Tiktok Ă€r vĂ€rldspolitik – och deras Ă€lskade hobby

Majoriteten av TiktokanvÀndarna i Sverige Àr flickor mellan 9 och 12 Är, enligt Statens medierÄd. Vi har trÀffat bÄde anvÀndare och pratat med medierÄdets chef.

Tuva Andersson Hedenström, Madicken Dahl och Liah Forslund.

Tuva Andersson Hedenström, Madicken Dahl och Liah Forslund.

Foto: Karin Hertz

Familj2020-09-23 10:00

Det Ă€r onsdag eftermiddag och vi trĂ€ffar Tuva Andersson Hedenström, Madicken Dahl och Liah Forslund pĂ„ skolgĂ„rden. 

Tjejerna stÀller upp en mobiltelefon med en vÀska som stöd. Sedan letar de fram en bra lÄt som de kan dansa till och sÄ börjar de filma.

NÄgra sekunder senare Àr tiden ute och kompisarna gÄr fram till telefonen och tittar pÄ filmen de precis spelat in.

– Det blir bra, sĂ€ger Madicken Dahl.

De tre kompisarna Tuva, Madicken och Liah Àr flitiga anvÀndare av appen Tiktok. De brukar lÀra in olika danser som de sedan filmar. Filmsnuttarna som spelas in i Tiktok kan vara maximalt 15 sekunder lÄnga och nÀr tiden Àr ute brukar de kolla igenom klippet tillsammans, sÄ att alla Àr okej med hur det blev.

Madicken, Liah och Tuva gÄr i femman och har haft egna mobiltelefoner i flera Är. NÀr jag frÄgar vad de anvÀnder telefonen mest till sÄ blir svaret "Tiktok".

– Jag anvĂ€nder ocksĂ„ Youtube, Snapchat, nĂ„gra spel och ibland Instagram. Sen brukar jag skriva med vĂ€nner och kolla vad andra lĂ€gger upp, sĂ€ger Tuva som tillĂ€gger att det Ă€r lĂ€tt att bli fast i Tiktok eftersom det finns mĂ„nga klipp att titta pĂ„.

Enligt Statens medierÄd Àr majoriteten av de som anvÀnder Tiktok i Sverige flickor mellan nio och tolv Är, sÄ Tuva, Liah och Madicken Àr typiska anvÀndare.

Vi ringer Anette Novak, direktör och chef för Statens medierÄd, för att ta reda pÄ mer. Anette Novak berÀttar att Tiktoks egen ÄldersgrÀns Àr 13 Är. Trots det visar medierÄdets undersökningar att de flesta anvÀndare Àr yngre Àn sÄ. Hon tillÀgger att ÄldersgrÀnsen Àr en rekommendation.

– Rent juridiskt finns det inget som hindrar unga svenska barn frĂ„n att anvĂ€nda Tiktok. Det man ska tĂ€nka pĂ„ Ă€r att Ă„ldersgrĂ€nserna inte Ă€r satta utifrĂ„n nĂ„gon bedömd lĂ€mplighet, utan det Ă€r frĂ€mst plattformarnas affĂ€rsmĂ€ssiga behov och krav att följa vissa lagar som avgör var de sĂ€tter sin Ă„ldersgrĂ€ns, sĂ€ger hon.

Anette Novak menar att det frĂ€mst Ă€r förĂ€ldrarna som avgör nĂ€r deras barn Ă€r mogna för att anvĂ€nda olika plattformar och att vissa barn kanske inte Ă€r mogna att anvĂ€nda en viss app Ă€ven om de har Ă„ldern inne. 

– Om ett barn, som Ă€r yngre Ă€n 13 Ă„r, anvĂ€nder Tiktok bör vĂ„rdnadshavaren titta pĂ„ hur appens instĂ€llningar ser ut och sĂ€kerstĂ€lla att instĂ€llningarna Ă€r satta pĂ„ ett sĂ€tt som gör att man kĂ€nner sig trygg, sĂ€ger hon.

Den senaste tiden har Tiktok debatterats i media. Appen Ă€gs nĂ€mligen av ett kinesiskt företag och det finns misstankar om att anvĂ€ndarnas uppgifter Ă€r tillgĂ€ngliga för kinesiska myndigheterna, nĂ„got som Ă€garföretaget Bytedance tillbakavisar. 

De tre kompisarna Tuva, Madicken och Liah kĂ€nner till det, men de sĂ€ger att det inte Ă€r nĂ„got som de pratat sĂ„ mycket om. Men de tycker att det kĂ€nns lite konstigt om deras uppgifter finns tillgĂ€ngliga. 

Vi pratar ocksĂ„ om att Ă€ven vuxna anvĂ€nder sig av appen. 

– Det finns jĂ€ttegamla mĂ€nniskor som anvĂ€nder Tiktok och det finns en anvĂ€ndare som Ă€r 90 Ă„r men klĂ€r sig som en 19-Ă„ring, berĂ€ttar Liah.

Madicken berÀttar att hon Àven har sett att lÀrare har Tiktokprofiler.

Ingen av tjejerna har blivit kontaktad av vuxna via appen, men de Àr medvetna om att det kan gömma sig en vuxen bakom en anvÀndarprofil som verkar tillhöra ett barn.

