Shpresa Cajani: "Idéerna bara ploppar upp"

Shpresa Cajani bor i VÀstervik, Àr fritidsledare och jobbar som fritidspedagog pÄ Breviksskolan. PÄ fritiden fotograferar hon och har vunnit mÄnga utmÀrkelser internationellt.

För mig Àr det mindfulness att fotografera, man hinner inte tÀnka negativa tankar nÀr man fotar och redigerar, sÀger Shpresa Cajani.

För mig Àr det mindfulness att fotografera, man hinner inte tÀnka negativa tankar nÀr man fotar och redigerar, sÀger Shpresa Cajani.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2020-09-19 12:00

Det började med att Shpresa Cajani för nĂ„gra Ă„r sedan tog lite naturbilder som hon la ut pĂ„ Facebook. 

– Folk tyckte att jag hade öga för fotografering och att jag skulle fortsĂ€tta, sĂ„ för cirka fyra Ă„r sedan köpte jag en riktig kamera och började fotografera, sĂ€ger Shpresa.

Hon började med att fotografera portrÀtt, mÀnniskor och natur. Kvaliteten blev bÀttre med den nya kameran och hon kÀnde sig mer nöjd med bilderna som hon nu la ut pÄ sociala medier.

Vad inspirerar dig?

– Allt. Mest barn och mĂ€nniskor över lag. Allt jag ser tycker jag om att ta kort pĂ„. Jag lĂ€gger inte ut allt jag fotar för jag fotar ganska mycket, det kan vara detaljer och macro, macro Ă€r nĂ€r man förstorar upp exempelvis en insekt, sĂ€ger hon. 

Hon berĂ€ttar att fĂ€rger Ă€r viktigt för henne, nĂ„got man ocksĂ„ kan se i alla hennes fĂ€rgstarka bilder. 

– Ljuset Ă€r ocksĂ„ viktigt, det ska vara ljust, drar man upp ljuset sĂ„ blir fĂ€rgerna ocksĂ„ starkare, sĂ€ger hon. 

Innan Shpresa ska fotografera har hon en idé i huvudet som hon sedan förverkligar pÄ olika sÀtt och det bÀsta hon vet Àr att fota barn.

– IdĂ©erna bara ploppar upp i stunden. Jag fotar mest barnen nĂ€r de leker eller springer. Det Ă€r sĂ€llan de bara sitter still. Varje gĂ„ng jag haft idĂ©er innan sĂ„ blir det Ă€ndĂ„ nĂ„got helt annat för barn kan man inte styra. Bebisar kan grĂ„ta i 45 minuter och sen nĂ€r de somnar kan man forma dem till smĂ„ Ă€nglar. Ibland har jag med mig leksaker men jag gĂ„r ofta hem till barnens hem och fotograferar, dĂ€r de Ă€r i sin trygga miljö. 

Vill du bli yrkesfotograf en dag?

– Ja absolut, kanske pĂ„ halvtid. Jag har tyckt att det har funkat sĂ„ hĂ€r men funderar Ă€ndĂ„ pĂ„ att starta eget och jobba halvtid med det. 

Shpresa berÀttar att hon aldrig har brÄttom nÀr det kommer till fotografering, att det mÄste fÄ ta sin tid och att det inte Àr för pengarna hon gör detta, det Àr en passion helt enkelt.

– Jag Ă€r dĂ€r pĂ„ plats tills jag fĂ„r bra bilder, jag tĂ€nker aldrig att jag bara har en timma pĂ„ mig, sĂ€ger Shpresa som varken vill stressa barnen eller förĂ€ldrarna nĂ€r det Ă€r barn hon fotograferar. Det Ă€r genom leken man fĂ„r bra bilder, sĂ€ger hon.  

Shpresa har inte gĂ„tt nĂ„gon fotokurs eller utbildning inom foto utan Ă€r sjĂ€lvlĂ€rd. Hon Ă€r dock med i olika fotoklubbar och genom dessa fĂ„r hon inspiration av andra fotografer, bĂ„de svenska och internationella. DĂ€r kan man be om kritik för att utvecklas förklarar hon. 

