Somrarna i Småland inspirerade till roman

Marie Holtmar har skrivit sin första bok, "Tvillingöarna", där miljöerna är inspirerade från Västerviks skärgård där hon och familjen vistats på somrarna.

Det var under sommaren 2021, när Marie under semestern vistades på Lysingsbadet, som första delen av boken växte fram under en promenad.

Det var under sommaren 2021, när Marie under semestern vistades på Lysingsbadet, som första delen av boken växte fram under en promenad.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2022-08-09 20:00
undefined
Det var under sommaren 2021, när Marie under semestern vistades på Lysingsbadet, som första delen av boken växte fram under en promenad.

Marie Holtmar är uppvuxen i Södertälje med två bröder, mamma och pappa. Idag bor hon i Tullinge, Stockholm, men har sedan barnsben spenderat somrarna på Lysingsbadet i Västervik, där hon och familjen har hyrt stuga, något hon gör ännu. Det är just vid Korpaholmarna vi möts för en intervju. 

– Vi började åka hit när jag var liten, runt 1980 var första gången. Det var jag, mina bröder, mamma, pappa och pappas bror med familj. Min son, som blir 18 år, har varit här sedan han var liten, säger hon. 

undefined
Marie Holtmar har sedan 1980 bott med familjen i stuga på Lysingsbadet i Västervik. Här tittar Marie (till vänster) och kusinen Malin ut från ett stugfönster, innan stugorna målades röda.

Marie har jobbat många år som lärare från årskurs ett till nio och som biträdande rektor. I mars 2021 slutade hon efter tio år som biträdande rektor, då det var något annat som lockade henne. Och nu skulle hon ta reda på vad.

– Jag kände att jag behövde göra något annat ett tag, men visste inte vad, så jag sökte två sommarkurser, en i kreativt skrivande och en i att skriva barn- och ungdomslitteratur, säger Marie.

Hennes första tanke var att skriva en vuxenroman och hon funderade ett tag på att avboka barn- och ungdomskursen eftersom hon också längtade efter lite sommarledighet.

Det var under sommaren, när Marie under semestern vistades på Lysingsbadet, som första delen av boken växte fram, under en promenad.

– Sista dagen för avbokning av den där kursen gick jag en skogspromenad och under promenaden kom plötsligt idén till "Tvillingöarna", så jag valde att gå kursen som innebar att man skulle skriva tio sidor i en barnbok och då hade jag ju redan fått idén.

undefined
Boken släpptes i mitten av maj och Marie har fått bra gehör både från recensenter och läsare som beskriver den som oerhört spännande.

Boken "Tvillingöarna" handlar om ett gäng tolvåringar som ska åka på läger på en öde ö. Först när de kommer dit så är det härligt "sommarlovsmagiskt" med vackert väder, berättar Marie. Rätt snart börjar det att hända saker, det blir oväder och parallellt vet de om att en man har blivit bestulen på en massa pengar så polisen jagar rånarna under tiden som barnen är på ön. Utmaningar prövar vänskap, mod och samarbete. Boken passar för åldrarna 8 till 13 år. 

– Det viktigaste med mitt skrivande både utifrån min roll som lärare och rektor är att ge barn tilltro till sig egen förmåga, att de kan lösa saker själva och tillsammans med andra. 

Boken släpptes i mitten av maj och Marie har fått bra gehör både från recensenter och läsare som beskriver den som oerhört spännande. Både skolor och bibliotek har köpt in den så den kommer även att användas som undervisningsmaterial.

undefined
Marie Holtmar har skrivit sin första bok, "Tvillingöarna", där miljöerna är inspirerade från Västerviks resort och skärgård, där hon och familjen vistats på somrarna.

Många av de centrala miljöbeskrivningarna i boken har Marie tagit från Västerviks resort på Lysingsbadet och Korpaholmarna. 

– Bron där och två stora stenar som finns på resorten är en central grej i boken. 

Under hela 2021 skrev Marie på sin bok parallellt med att hon gick olika skrivarkurser. 

– Lagom till att boken skulle in till tryckeriet började jag jobba halvtid i april på en skola i Farsta som biträdande rektor.

Maries tanke är att fortsätta skriva vid sidan av arbetet som biträdande rektor och det hon hoppas på med sin bok är att sätta igång skrivlusten hos barn.

– Läsning och skrivande hänger ihop på ett sätt. Ökar man läslusten så ökar man skrivlusten.

undefined
"Läsning och skrivande hänger ihop på ett sätt. Ökar man läslusten så ökar man skrivlusten", säger Marie Holtmar.

Hon har redan börjat skriva på en uppföljare till "Tvillingöarna", som hon tror kommer att komma ut nästa vår.

– Att boken heter "Tvillingöarna" beror på att den utspelar sig på två öar som sitter ihop med en bro, så där kom ju inspirationen från Korpaholmarna. 

Personligt

Marie Holtmar

Ålder: 44 år.

Familj: Maken Magnus, barnen Alexander 18 och Anton 16.

Gör: Biträdande rektor på en grundskola i Farsta, egen företagare där hon kommer att verka som skolledare och författare.

Intressen: Att vara ute i naturen, personlig utveckling och att vara med familj och vänner.

Aktuell: Har debuterat som författare. Boken "Tvillingöarna" är inspirerad av somrarna i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!