– Det ska bli jättespännande tycker hon och ser fram mot att få dra igång ett stort projekt tillsammans med Virserums konsthall. Ett projekt som går ut på att pejla in ungas känslor om miljö och klimatförändringar.
Det är ett ämne som Sofia Sundberg brinner för och som med tiden kommit att spela en viktig roll i hennes konstnärskap på flera olika sätt. Många av hennes verk handlar just om att lyfta fram de här frågorna i ljuset och få igång tankarna.
Ett tydligt exempel på det är skulpturen hon jobbar med just nu. Den kommer att stå i parken vid Fredriksdal i Helsingborg, Eva Rydbergs och Nils Poppes välkända teaterpark.
– Det är ett träd, berättar hon, ett träd, men det kan lika gärna vara en stubbe. Eller rent av en upp- och nervänd grop, säger Sofia. Där man kan se sig själv genom årsringarna.
Tanken med det är att ska skapa en känsla av tidens gång, och trädets liv.
Miljötemat går dessutom igen i ett annat arbete hon har igång just nu. I Trollskogens naturreservat på norra Öland.
– Det är också ett verk som handlar om klimatet, säger hon. Frågor som engagerar en, vill man gärna prata om.
Det gör hon med konstens hjälp. Konsten ska vara en plats där viktiga frågor lyfts fram och diskuteras, tycker hon.
– Men konsten förstår man fakta på ett helt annat sätt, säger hon, med bara siffror blir saker ofta väldigt abstrakt.
Men med bilder och skulpturer kan konsten skapa något konkret.
Att vara konstnär handlar mycket om att vara nyfiken, påläst och intresserad, tycker Sofia Sundberg.
Sofia Sundberg är som sagt född och uppvuxen i Hultsfred men bor numera på Öland, i en liten by strax utanför Borgholm.
Men så mycket kontakt med Hultsfred har hon egentligen inte längre.
– Mina föräldrar har ju flyttat därifrån, säger hon, men banden finns kvar. I alla fall i hjärtat. Så det ska bli väldigt spännande och roligt att komma tillbaka och jobba i de gamla hemtrakterna.
Med en mamma som var bildlärare i Hultsfred, var steget in i konstvärlden inte så stort för Sofia Sundberg, som sökte sig till Konsthögskolan i Malmö.
– Jag gick ut där 2003, berättar hon, och sedan dess har jag jobbat som konstnär med en lång rad olika projekt.
Bland annat ett stort projekt i Kiruna, där hon tillsammans med andra konstnärer gjort ett arbete om staden som flyttades och det i sin tur ledde fram till en minnesplats.
– Dessutom har jag gjort en del offentliga utsmyckningar, säger hon.
Bland annat finns hon representerad på kommunhuset i Hultsfred, med ett något kontroversiellt verk som tidigare hängde i foajén.
– Men man tyckte att det var för farligt, säger hon. Så det togs ner. Men – det var ju bara musikinstrument.
Nu i sommar kommer hon att jobba i sin gamla hemort, Virserum, med ett projekt på konsthallen. Det är något hon ser fram emot. Inte minst som det handlar om att jobba med ungdomar, och deras känslor inför klimatet och klimatförändringarna. Arbetet med att samla en grupp intresserade ungdomar är i full gång.
Deltagarna i projektet kommer att få träffa konstnärer, forskare, och andra och utifrån det kommer sedan projektet "Lyssna" att ta form.
De deltagande konstnärerna kommer att använda arbetstillfällena och samtalen från undersökningen som underlag i framställningen av konstverk som kommer att visas på Färgfabriken, Skellefteå konsthall och Virserums Konsthall, som alla samarbetar kring det här projektet.