Prisbelönte författaren brinner för berättelser

Anton Berg från Figeholm är nu tillbaka med en uppföljare till sin första bok, spänningsromanen De Aderton.

Anton Berg har just gett ut sin andra roman.

Anton Berg har just gett ut sin andra roman.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Familj2021-08-27 09:00

Boken han nu skrivit heter Trohetseden och är den andra delen i trilogin om De Aderton.  Den handlar om journalisten Axel Sköld som ställs öga mot öga med ett hemligt sällskap – som inte skyr några medel för att bevara sin makt.

Anton Berg är uppväxt i Figeholm och sommartid på en ö utanför Gunnebo. Han är författare, radioproducent och dokumentärjournalist, känd och prisbelönad för sina reportage i bland annat P3 Dokumentär. Han är en av skaparna bakom podcasten Spår, som fick stor betydelse i samband med att Kaj Linna friades efter 13 år i fängelse. 2018 romandebuterade Anton Berg med De Aderton. Han är även aktuell med HBO-serien Knutby: I blind tro.

undefined
Anton Berg känner sig privilegierad som både får jobba som dokumentärjournalist och författare.

Anton utbildade sig på JMG i Göteborg som är Institutionen för journalistik, medier och kommunikation. 

När kom du på att du kan omvandla grävande journalistik till fiktion?

– Det har väl kommit när jag gjort research för P3 Dokumentär. Då har jag stött på samma personer fast jag jobbat med olika historier och tänkt, där dyker den där åklagaren upp igen. Det är inte så konstigt egentligen då Sverige är ett ganska litet land, säger han.

Det är vid dessa tillfällen han har tänkt att det vore mer spännande om det funnits något annat som styr, en påhittad konspiration

– 2017 fick jag en förfrågan av ett förlag att skriva något och då hade jag redan en tanke på en story. Då började jag använda mig av faktiska händelser i Sverige men med en fiktiv förklaringsmodell, säger Anton. 

undefined
Anton Berg har just gett ut sin andra roman.

Anton känner sig privilegierad som både får jobba som dokumentärjournalist och författare.

– Det jag brinner för är berättelser. Det känns inte lika viktigt när jag hittar på, men själv behöver jag fly verkligheten innan jag somnar och därför skriver jag också. Det handlar egentligen bara om det, säger han. 

Anton tycker att det har varit otroligt stimulerande att skriva den här boken och få ta upp kontakten med Axel, Stina, David, Skrak och Lova igen som finns i första boken. 

– Jag har dessutom förälskat mig i Stockholms äldsta byggnader och i en viss målning, det känns fantastiskt roligt att få sätta den här historien i händerna på läsarna!

undefined
Anton Berg har räknat ut att han kollat 3 000 timmar nyheter när han gjort sin research inför P3 dokumentär bland annat.

Anton har haft mycket i sin agenda och han är inte direkt sysslolös framöver heller. 

– Under våren har jag gjort klart dokumentären om Knutby, sen jobbar jag med en ny poddidé, en serie som ska komma ut i höst så jag försöker varva journalistiken med författaryrket, säger Anton. 

Anton Berg, författare och journalist, brinner för berättandet.
Anton Berg, författare och journalist, brinner för berättandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!