Nu tar Anneli Rimås över som vd efter Micael Glennfalk

Hon är utbildad sångerska och gillar karate och att måla i akryl. Hon har varit egen företagare i hela sitt vuxna liv. Den 1 maj tar Anneli Rimås över som vd på Björkbacken efter företagets grundare Micael Glennfalk.

Restaurangen drivs åter i företagets regi efter att ha varit utarrenderad ett antal år. "Det är bra då det gör att hotellet och restaurangen drivs mer tillsammans, säger Anneli Rimås.

Restaurangen drivs åter i företagets regi efter att ha varit utarrenderad ett antal år. "Det är bra då det gör att hotellet och restaurangen drivs mer tillsammans, säger Anneli Rimås.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2022-04-28 20:00

– Jag känner mig redo. Och vi känner oss redo. Det är ju en stor förändring även för Micael som lämnar över kontrollen av ett av sina livsverk till någon annan. Men Micael och jag har en väldigt bra relation med högt till tak och vi är väldigt ärliga och öppna med varann. Det känns tryggt och det finns också ett stort förtroende mellan oss och stor respekt för både kunskap och viljan att göra rätt saker för att driva och utveckla företaget vidare i samma anda, säger Anneli Rimås.

undefined
Anneli Rimås har varit egen företagare i hela sitt liv. Hon gillar karate och är utbildad sångerska. "Jag sjunger både klassisk och vanlig popmusik. Det där ligger fortfarande lite latent, drömmande, musiken har man alltid med sig, även om jag flyttat från alla kontakterna i mitt musikaliska nätverk. Men visst vore det kul någon gång att lyfta fram det igen".

Hon är född och uppvuxen i Mariannelund och via 1,5 år i USA landade hon i ungdomen i Örebro för att utbilda sig på musikhögskolan.

– Jag är utbildad sångerska och sångpedagog och drev en egen sångstudio i Örebro i 15 år innan jag flyttade ner till Småland igen. Då startade jag glasstillverkning och drev det i några år. 2018 började jag i receptionen på Karaktärshotellet. Det är första gången jag är anställd i någon annans företag, säger hon.

Micael Glennfalk måste ha känt hennes brinnande entreprenörskap, för bara efter något år frågade han om hon var intresserad av att under en treårsperiod skolas in som vd i Björkbacken Turism AB, där Karaktärshotellet är en väsentlig del.

– Jag funderade ett kort tag och tackade ja. Då klev jag in som vice vd och operativ chef och har jobbat med det samtidigt som jag gått kurser och sugit åt mig så mycket som möjligt från Micaels gedigna kunskap, och nu är vi framme vid slutet av de tre åren.

Anneli Rimås tillträder sitt nya jobb den 1 maj.

undefined
Anneli Rimås tar över som vd för Björkbacken och Karaktärshotellet. Hon beskriver sig som både konstnärlig och teoretisk. "Det är en mix mellan höger och vänster hjärnhalva. Jag läste natur på gymnasiet för att bli läkare.” Istället blev hon egen företagare innan hon hamnade i receptionen på Karaktärshotellet.

Hon beskriver företaget som två delar, med varsitt varumärke. 

– Karaktärshotellet finns hela året. Det är hotell och restaurang där vi har event, konferenser och affärsresenärer. Sen har vi Björkbacken som öppnar sommartid med camping, stugby, vandrarhem, poolområde, äventyrsgolf, pizzeria och café och på sommaren smälter allt ihop till en stor turistanläggning.

Företaget har 15 fast anställda och ökar till runt 70 sommartid.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter?

– Det finns massor av framtidsplaner. Men när vi står med en pandemi i ryggen och ett krig i närområdet avvaktar vi lite grann innan vi sätter några planer i verket. Sen behöver allt inte innebära något nytt, vi har många olika delar i verksamheten och de kan förbättras ytterligare, säger hon. 

– Det känns bra att vi har restaurangen i egen regi igen. Där tänker vi en hel del på hur vi kan göra något för både turister och för Vimmerbybor, säger Anneli Rimås.

undefined
Anneli Rimås vid sin arbetsplats. Hur mycket hon jobbar beror på vilken vecka det är. "Man kan jobba dygnet runt om man vill, och det vill man ju. Men jag har en dotter som bor hos mig varannan vecka och hon kommer alltid i första hand."

Hur mycket arbetstid har du som vd?

– Det är som att vara egen, mina arbetstider finns ju inte. Men jag har en dotter varannan vecka som jag vill ge all tid jag kan. Fördelen med det är att jag tvingas in i ett schema. När jag är med Astrid vill jag inte hela tiden bli avbruten av telefonen, utan då får de mejla mig så ringer jag upp när det är läge. Den andra veckan, då jobbar jag mycket och som vd är man alltid i tjänst, och jag gillar det på något sätt.

Som några av sina starkaste egenskaper lyfter hon fram sitt driv och brinnande entreprenörskap.

– Det passar väldigt bra för att vara egen företagare, men kan också lätt ta över för mycket. Här kan jag engagera mig fullt ut och med väldigt fria tyglar, fast under ansvar, göra det jag vill mot bakgrund att jag förstår företagets kärna och kärnvärden. Jag känner ett mycket stort ansvar i att det nu är någon annans väldigt väl uppbyggda företag jag ska leda och det gör att jag kommer engagera mig om möjligt ännu mer än i mina egna företag, säger hon.

Anneli Rimås blir ny vd för Björkbacken och Karaktärshotellet den 1 maj. "Det känns stort och hedrande och jag känner stort allvar i att ta ansvar för ett så väl uppbyggt företag" säger hon.
Anneli Rimås blir ny vd för Björkbacken och Karaktärshotellet den 1 maj. "Det känns stort och hedrande och jag känner stort allvar i att ta ansvar för ett så väl uppbyggt företag" säger hon.
Personligt

Anneli Rimås

Ålder: 41 år.

Familj: Dottern Astrid, fem år.

Aktuell: Ny vd för Björkbacken och Karaktärshotellet från och den 1 maj 2022.

Dolda talanger: "Jag är bra på karate, uthållig och har lång räckvidd. Jag gillar också att måla i akryl."

Karta: Björkbackens Karaktärshotell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!