Brandmannen som gillar adrenalinkickar

Hennes barn skulle provsitta en brandbil på en familjedag. Det slutade med att Renata Ciesielska sökte jobb på räddningstjänsten. Nu har hon varit deltidsbrandman i nio år. "Jag gillar adrenalin och när det händer någonting."

Renata Ciesielska är deltidsbrandman på räddningstjänsten i Virserum sedan fyra år tillbaka. Tidigare har hon haft samma jobb i Åseda.

Renata Ciesielska är deltidsbrandman på räddningstjänsten i Virserum sedan fyra år tillbaka. Tidigare har hon haft samma jobb i Åseda.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2023-07-01 07:30

Var tredje vecka har Renata Ciesielska jour på räddningstjänsten i Virserum. Under sommaren får hon och hennes kollegor ofta rycka ut på skogsbränder. Annars gäller larmen allt från trafikolyckor till vattenskador, villabränder och lyfthjälp till ambulansen.

Till vardags jobbar hon på en av ortens industrier.

– Jag har tur, för mina chefer är väldigt öppna. När det händer någonting kan jag lämna jobbet och åka iväg, så det är ingenting som påverkar mitt ordinarie jobb.

undefined
Renata Ciesielska är deltidsbrandman på räddningstjänsten i Virserum sedan fyra år tillbaka. Tidigare har hon haft samma jobb i Åseda.

Namnet och accenten avslöjar att hon inte är född i Sverige.

– Jag kommer från Polen och har bott i Sverige i 18 år. Vi bodde i Åseda i 14 år, men för fyra år sedan flyttade vi till Virserum.

Hon började att jobba som deltidsbrandman i Åseda 2014.

– Det var lite spontant faktiskt. Det var ingenting jag hade planerat innan. Vi var på Åsedadagarna med familjen när mina pojkar var små, säger Renata Ciesielska och berättar att sönerna fick syn på en brandbil som de ville ta en närmare titt på.

Pojkarna klättrade in i brandbilen. Själv fick hon frågan om hon var intresserad av att börja jobba som brandman. Hennes första reaktion var: "Varför inte?"

– Jag gillar att röra mig, jag gillar adrenalin och jag gillar när det händer någonting. Därför tänkte jag att det kan vara intressant.

undefined
"Jag har alltid varit intresserad av sport och att röra mig", säger Renata, som bland annat åker snowboard och wakeboard.

Efter fem år som deltidsbrandman i Åseda gick flyttlasset till Virserum, där hon nu har jobbat på räddningstjänsten i snart fyra år. Hon tycker att det bästa med brandmannayrket är att kunna hjälpa andra människor.

– Räddningstjänsten bjuder på väldigt mycket utbildningar. Därför kan vi höja kompetensen för hur vi ska hantera alla situationer som händer.

Men ibland hjälper det inte att vara välutbildad.

– Jag tycker att det är väldigt jobbigt om någon person är allvarligt skadad och vi inte kan hjälpa personen. 

Det hände en gång när hon jobbade i Åseda. 

– Vi var på plats vid en väldigt allvarlig trafikolycka där patienten var fastklämd i bilen. Det tog väldigt lång tid innan ambulansen kom. Det var svårt att hantera. Vi kunde inte göra någonting för att hjälpa.

undefined
"Jag gillar att röra mig, jag gillar adrenalin och jag gillar när det händer någonting", säger Renata Ciesielska.

Fick det dig att fundera på om du hade valt rätt jobb?

– Nej, jag har aldrig funderat på om jag valt fel. Jag tycker att det finns moment som är lite svårare och moment som går jättebra i alla jobb. Men målet är att hjälpa, och det är det viktigaste. Om något är tufft eller svårt kan vi prata om det efteråt, analysera händelsen och lära oss vad vi kan göra bättre nästa gång.

Skulle du rekommendera andra att bli brandman?

– Ja, jag trivs i alla fall med detta yrke jättemycket. Jag rekommenderar det till alla som gillar att röra sig, som gillar lite adrenalin och som gillar att hjälpa. Vi behöver folk som vill jobba som brandman.

Hon vill förändra bilden av att brandman skulle vara ett mansyrke.

– Jag tycker att vi som kvinnor kan klara yrket lika bra eller i vissa situationer kanske bättre än killar, säger hon och menar att kvinnor till exempel är bättre på att samarbeta.

undefined
Räddningstjänsten försöker locka fler kvinnor att bli deltidsbrandmän i Hultsfreds kommun.

Nyligen arrangerade räddningstjänsten en prova-på-kväll för tjejer på brandstationen i Virserum. I dagsläget är mansdominansen stor inom räddningstjänsten i Hultsfreds kommun.

– Vi tycker att det definitivt är för lite tjejer som vill jobba som brandman, säger Renata Ciesielska som berättar att kvällen hade fem deltagare.

– Det var jätteroligt. Vi hoppas att de ska söka.

Renata Ciesielska trivs med sitt jobb på räddningstjänsten i Virserum.
Renata Ciesielska trivs med sitt jobb på räddningstjänsten i Virserum.
Personligt

Renata Ciesielska

Ålder: 43 år.

Bor: Virserum.

Familj: Man och två pojkar.

Yrke: Industriarbetare på Demanders och deltidsbrandman på räddningstjänsten.

Intressen: Hundar, snowboard, wakeboard och träning. "Jag har alltid varit intresserad av sport och att röra mig. Jag spelade handboll i skolan. Jag gillar inte att stå still, utan tycker att man ska använda energin man har i kroppen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!