Shpresa Ă€r med i Nordiska fotoklubben dĂ€r hon fĂ„tt mycket inspiration.  Sedan hon blev medlem dĂ€r sĂ„ har hon vunnit mĂ„nga utmĂ€rkelser och varit med i fem av deras böcker.

– I slutet av Ă„ret ger de ut en bok med sina bĂ€sta fotografier och jag har varit med varje Ă„r nu. 

Hon har ocksĂ„ fĂ„tt utmĂ€rkelser frĂ„n Foto arte group och hennes bilder har Ă€ven varit med i grekiska tidningar.  

– Jag Ă€r ocksĂ„ medlem i Black and white, en Facebooksida som har hundra tusen medlemmar som alla Ă€r fotografer. DĂ€r Ă€r det svĂ„rt att konkurrera med proffsen men jag har Ă€ndĂ„ fĂ„tt bĂ€sta bilden pĂ„ deras sida flera gĂ„nger.

Hon berÀttar att hon inte har nÄgot sÀrskilt knep utan att hon bara gör sin grej.

– Jag har ju inspirerats mycket av andra, kollat hur andra gör, sĂ€ger hon.

Shpresa la för nÄgra Är sedan ut mÄnga bilder pÄ en VÀstervikssida pÄ Facebook men fick kritik för att hon la ut för mycket.

– DĂ„ skapade jag istĂ€llet sidan Vackra Tjust. DĂ€r kan jag lĂ€gga ut hur mycket jag vill och inte bara frĂ„n VĂ€stervik utan frĂ„n hela Tjust. Nu fĂ„r jag förfrĂ„gningar varje dag, sĂ€ger hon.

Idag har sidan nĂ€stan 5 000 medlemmar och inte bara frĂ„n Sverige utan ocksĂ„ frĂ„n andra lĂ€nder dĂ€r mĂ€nniskor varit i Tjust och hĂ€lsat pĂ„ eller har nĂ„gon anknytning hit. 

– Vackra Tjust gör ocksĂ„ ofta utstĂ€llningar av de bĂ€sta bilderna som lagts ut och pengarna gĂ„r oavkortat till barncancerfonden. Nu har vi en pĂ„gĂ„ende utstĂ€llning pĂ„ Centralhotellet i VĂ€stervik, sĂ€ger Shpresa.

Shpresa kommer frĂ„n Serbien men tycker inte att hon influerats av den serbiska bildkonsten. 

– Jag var ganska intresserad av att mĂ„la nĂ€r jag var ung och var med i olika tĂ€vlingar i skolan men hade inte rĂ„d att köpa en kamera. NĂ€r mobilerna kom sĂ„ vĂ€xte intresset dĂ„ jag tog bilder med den. För mig Ă€r det mindfulness att fotografera, man hinner inte tĂ€nka negativa tankar nĂ€r man fotar och redigerar. Jag Ă€lskar mĂ€nniskor och barn Ă€r det bĂ€sta som finns, sĂ€ger Shpresa och ler brett. 

Flickan heter Andina och bor i Serbien. Det Àr Shpresas syskonbarn som hon fotade nÀr hon var dÀr och hÀlsade pÄ.
Flickan heter Andina och bor i Serbien. Det Àr Shpresas syskonbarn som hon fotade nÀr hon var dÀr och hÀlsade pÄ.
Personligt

Shpresa Cajani 

Familj: Maken Dino Cajani och sönerna Artan 20 Är och Ardit 23 Är.

Bor: I VĂ€stervik.

Yrke: Fritidspedagog pÄ Breviksskolan.

Intressen utöver att fotografera: Allt som har med friluftsliv att göra, Ă€lskar att cykla och gĂ„ pĂ„ kvĂ€llarna och helgerna, umgĂ„s med vĂ€nner och med grannflickan Wilma 4 Ă„r. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!