Unika mötena det bästa med Annas jobb

Anna Liljander har så långt hon kan minnas jobbat med service, på hotell, restauranger eller inom besöksnäringen. Tidigare har hon bland annat arbetat som vd-assistent i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
Anna Liljander har så långt hon kan minnas jobbat med service, på hotell, restauranger eller inom besöksnäringen. Tidigare har hon bland annat arbetat som vd-assistent i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Ett stenkast från Västerviks tågstation, på en pittoresk kullerstensgata, står Hotell Park, ett vitt stort hus av sten. Att det där inne till och från bor en prinsessa från Malaysia med sitt "crew" eller en man som åker land och rike runt för att renovera kyrkklockor, är det få som vet.

Familj 23 maj 2023 18:00

Det är nu tio år sedan Anna Liljander och maken Magnus Liljander tog över Hotell Park i Västervik. Det är de unika mötena med gästerna som Anna älskar med sitt jobb.

– Det blir speciellt med ett litet hotell, vi får veta så mycket om alla som bor här och man får träffa på så många roliga yrkesgrupper, säger Anna.

Hon berättar om mannen som renoverar kyrkklockor, att han har varit uppe i varenda kyrktorn i hela Sverige och om kvinnan som ansvarar för och hjälper kyrkan med sina arkiv så att det är rätt temperatur i rummet där de förvaras.

– Det finns så många härliga yrken som man inte visste fanns. Det blir väldigt roliga möten med många gäster, som gör att detta är så kul, säger hon.

undefined
Anna Liljander har så långt hon kan minnas jobbat med service, på hotell, restauranger eller inom besöksnäringen.

Anna har så långt hon kan minnas jobbat med service, på hotell, restauranger eller inom besöksnäringen.  

Vid 25 års ålder, år 2000, flyttade hon till Stockholm för att studera "Conference management" men blev under tiden erbjuden jobb som konferensansvarig på Scandic och erbjöds intern utbildning, så hon hoppade av utbildningen. Efter ett tag avancerade hon och började jobba mer med försäljning och bokningar av hotellrum och konferenser.

Det var under en påsk hemma i Västervik som hon träffade sin blivande make Magnus. Under ett år pendlade hon till Västervik på helgerna innan hon flyttade hem igen och började arbeta som vd-assistent i Astrid Lindgrens Värld. 

– När Magnus mamma, som då tillsammans med sin man drev Hotell Park, skulle gå i pension och sälja hotellet, så tyckte folk att vi skulle köpa det.

Anna var först motvillig eftersom hon med sin erfarenhet var fullt medveten om hur mycket jobb det skulle innebära.

– Samtidigt var jag lite trött på att pendla till Vimmerby så vi bestämde oss för att testa, säger Anna.

Detta är nu tio år sedan. Magnus jobbade då som snickare och Anna hade god erfarenhet av hotellbranschen så de blev ett starkt team som kompletterade varandra väl.

– När vi tog över fanns det nio hotellrum och en bostad. Vi bestämde oss för att inte bo på jobbet så vi gjorde om den till en frukostmatsal och två hotellrum. 2019 byggde vi ytterligare två rum ute i ladan, säger hon. 

undefined
"Det blir väldigt roliga möten med många gäster, som gör att detta är så kul", säger Anna Liljander.

Annas och Magnus arbetsuppgifter har alltid varit givna. 

– Det funkar väldigt bra. Det finns en tydlig fördelning på vem som är bäst på de olika sakerna. Jag är chef eftersom jag har mest erfarenhet kring hotellverksamhet och Magnus är tack och lov snickare så han tapetserar, lagar och fixar. Vi turas om att städa rum och göra frukost. 

Anna tycker det är en fördel att Magnus inte har samma erfarenhet av serviceyrket.

– Jag kan ha dagar när jag känner att "servicebatteriet" är segt att ladda upp, som en gammal Nokia där inte laddningen tar, medan Magnus har mycket batteri kvar, han har fått en nytändning i att jobba med människor, säger Anna.

De har öppet året om och pengar som de drar in på sommaren får de leva av de månader som de inte går plus på vintern. 

– Det är mycket jobb. Jag skulle säga att jag jobbar lite varje dag i veckan, året om. Det går bra men under pandemin var det oroligt. Man oroade sig mycket eftersom både Magnus och jag helt försörjer oss på detta. 

undefined
Anna Liljander har så långt hon kan minnas jobbat med service, på hotell, restauranger eller inom besöksnäringen. Tidigare har hon bland annat arbetat som vd-assistent i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Fördelen var att de hade korta beslutsvägar och Anna sa upp det mesta som de inte behövde.

– När man har ett så litet företag så går det snabbt att strypa utgifterna. 

Hon tycker att det är tråkigt att pandemin följdes av höga räntor, höjda priser på livsmedel och inflation.

– Det har tagit lite udden av företagandet. Man vill ju förbättra och se till att gästupplevelsen alltid är bra, hitta kreativa lösningar istället för att tänka på hur man ska betala räkningar, förvalta och göra det tråkiga, säger Anna som ändå ser ljust på framtiden. 

Anna och Magnus har i skrivande stund precis flyttat till en gård i Västrum efter att ha bott i en villa inne i Västervik. De har länge velat prova på livet på landet. 

– Vår gemensamma son har alltid sagt meningen: "När vi bor på landet". Han tycker om hästar, rider och vill jobba och leva med djur, så vi har tänkt att vi kanske ska flytta ut på landet. Nu hittade vi en gård nyligen och det känns spännande, säger Anna.

undefined
På hotellet bor ibland en prinsessa från Malaysia med sitt "crew" och en man som åker land och rike runt för att renovera kyrkklockor. Det är de roliga mötena som Anna brinner för.
Personligt

Anna Liljander

Ålder: 48 år.

Familj: Maken Magnus Liljander och sönerna Harry 13 år och bonussonen Hannes, 23 år. 

Gör: Ägare av Hotell Park, tillsammans med maken Magnus. Tidigare vd-assistent i Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby.

Intressen: Inredning, byggnadshistoria, lära sig nya saker och umgås med sonen i stallet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa