Sebastian Ekeroth växte upp i en musikalisk familj i Horn. Mamma och morfar spelade i musikkåren i Horn.
– Jag var åtta år när jag började spela trumpet, och sedan blev det musikkåren i Horn, säger han.
– När jag gick på högstadiet i Kisa och gymnasiet i Vimmerby kände jag att mina favoritämnen var matte och fysik.
Sebastian Ekeroth valde att gå det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet i Vimmerby.
– När jag skulle göra lumpen blev jag musiksoldat i militärens musikkår. Vid ett tillfälle fick vi i uppdrag att spela vid filmpremiären av Mamma Mia filmen i Stockholm, detta var år 2008. Vi fick stå vid röda mattan och spela när Björn och Benny och alla skådespelare anlände till premiären.
Han påbörjade en kandidat- och masterexamen inom fysik och nanovetenskap på universitetet i Linköping år 2008. När Sebastian Ekeroth hade gjort sin masterexamen gjorde han ett inhopp som vikarie åt sin egen lärare som han hade haft på gymnasiet i Vimmerby.
– Jag jobbade ett halvår på gymnasiet som lärare i matte och fysik.
I januari 2015 blev han erbjuden en tjänst som doktorand på Linköpings universitet, och det blev naturligt att han fortsatte sin forskning inom samma område som tidigare.
– Jag har tillverkat nanopartiklar i syftet att tillverka bättre katalysmaterial. Jag använder magnetiska egenskaper som de här partiklarna har och sätter ihop dem till större strukturer. Dessa strukturer kan användas till katalys för vattensplittning. Man tar vatten och energi och splittar upp detta till syrgas och vätgas, och det är vätgasen som man kan använda för att driva fordon.
– Jag hade min disputation på Nobeldagen och då presenterade jag min avhandling som heter "plasmasyntes och självsammansättande magnetiska nanopartiklar", berättar han.
Detta innebär att en kommitté bestående av professorer från olika universitet granskar avhandlingen kritiskt så att allting stämmer. Sebastian blev godkänd på disputationen och på kvällen blev det fest med familj, vänner och kollegor.
– Under tiden som jag har jobbat med det här jag tagit fram en typ av källa som tillverkar nanopartiklar, och jag har gjort en egen design på den, säger Sebastian Ekeroth.
Framöver kommer han fortsätta att vara anställd på universitetet för att driva den här forskningen framåt.
– Den här forskningsmetoden som bedrivs på Linköpings universitet är vi ganska ensamma om, säger han.
Samtidigt så måste all forskning vara unik, det får ju inte vara någon som har gjort exakt det här tidigare.
– Det här är ett område som inte alls är speciellt utforskat än så det finns oändliga möjligheter, säger han.
Fortfarande är musiken ett intresse.
– Det är kul att komma hem till Horn och göra ett inhopp i Horns musikkår ibland, säger Sebastian Ekeroth, som numera bor i Linköping.
Där spelar han i Cykelorkestern, som är Sveriges enda cyklande orkester.
–Vi har en show där vi cyklar och spelar, vi gör olika formationer och det är spex och skådespeleri, säger Sebastian Ekeroth, som hoppas kunna få till ett framträdande med Cykelorkestern på Horn-marken nån gång i framtiden.
Sebastian lyssnar mycket på musik för att lära in nya låtar.
– Min syster går en musikalutbildning och hon har satt lite influenser i mig när det gäller musikalmusik, så det blir en del musikallåtar när vi framträder med Cykelorkestern, säger han.