Rekordunge Ica-handlaren valde bort tryggheten

Jakob Riis hade en trygg och säker anställning på Ica Maxi i Västervik. När han fick chansen att istället ta över Ica-butiken i Storebro slog han dock till utan den minsta tvekan. Nu kan han se tillbaka på tre nyttiga och händelserika år.

Jakob Riis har nu varit Ica-handlare i Storebro i tre år. Han hoppas nu kunna utveckla den lokala butiken ytterligare med minst två nya satsningar.

Jakob Riis har nu varit Ica-handlare i Storebro i tre år. Han hoppas nu kunna utveckla den lokala butiken ytterligare med minst två nya satsningar.

Foto: Markus Danielsson

Familj2022-06-28 18:15

Fredagen den 1 juli är det exakt tre år sedan Jakob Riis tog över driften av Ica-butiken i Storebro. Vid tidpunkten för övertagandet var den då 24-årige Jakob den allra yngsta Ica-handlaren i hela Sverige.

– Det var en bekant till mig som såg annonsen och uppmanade mig att söka tjänsten, berättar Jakob när vi träffar honom i det trånga, men fullt funktionsdugliga, fikarummet i den lokala butikens innandömen.

undefined
Jakob Riis har nu varit Ica-handlare i Storebro i tre år. Han hoppas nu kunna utveckla den lokala butiken ytterligare med minst två nya satsningar.

En av de första frågorna under intervjun handlar om varför Jakob valde att lämna en tjänst på Ica Maxi i Västervik för en flytt till helt andra förutsättningar i Storebro.

– Jag hade länge känt att jag ville driva ett eget företag. Dessutom kände jag att jag inte ville fastna i den trygghet som fanns på mitt dåvarande jobb. Jag gillar utmaningar och det här lockade väldigt mycket, berättar han apropå det beslut som fattades för drygt tre år sedan.

Efter tre år i Storebro har Jakob Riis stött på flera olika sorters problem som han definitivt inte hade räknat med på förhand. Coronakrisen var först ut i kategorin oförutsedda händelser.

– Vi tappade väldigt mycket under de två första somrarna som coronan pågick. Vi brukar bland annat ha väldigt mycket kunder från Bullerby Cup men när den ställdes in så försvann ju alla de kunderna. Som tur var så sålde vi bättre än normalt under andra delar av de åren, så det kompenserade en aning.

undefined
Jakob Riis var Sveriges yngsta Ica-handlare när han tog över butiken i Storebro 2019.

När den värsta krisen med coronan var över inleddes istället Rysslands ännu pågående invasion av Ukraina. Även den händelsen har satt sina tydliga spår inom verksamheten för Ica i Storebro.

– Inflationen har ju bland annat lett till att vi har tvingats höja priserna i butiken. De allra flesta kunderna förstår dock varför vi gör det. Läget i Ukraina har även lett till att man kanske inte vågar satsa lika hårt som det var tänkt. Läget är för osäkert, helt enkelt.

Det finns dock två stycken större projekt som Jakob väldigt gärna skulle vilja göra verklighet av i egenskap av Ica-handlare. Den ena satsningen handlar om att helt enkelt utöka antalet öppettimmar varje dygn. Han nämner ett exempel där butiken skulle kunna vara öppen mellan klockan fem på morgonen och klockan ett på natten.

– Vi skulle inte ha personal på plats hela tiden. Det finns modern teknik som gör att man kan ha en obemannad butik under vissa timmar av dygnet. Det här handlar främst om att vi helt enkelt vill öka servicen för våra kunder.

undefined
Telefonsamtal är en del av vardagen för Jakob Riis i rollen som Ica-handlare.

Det andra projektet som lockar Jakobs intresse handlar om att börja tillverka egna pizzor. Han berättar att det finns ett eget koncept inom Ica som han är nyfiken på att testa mer ingående.

– Det handlar inte om att man ska kunna äta sin pizza här utan bara om avhämtning. Vi har ett utrymme här i byggnaden som vi tror skulle passa mycket bra till detta.

Vem är då Jakob Riis när han inte jobbar? Vi ställer frågan till honom själv.

– Det är väldigt viktigt för mig att även ha ett privatliv. Annars skulle det här inte fungera. Istället för att jobba väldigt mycket själv låter jag även den övriga personalen få mer timmar så att de också kan utvecklas.

Vad gör du för att andas ut och koppla av när du inte jobbar här i butiken?

– Jag brukar spela ganska mycket golf. Det är ett väldigt bra sätt för mig att varva ner på.Jag driver också ett hobbyföretag som heter Storebro Indoor Golf, tillsammans med en kollega. Det är dock bara en rolig bisyssla till det här andra jobbet, säger Jakob Riis avslutningsvis.

undefined
Golf är ett stort fritidsintresse för Jakob Riis. Han driver även hobbyföretaget Storebro Indoorgolf tillsammans med en kollega.
undefined
På väggen bakom Jakob Riis syns den tecknade Ica-profilen Icander och hans förmodade hustru.
undefined
Vad får det lov att vara?, ser han ut att fråga, den lokale köpmannen från Storebro.
Personligt

Jakob Riis

Ålder: 27.

Familj: Mamma, pappa, två bröder och flickvän.

Sysselsättning: Egenföretagare.

Intressen utanför jobbet: Träning, golf, vänner.

Förebild i livet: Anders Eklöf (före detta chef), mamma och många andra som inspirerar, försöker ta godbitarna från alla.

Motto i livet: Alla är lika mycket värda och att bemöta alla positivt

Senast lästa bok: Marknadsföring i butik

Det gör jag om fem år: Jobbar som Ica-handlare och kanske driver jag något mer företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!