Sofia drömmer om en ny festival: "Jag älskar Hultsfred"

Hon har bott på många ställen, men aldrig känt sig lika varmt välkomnad som i Hultsfred. "De har tagit emot mig med öppna armar", säger Sofia Svalin, som har massor av idéer på hur orten kan utvecklas.

Sofia Svalin är platsansvarig på Nordic Wellness i Hultsfred. Hon studerade estetisk dans på gymnasiet och är även utbildad makeupartist.

Sofia Svalin är platsansvarig på Nordic Wellness i Hultsfred. Hon studerade estetisk dans på gymnasiet och är även utbildad makeupartist.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2023-04-07 06:00

Till vardags arbetar Sofia Svalin på gymkedjan Nordic Wellness träningsanläggning i Hultsfred. Hon är Hultsfredsbo sedan tre år tillbaka. Den första tiden i sin nya hemort var hon föräldraledig.

– Jag funderade på vad jag skulle vilja jobba med här, säger Sofia Svalin och berättar att hon en dag åkte förbi bygget av gymmet och padelhallen.

undefined
När hon fick se bygget av gymmet på handelsområdet i Hultsfred bestämde sig Sofia Svalin för att hon ville jobba där.

Efter att ha kollat upp vilken gymkedja som var på väg att etablera sig i Hultsfred skickade hon in en ansökan, vilket ledde till att hon fick jobbet som platsansvarig.

– Jag tänkte inte att jag skulle kunna få det, eftersom jag inte har erfarenhet från det här innan. Men jag hade en massa annan erfarenhet.

Hon är född och uppväxt i Linköping och började jobba i restaurangbranschen redan som 15-åring. På gymnasiet studerade hon estetisk dans.

– Jag hade eget företag när jag var yngre också.

undefined
Innan hon fick sitt nuvarande jobb hade Sofia Svalin aldrig jobbat inom gymbranschen, men hon har alltid haft ett träningsintresse.

Sofia Svalin har även jobbat som makeupartist i många år. Dessutom har hon drivit hunddagis, hundpensionat och djurbutik. Hon har bott i Stockholm, Nyköping och Vadstena innan flyttlasset gick till Hultsfred.

– Jag älskar Hultsfred. Jag tycker att de har tagit emot mig med öppna armar. Det är lite annorlunda från andra ställen. Det har alltid varit glatt, trevligt och välkomnande.

Hon tycker att det bästa med Hultsfred är människorna. Samtidigt har hon hört att orten var mer levande förut.

– Det är synd att det inte är lika levande längre. Men det tror jag att man kan komma tillbaka till.

undefined
Sofia Svalin är platsansvarig på Nordic Wellness i Hultsfred. Hon studerade estetisk dans på gymnasiet och är även utbildad makeupartist.

Nyligen blev hon invald i styrelsen för Hultsfred Handel. När hon presenterade sig själv på föreningens Instagramkonto lyfte hon fram sin idérikedom: "Kanske någon av mina 100 idéer är bra och vi får till något gemensamt och skoj."

– Jag har hört att stan har varit väldigt levande, så jag hoppas att vi kan komma dit igen. Det var också därför jag tackade ja till att vara med i Hultsfred Handel, för jag tror att det finns där någonstans, vi måste bara leta rätt på hur.

Idérik har hon varit sedan barnsben.

– Ja, sedan kanske alla idéer inte är bra idéer. Men av alla de där idéerna tänker jag att vissa är bra.

undefined
I slutet av förra året arrangerade hon en konsertkväll för Musikhjälpen i padelhallen, med lyckat resultat.

I slutet av förra året arrangerade Sofia Svalin en konsertkväll för Musikhjälpen i padelhallen, och just nu sitter hon med i gruppen som planerar Hultsfredsdagarna.

– Musikhjälpen var kul, så det ska vi försöka göra igen.

Hultsfred kallar sig ofta för en musikkommun, även om Hultsfredsfestivalen är insomnad sedan länge.

– Jag har aldrig fått uppleva festivalen, men jag har hört och sett mycket från förr. Det verkar som att då brann det här. När man pratar med människor känns det som att de kanske saknar det lite.

Som den idéspruta hon är har Sofia Svalin funderat på att starta en ny festival, även om hon drar sig för att prata högt om det.

– Tanken har slagit mig några gånger, men jag kan inget om sådant, så jag vet inte hur jag skulle kunna ro hem det.

undefined
"Jag har aldrig fått uppleva festivalen", säger Sofia Svalin, som har funderat på att arrangera en festival i Hultsfred, men i så fall behöver hon hjälp av andra.

Vilken typ av festival tänker du dig i så fall?

– Jag förstår att det kanske inte funkar att ha Hultsfredsfestivalen igen, men man kanske skulle kunna ha något jubileum. Men det kan inte jag ro hem själv.

Om det blir någon festival återstår att se, men till hösten ska hon åtminstone förverkliga en idé på sin arbetsplats.

– Jag tänkte att vi ska dra igång barndans i höst. Det har jag fått igenom, så nu ska vi göra det, säger Sofia Svalin som själv kommer att vara danslärare.

Personligt

Sofia Svalin

Ålder: 40 år.

Bor: Hultsfred.

Familj: Tre söner.

Gör: Platsansvarig på Nordic Wellness i Hultsfred.

Intressen: Plocka svamp och vara med barnen.

Om träning: "Jag har alltid tränat till och från. När jag gick estetisk dans på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping tränade vi varje dag. Sedan har jag varit danslärare i streetfunk för barn och gymmat till och från genom åren."

Om företaget hon drev i 20-årsåldern: "Jag importerade och sålde hår på en webbsida och gjorde hårförlängningar."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!