Resan blev början på ett nytt liv

För tre år sedan åkte han till Norge för att leva livet som säsongare på en skidort, idag är han barchef på ett stort hotellkomplex. För Rasmus Bastman har det hänt mycket på bara några år och allt började med ett tips från en vän.

För tre år sedan åkte Rasmus för att testa lyckan inom restaurangbranschen i Norge och idag är han barchef på ett stort hotellkomplex.

För tre år sedan åkte Rasmus för att testa lyckan inom restaurangbranschen i Norge och idag är han barchef på ett stort hotellkomplex.

Foto: Tove Nilsson

Familj2020-07-08 10:00

Vi möter Rasmus Bastman på Fiskaretorget i Västervik, precis nedanför restaurang Guldkant där han jobbar som bartender och servitör över sommaren. Under armen bär han på sin longboard och han förklarar för oss att den har han med sig överallt.

– Den är mitt färdmedel. Sedan jag testade att åka longboard första gången, för många år sedan nu, har jag aldrig satt mig på en cykel igen, säger han.

Nu har det gått tre år sedan Rasmus bestämde sig för att ge sig av och testa lyckan inom restaurangbranschen i Norge. Något som kommit att vara ett bra beslut för hans del. I den lilla skidorten Norefjell, eller närmare bestämt bakom baren på Norefjell Ski & Spa, hittade han nämligen till sin stora passion i livet. 

Född och uppvuxen är Rasmus i Almvik, men flyttade med sin familj till Västervik när han gick i sjätte klass. 2015 tog han studenten vid Västerviks Gymnasium och började jobba som boendestödjare inom kommunen. Ett jobb som han tyckte var både kul och givande men som han snart insåg inte höll ett tillräcklig högt tempo för att passa honom.

– Jag var sugen på att testa på något nytt och hade tidigare fått ett tips från en kompis om att åka och säsonga i Norefjell, säger Rasmus. 

Det var den dåvarande barchefen på Norefjell Ski & Spa och tidigare Västerviksbon John Greibert, som uppmuntrade Rasmus till att komma och jobba på den norska skidorten. 

– Jag fick feeling helt enkelt och hörde av mig till John som fixade ett jobb till mig på hotellet, fortsätter han. 

Längtan efter förnyelse och ett stort intresse för att åka snowboard motiverade Rasmus till att hösten 2017 ge sig av mot Norefjell och det stora hotellet beläget 25 minuter i rak sträcka upp för ett berg, ovanför det lilla samhället Noresund. Att han sedan skulle förälska sig i bartenderyrket hade han vid tillfället inte en aning om. 

– Jag fick jobb på restaurangen och hade inte koll på hur någonting fungerade. När jag ställde mig bakom baren för första gången visste jag faktiskt inte vad jag höll på med, säger han och skrattar. 

Rasmus berättar om när en kollega en kväll bestämde sig för att hjälpa honom på traven och skrev ner alla drinkrecept som har tyckte var viktiga att lära sig. 

– Efter det var det bara för mig att börja plugga och jag lärde mig alla recepten utantill. Jag tror att mitt intresse för att experimentera och testa olika smakkombinationer var en stor anledning till att jag lärde mig så fort. 

Och det dröjde inte länge innan Rasmus utvecklade ett stort intresse för det nyfunna jobbet bakom baren. 

– Jag insåg vilket socialt och varierande jobb det var, vilket passar mig. Att sedan få syssla med något som jag också tycker är väldigt kul är lyxigt, säger han. 

När säsongen några månader senare var över återvände Rasmus hem till Västervik med ett större självförtroende och vetskapen om att han hittat en ny inriktning i livet, och det var då nästa stora möjlighet dök upp. Norefjell Ski & Spa sökte en ny barchef. 

– Ledningen erbjöd mig att ta över efter John, så jag sökte tjänsten. När jag sedan fick jobbet kändes det väldigt kul såklart! 

Efter sommaren återvände Rasmus till Norefjell, men nu till en helt ny tjänst som barchef på ett stort hotellkomplex. Ett jobb som inte liknade någonting han tidigare provat på och med bara en säsongs erfarenhet av bartenderyrket i bagaget.

– Plötsligt hade jag ansvar för både baren och det administrativa. Månaden jag hade upplärning var en riktig utmaning, berättar han. 

Vi frågar Rasmus vad han tycker är roligast, att enbart jobba bakom baren eller att vara barchef. Rasmus skrattar till och funderar en stund innan han svarar. 

– Jag älskar ju att stå bakom baren och det är relationen med gästerna på tu man hand som jag brinner för. Men allt det andra är ju också kul att lära sig. Som barchef blir det många långa nätter och tidiga mornar, så det är lite hatkärlek skulle man kunna säga. 

Det är omöjligt att gå miste om hur mycket Rasmus brinner för sitt jobb. I augusti åker han tillbaka till Norefjell för sin fjärde säsong, och när det kommer till framtiden verkar han inte vara speciellt orolig. 

– Jag känner med nöjd med där jag är i livet just nu. Men drömmen är att i framtiden öppna något eget. Helst i en sommarstad här i Sverige. Västervik är ju väldigt fint på sommaren, men vi får se vad som händer. 

Bakom baren trivs Rasmus som allra bäst. "Jag har alltid älskat att experimentera och testa nya smakkombinationer", säger han.
Bakom baren trivs Rasmus som allra bäst. "Jag har alltid älskat att experimentera och testa nya smakkombinationer", säger han.
Personligt

Rasmus Bastman 

Ålder: 24 år.

Familj: Mamma, bonuspappa, pappa, bonusmamma och lillebror Oscar.

Bor: Norefjell.

Bästa sommardrinken: Mojito eller Caipirinha. 

Karta: Norefjell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!