Rune Formare – regissören som aldrig glömde Södra Vi

Han hade stora framgångar som tv-regissör på 70- och 80-talen. ”Men han glömde aldrig sin hembygd, och när han kom hem och jobbade med lokal teater tog han det på allvar ”, säger Thorsten Ungsäter om Södra Vi-bördige regissören och filmaren Rune Formare, som gick bort i somras.

Rune Formare under repetitionerna av Moberg Marknadsafton, som sattes upp i Ungstorp. "Han lät oss tolka våra roller, men det slutade alltid med att han fick rätt utan att han för den skull var det minsta domderande", minns Thorsten Ungsäter.

Rune Formare under repetitionerna av Moberg Marknadsafton, som sattes upp i Ungstorp. "Han lät oss tolka våra roller, men det slutade alltid med att han fick rätt utan att han för den skull var det minsta domderande", minns Thorsten Ungsäter.

Foto: Rebecca Forsgren

Familj2022-09-22 19:12

Rune Formare. Kanske klingar inte namnet bekant i öron yngre än medelålders. 

– Men de lite äldre vet nog vad han gjort, inte minst här i våra trakter. Och många har väl sett hans tv-produktioner, säger Thorsten Ungsäter.

Han och hustrun Britt-Marie sitter och bläddrar bland tidningsklipp. Det har hunnit bli åtskilliga efter decenniers engagemang i lokalt teaterliv. Här och där dyker Rune Formare upp, precis som i livet.

– Jag minns honom redan från slutet av 1940-talet, när han jobbade i bok- och tobakshandeln i Södra Vi. Han var några år äldre än jag och man såg väl upp till honom lite. Sedan flyttade han ju ganska tidigt från Södra Vi, säger Thorsten, som långt senare kom att bli involverad i arbetet bakom flera av Rune Formares projekt när han behövde hjälp med lämpliga miljöer och ibland statister.

– Han valde gärna sina gamla hemtrakter Södra Vi och Djursdala som inspelningsplats, bland annat när han gjorde Sommarflickan, En främling lånar hus och Änkeman Jarl.

undefined
Rune Formare under repetitionerna av Moberg Marknadsafton, som sattes upp i Ungstorp. "Han lät oss tolka våra roller, men det slutade alltid med att han fick rätt utan att han för den skull var det minsta domderande", minns Thorsten Ungsäter.

Rune Formare, som från början hette Johansson, föddes 1932. I sina nedtecknade minnesbilder har han beskrivit en barndom präglad av knappa ekonomiska förhållanden, men kärlek och trygghet från föräldrarna och ovanligt starka band i den stora syskonskaran på nio.

”Till min examen visste jag att mamma och pappa inte hade råd att förära mig en kostym. Jag föreslog därför mamma att jag skulle använda min träningsoverall, som var ganska ny, och framförallt både hel och ren. Mamma tyckte det kunde bli bra, men ville också piffa upp jackan lite med att brodera märke med initialerna RJ i. Jag var ensam om detta klädval, men jag var också både stolt och glad över att få vara lite annorlunda. Vid skolavslutningen i kyrkan blev klädvalet än mer speciellt inför övriga kostymklädda. Möttes av en och annan lång blick, men inga ljudliga protester. Några veckor senare, när jag var på fotbollsträning, tog jag av mig overallbyxorna, men innan jag hann ta av mig tröjan så skrek en före detta kamrat: ’Ta av dig tröjan också, så den inte är förstörd när du ska konfirmeras!’ Den före detta kamraten var äldre och starkare än jag, annars skulle han fått på käften. Orden han skrek till mig glömmer jag aldrig.”

Han fick sin revansch. Ville mer och mer blev det. Efter utbildning på ASEA:s Industriskola i Västerås kom han in på Calle Flygares Teaterskola i Stockholm och började sin karriär som skådespelare. Så slog scenskräcken till. Ur minnesbilderna: ”Varje dag tänkte jag att jag aldrig mer ska stå på en scen igen”. Han gick in till sin chef, sa upp sig. Chefen tyckte det var tråkigt, för nya roller väntade. ”Men mitt beslut stod fast, så jag avslutade med ’tack och hej!”

Han startar om. Kom till Radioteatern som inspicient, utsågs 1963 till producent för Radioteatern med produktionsort Malmö och arbetade senare som regissör vid TV-teatern i produktioner som Våning för fyra, Lackalänga, Torsten och Greta, Sånt händer inte, Åshöjdens BK och Äkta makar, i samarbete med flera av våra största skådespelare som Emy Storm, Marie Göranzon, Jan Malmsjö, Ernst Günther, Maria Kulle…

undefined
Diskussioner med fr v skådespelarna Lena Hellström, Nicklas Grundén, Thorsten Ungsäter och Jimmy Karlsson under repetitionsarbetet med Marknadsafton. Rune Formare t h.

Men han klev också in som regissör hos Komedianterna i Vimmerby och när vännerna Thorsten och Britt-Marie Ungsäter filade på idéer om friluftsteater hemma i Ungstorp var det Rune Formare som gjorde verkstad av planerna.

– Han stod för regin både i Pelle Winters friarfärd och Marknadsafton. Och det gjorde han väldigt proffsigt och med stor ödmjukhet, säger Britt-Marie.

undefined
Under flera somrar lockade friluftsteatern i Ungstorp storpublik. "Det var Rune som såg till att det blev av", säger Thorsten och Britt-Marie Ungsäter.

Båda pjäserna spelades flera somrar och lockade storpublik till friluftsteatern utanför Djursdala. Och friluftsteater var något Rune Formare var hemma med, han hade gedigen erfarenhet efter många somrar på Pildammsteatern i Malmö.

– Det var ju roligt att någon som han ville komma ”ut i spenaten”, men han tog det verkligen på allvar och sa själv att vår uppsättning av Marknadsafton nog var det bästa han gjort, vi åkte ju också på turné med den. Han var otroligt fin att jobba ihop med, var ödmjuk och lyhörd men hade också pondus. Och han var bra på att hålla liv i vänskapen, han hörde alltid av sig när han kom till Småland.

I juni gick Rune Formare bort, 90 år gammal. För en tid sedan hölls en extra minnesstund för Rune Formare i Södra Vi.

– Det var högtidligt, man kommer att sakna honom på så många sätt. Man kunde ha så givande samtal med Rune. Vi har faktiskt ett färdigskrivet manus, en fortsättning på Pelle Winter. Men nu blir det nog inget av det, säger Thorsten Ungsäter.

undefined
Efter begravning i Skåne hölls minnesstund för Rune Formare i Södra Vi.
Lena Hellström och Tord Johansson tillsammans med Thorsten Ungsäter i uppsättningen av Pelle Winters friarfärd.
Lena Hellström och Tord Johansson tillsammans med Thorsten Ungsäter i uppsättningen av Pelle Winters friarfärd.
Personligt

Rune Formare

Född: I Södra Vi 4 april 1932. Avled 19 juni, 90 år gammal.

Karriär: Regissör och producent, har jobbat med radioteater, tv-teater, film. Bland hans produktioner kan nämnas tv-serierna Sommarflickan, Våning för fyra, Torsten och Greta, Åshöjdens BK och Lackalänga, bland filmer En främling lånar hus och Änkeman Jarl. Jobbade flera år med sommarteater i Pildammsparken, Malmö.

Kuriosa: Blev som ung värvad till nystartade musikkåren i Södra Vi, eftersom han var bra på "takt, ton och rytm".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!