Släkten står på båda sidor i valet

Nyhetsknarkande och sömnlös försöker jag fatta vad som händer där borta på andra sidan Atlanten.

Presidentvalet i USA har splittrat släkter. Krönikören har haft kontakt med både amerikanska släktingar som är glada över att Joe Biden (bilden) verkar bli USA:s nästa president, men också med dem som är besvikna över utfallet i valet.

Presidentvalet i USA har splittrat släkter. Krönikören har haft kontakt med både amerikanska släktingar som är glada över att Joe Biden (bilden) verkar bli USA:s nästa president, men också med dem som är besvikna över utfallet i valet.

Foto: Charlie Neibergall/TT

Krönika2020-11-21 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valet i USA är avgörande för världens framtid. Men det är inte bara mina egna barnbarn och deras liv jag tänker på utan också de avlägsna släktingar jag har där borta. De lever ju mitt uppe i den här dramatiken medan vi kan betrakta den på avstånd. 

Numera har jag kontakt med ett tiotal amerikanska släktingar, på Facebook och mail. Amerikabrevens tid är förbi, så för kommande generationer blir det svårt att gräva fram släkthistorien när inget finns bevarat. 

De är allt från tremänningar till sjumänningar. Några är nära släkt med varandra, andra är bara släkt med mig. De flesta kommer från min morfars släktgren, han hade två mostrar som emigrerade med sina familjer. En är barnbarn till min fars morbror. Två är mormoner och dem har jag träffat för några år sedan. En är jurist i en småstad och vi har gemensam släkt långt tillbaka på 1700-talet i Sverige. Hon är mycket social och en aktiv släktforskare. 

Amerikaner är ju mycket mer öppna än vi om sina politiska preferenser. Juristen har jag haft digitala möten med ett par gånger och då har vi talat en hel del om Trump och USA:s problem. Hon är demokrat och senast sågs vi på Zoom en timme efter att USA:s största nyhetskanal CNN förklarat att Joe Biden skulle vinna valet. Det blev mycket snack om läget och hur Trump skulle reagera. Sedan dess har vi ju sett hur han beter sig. 

Jag har andra amerikanska släktingar som är hängivna republikaner och som varit aktiva i Trumps valkampanj. Men de är inte i samma släktgren som juristen. Ändå är detta ganska vanligt, att de politiska åsikterna går isär i samma släkt och till och med splittrar familjer i dessa tider. 

Inte blev det lättare med det val som nyss hållits. 

Mina republikanska släktingar är så klart besvikna och hoppas ännu på något slags mirakel. I skrivande stund är valet avgjort men Trump har ännu inte erkänt sig besegrad. Kanske har han gett upp när du läser detta. 

Hade jag inte släktforskat hade jag inte haft någon kontakt med amerikanska släktingar, förmodligen inte ens känt till att de finns. Tänk vad släktforskning kan leda till! Jag är så glad för sådana kontakter, som berikar mitt liv.

Men det är inte alla som vill ha kontakt och det är inte mer med det. Några har delat med sig av mycket släkthistoria, andra har svarat kortfattat på mina frågor. Jag är glad för det jag fått veta och för det utbyte kontakterna lett till. Det ökar min förståelse för världen.

Läs mer om