– Det var en miljö från Star Wars. Den mätte 2x2,5 meter. Bara till golvet i den gick det åt 16 000 bitar, säger Sergio Jaensson.
Han har nu hunnit passera 30-årsstrecket. Men passionen för lego tänker han inte släppa oavsett ålder. Intresset och känslan för lego har hängt med så länge han kan minnas.
– Det började med att min pappa köpte väldigt mycket lego till mig när jag var liten. Jag har aldrig varit någon sportkille och har inte hållit på med någon idrott, berättar Sergio Jaensson.
– Kreativitet med fingrarna och tekniska lösningar är något som fascinerade mig redan som barn och jag kunde sitta i timtals och bara bygga och bygga, minns han.
I takt med byggandet växte också innehavet av lego.
– Du vet, snälla föräldrar som köpte mer och mer lego ju mer jag byggde. Då fyller det snart på, och sen har jag fortsatt själv. Jag har bara inte kunnat sluta, säger han.
Hur mycket lego han har i dag är svårt att säga. Ett rum i villan i Vimmerby är helt vikt för lego.
– Jag ärvde huset efter min pappa som gick bort för fem år sen. Då fick vi mer plats och det var självklart för mig att inreda ett särskilt legorum, säger Sergio Jaensson.
I rummet lyser röda lampor med lego-loggan, på hyllor står olika legokonstruktioner i parad. Det är slott från Harry Potters värld, farkoster från Star Wars, en stor kranbil och mycket annat.
I en tavla med glas och ram har han fäst ett tiotal små legofigurer.
– Det är vissa gubbar som är särskilt svåra att få tag i. De är värda många tusenlappar, men det är inte grejen. Det är så kul att få tag i dem, säger han.
Han har genom åren skapat många kontakter och vet hur man ska hitta de mest udda bitarna som inte tillverkas längre.
– Lite äldre lego är mer charmigt än det senaste.
För några år sen kom han i kontakt med Swebrick, en ideell förening för vuxna legobyggare. Föreningen ordnar bland annat utställningar och andra event.
Sergio Jaensson har varit med på flera utställningar i bland annat Stockholm, Göteborg och Linköping. Till en utställning byggde han sitt hittills största legobygge. Den där Star Wars-miljön med runt 150 000 bitar. Den tog tre månader att få klar.
– Det är inte så lång tid, tycker han.
Nu håller han på att samla bitar till nästa större skapelse. Även den från Star Wars. Den blir ungefär 100x80 centimeter och runt 50 centimeter hög.
– Det ska vara en del mekaniska delar. Det är ett rymdskepp i en form av tunnel och det ska ge illusion av att det rör sig.
Det är inte bara byggnationerna som kräver sin tid. Att hålla ordning på alla bitar och delar kräver också sitt. Utmed ena väggen i legorummet finns ett system med smålådor från golv till tak där han systematiskt sorterar in olika bitar efter storlek och färg. I andra änden av rummet står större plastbackar med osorterat lego och i källaren finns ännu mer som ska in i lådsystemet.
– Tiden går så fruktansvärt fort när man håller på, och det kanske kan tyckas som tråkigt att sortera legobitar, men för mig är det terapi, att få vara i sig själv en stund.
Sedan i somras blir det inte lika mycket tid för lego som det varit innan. Han blev pappa till en liten tjej.
– Det är lite paus nu, men hon är gärna med och plockar och jag håller på tills hon ärver allt det här. Det blir nog ett ganska bra arv.