Tiktok är världspolitik – och deras älskade hobby

Majoriteten av Tiktokanvändarna i Sverige är flickor mellan 9 och 12 år, enligt Statens medieråd. Vi har träffat både användare och pratat med medierådets chef.

Tuva Andersson Hedenström, Madicken Dahl och Liah Forslund.

Tuva Andersson Hedenström, Madicken Dahl och Liah Forslund.

Foto: Karin Hertz

Familj2020-09-23 10:00

Det är onsdag eftermiddag och vi träffar Tuva Andersson Hedenström, Madicken Dahl och Liah Forslund på skolgården. 

Tjejerna ställer upp en mobiltelefon med en väska som stöd. Sedan letar de fram en bra låt som de kan dansa till och så börjar de filma.

Några sekunder senare är tiden ute och kompisarna går fram till telefonen och tittar på filmen de precis spelat in.

– Det blir bra, säger Madicken Dahl.

De tre kompisarna Tuva, Madicken och Liah är flitiga användare av appen Tiktok. De brukar lära in olika danser som de sedan filmar. Filmsnuttarna som spelas in i Tiktok kan vara maximalt 15 sekunder långa och när tiden är ute brukar de kolla igenom klippet tillsammans, så att alla är okej med hur det blev.

Madicken, Liah och Tuva går i femman och har haft egna mobiltelefoner i flera år. När jag frågar vad de använder telefonen mest till så blir svaret "Tiktok".

– Jag använder också Youtube, Snapchat, några spel och ibland Instagram. Sen brukar jag skriva med vänner och kolla vad andra lägger upp, säger Tuva som tillägger att det är lätt att bli fast i Tiktok eftersom det finns många klipp att titta på.

Enligt Statens medieråd är majoriteten av de som använder Tiktok i Sverige flickor mellan nio och tolv år, så Tuva, Liah och Madicken är typiska användare.

Vi ringer Anette Novak, direktör och chef för Statens medieråd, för att ta reda på mer. Anette Novak berättar att Tiktoks egen åldersgräns är 13 år. Trots det visar medierådets undersökningar att de flesta användare är yngre än så. Hon tillägger att åldersgränsen är en rekommendation.

– Rent juridiskt finns det inget som hindrar unga svenska barn från att använda Tiktok. Det man ska tänka på är att åldersgränserna inte är satta utifrån någon bedömd lämplighet, utan det är främst plattformarnas affärsmässiga behov och krav att följa vissa lagar som avgör var de sätter sin åldersgräns, säger hon.

Anette Novak menar att det främst är föräldrarna som avgör när deras barn är mogna för att använda olika plattformar och att vissa barn kanske inte är mogna att använda en viss app även om de har åldern inne. 

– Om ett barn, som är yngre än 13 år, använder Tiktok bör vårdnadshavaren titta på hur appens inställningar ser ut och säkerställa att inställningarna är satta på ett sätt som gör att man känner sig trygg, säger hon.

Den senaste tiden har Tiktok debatterats i media. Appen ägs nämligen av ett kinesiskt företag och det finns misstankar om att användarnas uppgifter är tillgängliga för kinesiska myndigheterna, något som ägarföretaget Bytedance tillbakavisar. 

De tre kompisarna Tuva, Madicken och Liah känner till det, men de säger att det inte är något som de pratat så mycket om. Men de tycker att det känns lite konstigt om deras uppgifter finns tillgängliga. 

Vi pratar också om att även vuxna använder sig av appen. 

– Det finns jättegamla människor som använder Tiktok och det finns en användare som är 90 år men klär sig som en 19-åring, berättar Liah.

Madicken berättar att hon även har sett att lärare har Tiktokprofiler.

Ingen av tjejerna har blivit kontaktad av vuxna via appen, men de är medvetna om att det kan gömma sig en vuxen bakom en användarprofil som verkar tillhöra ett barn.

Madicken berättar att det går att kommentera andras filmer och att det händer att andra användare lämnar taskiga kommentarer som gör att man mår dåligt.

Liah berättar att det ofta händer att en video som hon lagt upp på Tiktok plockas bort. Det kan hända att en tröja åker upp en aning när hon dansar eller att benen syns. 

– Videon kan försvinna om man brutit mot någon regel, säger Madicken.

– En gång fick jag göra om en video fyra gånger, säger Liah.

Men de brukar också spela in flera gånger på eget bevåg. Det är viktigt att bli nöjd med resultatet.

– Min mamma brukar kolla på min profil för att se att det inte är något som är opassande, säger Liah.

– Min mamma brukar också kolla för att se vad folk har kommenterat, säger Tuva.

Vi lämnar skolgården och återgår till Anette Novak på Statens medieråd. Hon menar att det är viktigt att läsa igenom olika appars användarvillkor innan man laddar ner dem. Det går också att anpassa sin användarprofil till privat eller offentlig och på det sättet påverka vilka som kan se det man lägger upp. 

– Sen är det också en plattform där man kan kontakta varandra. Det är ju inte bara barn som dansar utan det finns möjlighet att kontakta barnen, säger Anette Novak och tillägger att det är viktigt att gå igenom inställningarna även för det.

Hon berättar att det förekommer att vuxna tar sexuell kontakt med barn på Tiktok. Nyligen dömdes en svensk Tiktokprofil för grooming. 

– Tiktok dömdes till ett enormt vite i USA, för insamling av känslig data om barn under 13 år. Då gällde det bara geolokalisering, det vill säga att det gick att se exakt var barnen befinner sig, säger Anette Novak och fortsätter.

– Det är väldigt viktigt att förstå att Tiktok inte bara är en lekplats för barn som dansar. Vår uppmaning är att föräldrar, lärare och fritidspedagoger ser till att vara nära barnen och engagera sig i barnens digitala liv. 

– Och om det är så att något händer; dokumentera. Ta skärmdumpar så att ni kan anmäla alla misstänkta brott och anmäl både till plattformen och polisen.

Rent generellt tycker Anette Novak att det är viktigt att fundera på vad man lägger ut på internet. Ett företag som har tillgång till mycket data om sina användare kan lätt dra slutsatser om enskilda personer, menar hon. I dagsläget är det oklart hur Tiktok använder sig av användarnas uppgifter, enligt Anette Novak och därför är det viktigt att tänka till en extra gång.

– Det är också viktigt att prata om beständigheten på internet. Det är väldigt svårt att få bort sådant som en gång har hamnat på nätet, säger Anette Novak och tillägger att trots att exempelvis plattformen Snapchat ger intryck av att det man lägger ut försvinner nästan direkt så är det inte alls så.

– En del flickor som utsatts för grooming har delat bilder på Snapchat för att de tror att de försvinner. De förstår inte alls att de sparas.

Statens medieråd genomför enkätundersökningar för att ta reda på mer om ungas medievanor. Undersökningen för 2019 visar att Youtube är den populäraste appen bland nio- till tolvåringar. Snapchat kommer tvåa och Instagram på plats tre. Fjärde populäraste appen bland flickor är Tiktok, en fjärdedel av flickorna sade sig använda appen.

Vad är Tiktok

Det kan du göra: skapa 15 sekunder långa filmklipp, söka efter andras filmklipp, redigera filmen, dela filmklipp med andra, skicka meddelanden och livesända.

Prata med ditt barn om: hur man bemöter hot och hat på nätet, inställningar av profil samt användarnamn, att filmerna kan spridas och sparas av andra, vilka filmer som barnet lägger upp och vilka som kan se dem, vad ska man göra om någon okänd kontaktar en, vilka villkor och lagar gäller.

Åldersgräns: 13 år.

Källa: Statens medieråd

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!