svettis i Vimmerby.

Ett gäng med träningssugna barn och vuxna. Familjefys är ett nytt inslag hos Friskis & Svettis i Vimmerby.

Foto: Eva Harrysson

Familj2023-05-27 07:06

Vimmerby Tidning gör ett besök när det är dags för det andra familjefys-passet sedan starten. Det vackra vädret den här onsdagskvällen bidrar kanske till att endast två familjer dyker upp till just det här passet. Men de som kommer får vara med om ett roligt och fartfyllt pass där hela kroppen få en genomgång.  

undefined
"Kul men jobbigt", tyckte mamma och son Petra Bergman och Gustav Bergman, 9 år, som passade på att träna tillsammans.

Petra Bergman kom till passet tillsammans med sonen Gustav.

– Vi var här förra veckan också och vi tyckte det var kul, men jobbigt. Jätteroligt att kunna träna tillsammans med sitt barn och bra att man kan göra allt efter sig egen nivå, säger Petra.

Gustav tyckte också det var kul att träna med mamma. 

– Det var jobbigt också. Jag tyckte stationen som kallas "bussen" där man fick springa med vikter, var roligast. 

undefined
Berit Lundqvist och Fabian Robbe finns på plats för i AL-hallen varje onsdagskväll.

Det är instruktören Fabian Robbe som leder passet. Han har nyligen utbildat sig till licensierad ledare för barnträning. Det betyder att han får leda olika pass inom det här området, exempelvis familjegympa, knattegympa, juniorgympa och nu då också familjefys. 

– Familjefys är cirkelpass för barn och vuxna, med styrkeövningar som är anpassade efter barnens rörelseutveckling. Det kan vara en del rörelser som vi vuxna inte är vana vid, typ åla på golvet, springa, balansera och hoppa. Så det kan bli lite extra svettigt för de vuxna. Men alla pass går jättebra att utföra efter sina egna förutsättningar, och det är inte prestationsinriktat, utan det är meningen att det ska vara roligt när vi rör på oss, säger han. 

– Det är ju det som genomsyrar Friskis & Svettis idé – att alla är välkomna. Det känns ju också tryggt att veta att det alltid är utbildad personal som håller i passen, särskilt när man tar med sina barn hit. Det är genomtänka övningar med kunskap bakom, säger Berit Lundqvist, som är värd under passet, vilket betyder att hon bistår instruktören och hjälper till med det praktiska. 

undefined
Ett gäng med träningssugna barn och vuxna. Familjefys är ett nytt inslag hos Friskis & Svettis i Vimmerby.

Vad finns det för fördelar med att barn och vuxna tränar tillsammans?

– Det bli en social grej, genom att man interagerar med varandra. Det kan vara bra för självkänslan och självförtroendet. De som har varit med har varit jätteglada efteråt och velat köra igen dagen efter, säger Fabian Robbe med ett skratt. 

– Det är ju häftigt att göra något ihop. Ofta har de vuxna sin träning och barnen har sin. Och ju äldre barnen blir desto svårare är det att hitta en gemensam aktivitet. Här får man chansen att göra något tillsammans som också kan leda till träningsglädje i framtiden, säger Berit Lundqvist.

undefined
Det främsta målet med träningen är att den ska vara kul. Mycket skratt blir det när Berit Lundqvist och Fabian Robbe ska demonstrera de olika övningarna.

Familjefyspassen, som vänder sig till barn mellan 6-12 år tillsammans med vuxna, hålls varje onsdagskväll i AL-skolans idrottshall. Först är det uppvärmning och sedan roterar man runt på olika stationer, där man kan vara 3-4 personer samtidigt. Första gången var den 10 maj och planen är att köra på fram till midsommar.

– Vi är medvetna om att det kanske är en lite konstig tid för att starta igång inomhusträning nu på försommaren. Men för oss är det här en liten smygstart, och därför har vi inte gått ut och marknadsfört passet så mycket. Vi tar inte betalt nu heller förutom medlemsavgiften. Det fanns en ledig tid i hallen nu och därför har vi valt att smyga igång lite försiktigt nu fram till midsommar för att sedan köra igång på riktigt i höst, säger Berit Lundqvist.

undefined
På en av stationerna handlar det om att samarbeta.
Hela kroppen får röra på sig och uppvärmningen är viktig.
Hela kroppen får röra på sig och uppvärmningen är viktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!