Reslust gav inspiration till Ellinors första barnbok

Wilma Djurstedt går samhällsprogrammet inriktning media på Vimmerby gymnasium, där man under våren jobbat med att skriva porträtt. Här en kortad version av Wilmas intervju med Vimmerbybördiga Ellinor Mårtensson, som skrivit en barnbok, med resor som inspirationskälla.

Vimmerbybördiga Ellinor Mårtensson har varit med om otaliga äventyr och besökt magiska platser runt om i världen. Nu har hon skrivit en barnbok, med just resor som inspirationskälla.

Vimmerbybördiga Ellinor Mårtensson har varit med om otaliga äventyr och besökt magiska platser runt om i världen. Nu har hon skrivit en barnbok, med just resor som inspirationskälla.

Foto: Privat

Familj2021-04-21 08:00

Ellinor Mårtensson, 31, är född och uppvuxen i Vimmerby men bor för närvarande i Tibro. Just nu är hon aktuell med sin första barnbok, "Merci Maj! På äventyr i Frankrike", som riktar sig till åldrarna sex till nio år.

I boken får vi följa Maj som är en liten tjej på fem år. En kväll när Maj och hennes storebror Gustav snurrar på en jordglob händer det något magiskt. Jordgloben börjar lysa och helt plötsligt hamnar hon precis intill Eiffeltornet. Till en början tror Maj att hon fortfarande är hemma men när hon hör att folk pratar ett helt annat språk, har konstiga kläder och att maten är helt annorlunda så börjar hon förstå att hon är inte alls hemma. Resten av boken går ut på att Maj ska försöka hitta hem igen, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort. 

Ellinor säger att det är en bok som hon själv hade velat läsa, men hon har inte hittat någon som skrivit den. 

Det var för några år sedan hon fick upp intresset för Frankrike. 

– Sommaren efter gymnasiet åkte jag och tre kompisar och tågluffade och då var vårt första stopp Paris, och jag tyckte jättemycket om Paris. Sen var vi i två andra franska städer lite kort, men annars har jag inte tänkt på Frankrike på det sättet. Jag pluggade inte franska på gymnasiet eller något sånt, det är något som har kommit på senare år. 

Allt från fransk mat till de typiskt franska kläderna är intressanta för Ellinor och det är denna fascination som ledde till att boken utspelar sig i Frankrike.

Intresset för att resa började i tidig ålder. När Ellinor läste samhällsvetenskapliga programmet med inriktning språk på gymnasiet fick hon en större förståelse för hur hon kan använda språk till sin fördel. I trean reste Ellinor med sin klass och deras lärare i ryska till Poltava och Moskva. 

– Jag blev väldigt förtjust i både Ukraina och Ryssland, säger Ellinor. 

Därför åkte hon året efter gymnasiet tillsammans med kompisen Emma tillbaka Poltava och jobbade på skolan de tidigare besökt och bodde hemma hos en ukrainsk familj.

Hon kände sig inte klar med ryskan och valde kort därefter att åka till Moskva för att studera. Den här gången helt själv. 

– Jag kommer ihåg att jag sa till någon innan jag åkte lite sådär stöddigt att “jag kommer inte vilja ha några svenska vänner när jag är där, jag vill bara prata och umgås med ryssar”.

Men när 19-åriga Ellinor kom till stora Moskva, blev avsläppt där hon skulle bo, inte kunde alls mycket av språket och hamnade i ett litet rum, kände hon sig mer ensam än någonsin.

– Där och då tänkte jag “nej jag har gjort fel, jag vill hem igen”, men samtidigt ville jag ju inte det eftersom jag hade valt att åka dit. 

Som tur var så fanns det en tjej till från Sverige som bodde i samma byggnad och hon tog hand om Ellinor och tack vare henne fick hon det bra i Moskva.

Resandet slutade inte där. Under de nästkommande åren hann Ellinor bland annat med en tågluff i Europa och ett halvår i Mexico. Man kan fråga sig hur hon har haft tid att skriva en hel bok mellan alla resor och äventyr.

Vad har du för drömmar och mål härnäst?

– Jag tycker att det är kul att skriva böcker, barnböcker speciellt. Min dröm hade ju varit att kunna leva på det, men jag tror att det är väldigt, väldigt svårt. Det är ju inte så att jag tror att jag kommer kunna leva på den här boken på något sätt. Men man måste få drömma stort. 

I sin barnbok ser Ellinor Mårtensson till att femåriga Maja på ett magiskt sätt hamnar i Paris.
I sin barnbok ser Ellinor Mårtensson till att femåriga Maja på ett magiskt sätt hamnar i Paris.
Personligt

Ellinor Mårtensson

Ålder: 31 år.

Bor: Född och uppvuxen i Vimmerby, bor nu i Tibro.

Aktuell: Har nyligen släppt barnboken "Merci Maj! På äventyr i Frankrike".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!