Madicken berÀttar att det gÄr att kommentera andras filmer och att det hÀnder att andra anvÀndare lÀmnar taskiga kommentarer som gör att man mÄr dÄligt.

Liah berĂ€ttar att det ofta hĂ€nder att en video som hon lagt upp pĂ„ Tiktok plockas bort. Det kan hĂ€nda att en tröja Ă„ker upp en aning nĂ€r hon dansar eller att benen syns. 

– Videon kan försvinna om man brutit mot nĂ„gon regel, sĂ€ger Madicken.

– En gĂ„ng fick jag göra om en video fyra gĂ„nger, sĂ€ger Liah.

Men de brukar ocksÄ spela in flera gÄnger pÄ eget bevÄg. Det Àr viktigt att bli nöjd med resultatet.

– Min mamma brukar kolla pĂ„ min profil för att se att det inte Ă€r nĂ„got som Ă€r opassande, sĂ€ger Liah.

– Min mamma brukar ocksĂ„ kolla för att se vad folk har kommenterat, sĂ€ger Tuva.

Vi lĂ€mnar skolgĂ„rden och Ă„tergĂ„r till Anette Novak pĂ„ Statens medierĂ„d. Hon menar att det Ă€r viktigt att lĂ€sa igenom olika appars anvĂ€ndarvillkor innan man laddar ner dem. Det gĂ„r ocksĂ„ att anpassa sin anvĂ€ndarprofil till privat eller offentlig och pĂ„ det sĂ€ttet pĂ„verka vilka som kan se det man lĂ€gger upp. 

– Sen Ă€r det ocksĂ„ en plattform dĂ€r man kan kontakta varandra. Det Ă€r ju inte bara barn som dansar utan det finns möjlighet att kontakta barnen, sĂ€ger Anette Novak och tillĂ€gger att det Ă€r viktigt att gĂ„ igenom instĂ€llningarna Ă€ven för det.

Hon berĂ€ttar att det förekommer att vuxna tar sexuell kontakt med barn pĂ„ Tiktok. Nyligen dömdes en svensk Tiktokprofil för grooming. 

– Tiktok dömdes till ett enormt vite i USA, för insamling av kĂ€nslig data om barn under 13 Ă„r. DĂ„ gĂ€llde det bara geolokalisering, det vill sĂ€ga att det gick att se exakt var barnen befinner sig, sĂ€ger Anette Novak och fortsĂ€tter.

– Det Ă€r vĂ€ldigt viktigt att förstĂ„ att Tiktok inte bara Ă€r en lekplats för barn som dansar. VĂ„r uppmaning Ă€r att förĂ€ldrar, lĂ€rare och fritidspedagoger ser till att vara nĂ€ra barnen och engagera sig i barnens digitala liv. 

– Och om det Ă€r sĂ„ att nĂ„got hĂ€nder; dokumentera. Ta skĂ€rmdumpar sĂ„ att ni kan anmĂ€la alla misstĂ€nkta brott och anmĂ€l bĂ„de till plattformen och polisen.

Rent generellt tycker Anette Novak att det Ă€r viktigt att fundera pĂ„ vad man lĂ€gger ut pĂ„ internet. Ett företag som har tillgĂ„ng till mycket data om sina anvĂ€ndare kan lĂ€tt dra slutsatser om enskilda personer, menar hon. I dagslĂ€get Ă€r det oklart hur Tiktok anvĂ€nder sig av anvĂ€ndarnas uppgifter, enligt Anette Novak och dĂ€rför Ă€r det viktigt att tĂ€nka till en extra gĂ„ng.

– Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att prata om bestĂ€ndigheten pĂ„ internet. Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att fĂ„ bort sĂ„dant som en gĂ„ng har hamnat pĂ„ nĂ€tet, sĂ€ger Anette Novak och tillĂ€gger att trots att exempelvis plattformen Snapchat ger intryck av att det man lĂ€gger ut försvinner nĂ€stan direkt sĂ„ Ă€r det inte alls sĂ„.

– En del flickor som utsatts för grooming har delat bilder pĂ„ Snapchat för att de tror att de försvinner. De förstĂ„r inte alls att de sparas.

Statens medierÄd genomför enkÀtundersökningar för att ta reda pÄ mer om ungas medievanor. Undersökningen för 2019 visar att Youtube Àr den populÀraste appen bland nio- till tolvÄringar. Snapchat kommer tvÄa och Instagram pÄ plats tre. FjÀrde populÀraste appen bland flickor Àr Tiktok, en fjÀrdedel av flickorna sade sig anvÀnda appen.

Liah Forslund.
Liah Forslund.
Vad Àr Tiktok

Det kan du göra: skapa 15 sekunder lÄnga filmklipp, söka efter andras filmklipp, redigera filmen, dela filmklipp med andra, skicka meddelanden och livesÀnda.

Prata med ditt barn om: hur man bemöter hot och hat pÄ nÀtet, instÀllningar av profil samt anvÀndarnamn, att filmerna kan spridas och sparas av andra, vilka filmer som barnet lÀgger upp och vilka som kan se dem, vad ska man göra om nÄgon okÀnd kontaktar en, vilka villkor och lagar gÀller.

ÅldersgrĂ€ns: 13 Ă„r.

KÀlla: Statens medierÄd

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!