Sonens död var ett hårt slag

Kerstin Bergström, mor till fem söner med ett aldrig sinande driv i frågor om barn, unga, miljö och kultur, har avlidit i en ålder av 74 år.

Kerstin Bergström.

Kerstin Bergström.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Familj2019-06-15 17:00

Kerstin Bergström var känd som en slitvarg och skicklig organisatör på flera olika områden. Från Arbetets museums vänförening fick hon utmärkelsen ”Årets arbetsmyra 2014” för arbetet och bevarandet av segelfartygen Vega och Linnéa. En gärning som pågått tillsammans med maken Egil Bergström sedan 1968. Juryn lyfte fram Kerstins stora tålamod, arbetskapacitet och aldrig svikande positiva inställning.

– Det var på Kerstins initiativ som vi köpte Linnéa. Till en början var det en dröm om att inte vara fastlåst, säger Egil.

Kerstin och Egil träffades i Saltsjöbaden dit Kerstin hade kommit som 16-åring för att arbeta som barnflicka. Hon var väldigt barnkär och hade tidigt tagit ansvar för sina småsyskon.

– När vi träffades, 1961, var Kerstin politiskt engagerad i kampen mot svenska atombomber och senare mot kärnkraften.

Det var 1976 som paret Bergström kom till Tjust med de fyra sönerna Feodor, Odd, Ib och Eyvind. De bodde på Linnéa som var ankrad i Källvik under vintern 76/77. Femte och yngste sonen, Styrbjörn, föddes på våren 1977.

– Sedan flyttade vi Linnéa till Gamleby och köpte ett hus inte långt från hamnen.

Det politiska engagemanget fortsatte och i början av 1980-talet gick Kerstin med i det då nystartade Miljöpartiet och blev framöver aktiv i bland annat valberedningen på riksnivå och i landstingspolitiken i Kalmar län.

I november 1980 omkom, den då 17-årige sonen Feodor, i en olycka när han arbetade på en svensk lastbåt i Tyskland.

– Det var ett hårt slag för oss, säger Egil.

Intresset för unga sträckte sig inte bara till de egna barnen. Kerstin arbetade på fritidshem och som klasslärare i Västerviks kommun samt på en Waldorfskola i Norrköping. Inom stiftelsen Människan och havet startade paret Bergström ungdomsverksamhet där unga får möjlighet att segla med stora träskepp.

– Kerstin har alltid tagit ansvar och drivit på. Hon har haft en viktig roll i rekrytering av personal, kontakt med människor, bokningar, ja, hon var en otroligt duktig organisatör.

Skonaren Vega köpte Bergströms 1985. Då var hon ett vrak men räddades genom en omfattande restaurering. Vega har deltagit och vunnit den internationella tävlingen Tall Ship Race ett flertal gånger. Större delen av besättningen på fartygen under tävlingen är unga människor som får chans att lära sig segla.

De elva barnbarnen, som finns i Västervik, Stockholm och Norrköping, var en stor källa till glädje.

– I höstas, när Vega låg i Norrköping, var hon ofta där och umgicks med barnbarnen.

Det senaste av Kerstins engagemang var det hotade Tingshuset i Gamleby. En förening bildades med Kerstin i spetsen som lyckades få till stånd en renovering med stöd från Riksantikvarieämbetet. Nu pågår en levande verksamhet med regelbundna kulturaktiviteter för både barn och vuxna. En annan förening där Kerstin har varit ordförande är Gamleby hembygdsförening. Där räddades ett gammalt kulturhus som annars skulle ha gått upp i lågor.

Det var i januari som Kerstin fick beskedet om cancer. När det var dags för operation visade det sig att det var för sent, cancern hade spridit sig. Kerstin ville bo hemma i huset i Gamleby till slutet. På valdagen till EU tog hon rullstolen till vallokalen och röstade. Hon avled den 30 maj.

– Hon slutade aldrig sitt engagemang, utan var aktiv in i det sista. Hon tog itu med saker och hade en stark handlingskraft. Skeppen, till exempel, skulle inte ha funnits och de har betytt mycket för många ungdomar.

– Jag hoppades in i det sista att hon skulle bli bättre och att vi skulle få leva tillsammans ett antal år till, säger maken Egil Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om