Superduon gjorde låt med Dolly Parton

Christian Karlsson från Loftahammar och Linus Eklöw med rötter i Sundsvall bildar Galantis som drar storpublik till arenor i USA. Nu släpper de sitt tredje album.

Nu är det dags igen. Galantis släpper sin tredje skiva. "Häftigt med ett nytt album och en ny show", säger Christian Karlsson.

Nu är det dags igen. Galantis släpper sin tredje skiva. "Häftigt med ett nytt album och en ny show", säger Christian Karlsson.

Foto: Pressbild

Familj2020-02-12 10:00

Sedan 2012 har Galantis varit en duo inom genren elektronisk dansmusik, EDM, och tagit såväl svensk som internationell danspublik med storm. Miljarder streamningar och nästan 14 miljoner lyssnare varje månad på Spotify talar sitt tydliga språk: Galantis är heta. Nu släpper de sitt tredje album, "Church", och i samband med det drar en ny turné igång. 

– Vi turnerar hela tiden egentligen, med 120 till 150 spelningar per år. Men det är häftigt med ett nytt album och en ny show, säger Christian som just nu befinner sig hemma i Los Angeles.

Ni har gjort en låt med Dolly Parton som är med på nya skivan. Hur kom det sig?

– Hon är en ikon. Ingen trodde på att det skulle kunna hända. När jag hade låten "Faith", med countryådra och ett budskap, då ville jag veta om hon ville. Det var svårt att nå fram men till slut hittade jag en väg in och där blev det öppna armar. Någonstans är hon den största jag har jobbat med. En häftig person med världens energi. 

Startskottet för den nya turnén går den 14 februari på musikarenan Avant Gardner i New York. Det blir 14 stopp runtom i USA och till musikfestivalen Lollapalooza i Stockholm kommer Galantis den 26 juni. 

–Tyvärr råkade jag ut för en olycka på en scen i Korea i oktober. Våra shower är ganska extrema för kroppen med mycket rörelse och hopp. Jag skulle kliva ner från ett bord och råkade landa snett. 

Ligament och ledband behövde opereras och benet har varit gipsat. 

– Det tar lång tid att återhämta sig. Jag har fokuserat på att skriva musik och haft en "skrivarcamp" med andra artister.

Christian är född i Västervik och växte upp i Loftahammar. 

– Jag var helt tokig i musik som liten och samlade på skivor. Det utvecklades till att jag ville skapa egen musik. 

Till hemtrakten återkommer Christian gärna med sin familj som består av svenska diplomaten Dilani Perera och döttrarna Carla, 6 år, och Blanca, 3 år. 

– Jag försöker åka hem till Loftahammar så ofta som möjligt och till min gudmor och moster Gunilla Palm. Jag var nära att bli Loftahammarsbo igen, vi budade på ett hus nyligen, men det blev inte den här gången. Även om jag har flyttar runt en hel del så har jag kvar roten och relationen till den lilla byn jag kommer ifrån.

När Christian var 13 år gick familjens flyttlass till Alingsås. Några år senare ägnade han sig åt rap i Göteborg och i 20-årsåldern blev det ännu en flytt.

– Jag blev signad av ett litet bolag i Stockholm och jobbade sedan i många år som musikproducent. 

Christian bildade tillsammans med vännen Pontus Winnberg duon Bloodshy & Avant som producerade och skrev musik till artister som Madonna, Britney Spears och Kylie Minogue. Britneys Spears hit "Toxic" vann en Grammis för "Best Dance Recording" och blev en av världens bäst säljande singlar 2004. 

– Det ena ledde till det andra. Men jag gillar att snickra egen musik. Jag tröttnade på att jobba för andra och startade indiebandet Miike Snow 2008. Vi gjorde 600 shower och tre album. Efter det började jag DJ:a och då kom jag liksom tillbaka till skivorna jag samlade i Loftahammar. 

Duon Galantis bildades 2012 och de har rönt stora framgångar med låtar som "No Money", "Runaway (U & I)", "You" och "Peanut Butter Jelly". 

– Det jag kan bäst är att göra melodier, så jag lämnade den rena dansen och bjöd in till låtskriveri igen. Det kändes helt rätt. 

Dolly Parton och Christian "Bloodshy" Karlsson.
Dolly Parton och Christian "Bloodshy" Karlsson.
Personligt

Christian Karlsson

Aktuell: Medlem i elektrodansmusikduon Galantis som släpper sitt tredje album "Church".

Ålder: 44 år. 

Uppväxt: I Loftahammar, Västerviks kommun. 

Familj: Diplomaten Dilani Perera, döttrarna Carla, 6 år, och Blanca 3 år.

Bor: I Los Angeles.

Så kopplar jag av: "Det är att komma hem till familjen, att vara med barnen". 

Framtiden: "Jag får energi av att göra olika saker. Just nu håller vi även på med fashion".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!