Susanne Edén bodde i Gamleby fram till hon var 15 år gammal. Hon berättar att hon tycker Västervik är fantastiskt och om sina barndomsminnen när de åkte in till stan när det var Visfestivalen.
– Så man kan säga att jag kommer från byn. Ibland händer det att jag får besök på jobbet av barndomsvänner från Västervik. Det är alltid lika roligt.
När det var dags att välja gymnasium valde hon att flytta till Linköping, där hon började på en restaurangskola. Därefter flyttade hon igen, den här gången till Stockholm, där hon jobbade på restaurang. Efter 11 år i Stockholm flyttade hon till New York för att studera. Hon ville göra något annat och flyttade till Göteborg och sadlade om till massör.
Via kontakter fick hon erbjudande att bygga upp ett spa på campingen Böda Sand. Familjen hade länge varit sommar-ölänningar så det kändes rätt. Efter det startade hon en restaurang där.
– Fast jag ville egentligen inte in i branschen igen...
Det var inte långt därefter som hon tog beslutet att flytta till Öland permanent.
– Vi tog vårt pick och pack och flyttade med barnen till Färjestaden, säger hon.
Resan fortsätte när hon för egna pengar började renovera en gammal lokal, som tidigare varit butik, vid hamnen för att sedan öppna upp restaurangen Seasalt Kitchen.
Nyligen blev hon delägare med två andra i ett nytt projekt, restaurangen Epok. Hon har även tillsammans med den äldsta sonen startat Barefoot by the beach. Som de slog ihop med Seasalt Kitchen till ett bolag. Den andra sonen har öppnat en glasskiosk.
– Det är magiskt att mina barn är intresserade av det här också. Då får man träffa dem mycket.
Man kan helt klart säga att det är en entreprenörfamilj.
– Hela familjen är såna som jobbar hårt och är driftiga. Barnen är uppvuxna i branschen, de är riktiga krögarbarn.
Hon berättar om en gång när familjen var iväg och åkte förbi en gammal korvkiosk på vägen. Hon och sönerna började direkt spåna på idéer om vad som gick att göra med den. Och sällskapet de hade med såg bara förvirrade ut.
– Man kan säga att jag är lite jobbskadad, säger Susanne Edén skämtsamt.
Det krävs mycket tid och jobb att vara egenföretagare i restaurangbranschen. Hon sticker inte under stol med att hon egentligen alltid jobbar, men hon har ett uttryck "att tycker man inte att det är kul kan man skita i det".
– Jag är ingen "sju-till-fyra-person". Jag har testat, men det var inget för mig.
Trots att hon får bra feedback på sina restauranger och även har varit med i White Guide så känner hon sig aldrig riktigt färdig.
– Det finns alltid något som går att förbättras.
Det blir inte mycket vila för en som har så många bollar i luften. För Susanne Edén blir det ingen sommarsemester, eftersom det är då det är som mest turister på Öland. Istället får hon sin vila på vintern.
– Det är ett speciellt liv, det är mer som en livstil.
På vintrarna finns det tid att åka hem till Gamleby och hälsa på sin mamma, som fortfarande bor kvar där.
Har du någon gång tänkt på att starta en restaurang i Gamleby?
– Har inte direkt tänkt att starta något där, eftersom det är som här – väldigt säsongstyrt. Däremot kanske i Växjö eller Karlskrona för det går att ha igång året runt. Men det skulle vara kul att ha en pop up-restaurang i Västervik, men vi får se. Om det är så att barnen är på så kanske det blir av.