Skogen är hans rätta element

Författaren, företagaren och hantverkaren Mattias Eliassons yrkesliv går i sjuårscykler. Men skogen, och att kunna styra över sin egen tid, är de viktigaste ingredienserna.

"Jag har bara vanlig enskild liten firma, jag vill inte ha något aktiebolag med anställda, jag har ingen målsättning på att jag ska omsätta så och så mycket eller skaffa bästa firmabilen, utan mitt mål ligger i att jag får hålla på", säger Mattias Eliasson.

"Jag har bara vanlig enskild liten firma, jag vill inte ha något aktiebolag med anställda, jag har ingen målsättning på att jag ska omsätta så och så mycket eller skaffa bästa firmabilen, utan mitt mål ligger i att jag får hålla på", säger Mattias Eliasson.

Foto: Sofie Olsson

Familj2020-12-09 10:00

I de småländska skogarna i närheten av Rottne växte Mattias Eliasson upp. Redan då var skogen och naturen viktig och har kommit att bli en röd tråd genom hans liv.

– Jag är ensambarn och växte upp i Tolg där det var glest mellan husen och vi var bara tre stycken killar i klassen. Det blir mycket egentid och jag tror man präglas ganska tidigt. Min barndom var att vara ute och bygga, skjuta pilbåge och leka bland träden, på ett sätt som inte alls var sorgefullt utan det fanns någon lust där, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid känt att jag hör hemma i skogen, jag söker mig dit om jag blir osäker eller nervös, det är min trygghet att falla tillbaka på.

Efter gymnasiet sökte Mattias till de jämtländska skogarna där han läste en utbildning i naturmiljö och turism. Där träffade han också sin sambo Anna. Efter avslutade studier sökte de sig neråt Småland igen och hamnade först i Oskarshamn. 

– Där började jag jobba som traditionell skogsarbetare men kände väl att det var inte det jag ville fortsätta med utan jag ville på något sätt ha användning av min utbildning. Av en händelse så såg jag en annons att Vimarskolan sökte en naturpedagog i ett leaderprojekt. 

Jobbet blev hans och efter tre år ledde det ena projektet till ett annat. Men sen kände han att det var dags att jobba mer praktiskt och startade företag för att förädla skogens produkter. Till en början handlade det om att tappa björksav till olika sorters måltidsdrycker.

– Vi sålde det till restauranger och sålde faktiskt till svenska ambassaden i Japan till någon invigningsfest. Men det gick inte att få någon förtjänst på det, berättar Mattias.

Då riktades blicken mot gärdsgårdar.

– Det finns ju massor av gärdsgårdar i Småland och de flesta började bli till åren, så då började jag sätta mig in i det hantverket. 

Men efter sju år var det dags att göra något nytt.

– Jag har märkt att jag är en person som går i något som en del pratar om som sjuårscykler. När jag hade hållit på med det här med gärdsgårdarna, så kände jag att jag behövde något mer ben att stå på. Så då byggde jag sjöbastun på Nossen, det var mitt intitiativ från början. Jag timrade den och byggde flotten och drog igång verksamheten. Jag drev den på ett av mina ben i sju år, sen köpte campingen den av mig. 

Det var slutet på en cykel och nästa period kom att handla om möbler. 

– En småskalig möbelproduktion, men ändå rustikt – jag behöll det råa, barkade uttrycket i allting, jag hade med mig lite skogsdesign kan man säga.

Sen dess har flera nya projekt kommit till. Bland annat har han skapat flera filmer där han visar hur hantverk som gärdsgårdshängning går till. Det senaste projektet är en bok som han givit ut på eget förlag.

– Jag skrev en ganska naturfilosofisk bok som heter ”Handen, Trädet, Tanken”. 

Skrivandet har blivit en viktig del.

– Just nu tycker jag det är väldigt roligt att skriva och fota så det kommer jag nog fortsätta med i fem-sex år till som det känns just nu. Jag har ett bokprojekt som jag skriver på och känner mig nöjd med, där jag har ett bra bildmaterial till också, så den är nog klar om ett och ett halvt år ungefär. 

Vad som kommer i nästa cykel vet han inte.

– Jag är glad så länge jag får hålla på och styra mitt eget liv, det är kärnan. Sen vad jag gör har inte så stor betydelse, men det kretsar ju ändå kring natur och skog hela tiden.

Mattias Eliasson är uppväxt i Tolg, som ligger i närheten av Rottne.
Mattias Eliasson är uppväxt i Tolg, som ligger i närheten av Rottne.
Personligt

Mattias Eliasson

Ålder: 43 år.

Bor: Hällerum.

Familj: Sambo, två barn på väg att bli stora. Tre hundar. 

Intressen: Plocka bär, tittar på och läser mer och mer om fåglar, att planlöst gå långa rundor på Jämtlands myrar.

Så beskriver Mattias sig själv med en mening: "Försöker vara kreativ, någorlunda händig, med ambition att vara vänlig och på sikt kanske social."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!