Tim satsar på fotbollen

Tim Håvestam har det senaste året varit den yngsta spelaren i IFK Västerviks A-lag och under våren har han även tränat med Vimmerby IF:s A-trupp. Nu slutar han nian och har bestämt sig för att satsa på fotbollen.

Tim Håvestam går ut nian på Ellen Keyskolan i Västervik och har siktet inställt på fotbollsgymnasium.

Tim Håvestam går ut nian på Ellen Keyskolan i Västervik och har siktet inställt på fotbollsgymnasium.

Foto: Anna Perdotter

Familj2018-06-09 14:00

I höst bär det av till Åtvidaberg och fotbollsgymnasium, något som Tim tycker ska bli både roligt och spännande.

– Lite läskigt är det också förstås. Men jag ska bo på ett elevhem med de andra som tränar fotboll så det ska bli kul, säger han.

Tim Håvestam började spela i IFK som femåring och sedan dess har han varit trogen laget.

– Jag provtränade med VIF inför säsongen, men jag tycker att jag har kommit så bra in i A-laget i IFK nu så jag bestämde mig för att stanna kvar där. I början var det lite nervöst, men efter en säsong tyckte jag att det kändes bra och det har gått bra för mig med fotbollen. Jag känner att jag har utvecklats enormt sedan förra säsongen.

– I A-laget är det ett tuffare spel, som går snabbare och det har hjälpt mig väldigt mycket.

Något annat som Tim tycker hjälpt upp hans spel är träningarna med Vimmerby IF.

– De spelar i en högre division och det märks. Man måste få utmaning för att kunna bli bättre, säger han.

Eftersom Tim satsar på fotbollsgymnasium har han lagt en hel del tid på sina studier. För att komma in behöver han nämligen inte bara vara duktig på fotboll, betygen måste också räcka till.

– Så jag har blivit lite skoltrött nu. Det ska bli skönt att sluta nian!

För att komma in i Åtvidaberg hölls först en uttagning dit omkring 120 hoppfulla fotbollsspelare kom och tränade. Därifrån valdes 30 personer ut för att komma in på nytt prov och av dem fick 14 elever var sin plats på utbildningen.

– Jag var inte säker på att jag skulle komma in, men jag tyckte det var värt ett försök.

Emellan skolan och fotbollen skulle man kunna tro att Tim inte hinner med så mycket mer. Och visst har det varit mycket, det erkänner han.

– Men jag hinner träffa kompisar och göra annat också, sitta i soffan och kolla på nån serie och så där.

Ända sedan starten har fotbollen varit den stora sporten, men Tim har ändå hunnit med att prova på annat, innebandy, tennis och badminton till exempel.

– Fast det roligaste med sporten tycker jag är gemenskapen man har med ett lag och till slut blev det fotboll, det var det jag var mest intresserad av.

Att gå på gymnasiet i Åtvidaberg tycker han är en lagom lång flytt så här i början och han ser framför allt fram emot att få spela mot de andra stora klubbarnas akademilag.

På utbildningen väntar två fotbollsträningar om dagen, tre dagar i veckan, plus fysträning och så undervisning i kost och näring, förutom de vanliga gymnasieämnena. Han ska läsa samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och Tim tycker det ska bli kul eftersom de akademiska studierna blandas upp med fotboll, så han behöver inte sitta i skolbänken hela tiden.

– Jag valde det program som jag tyckte lät roligast för mig. Jag har inte tänkt så mycket på vad jag skulle vilja göra om det inte blir fotboll, men jag skulle kunna tänka mig något som till exempel sjukgymnast.

Han berättar att både hans mamma och pappa har stöttat honom i beslutet att satsa vidare på fotbollen.

– De är både glada och ledsna över att jag flyttar. Men de tycker det är kul att jag tar chansen. De är alltid mina största fans!

Nu väntar först ett långt sommarlov då Tim vill försöka ta vara på den sista tiden i Västervik innan det är dags för flytt.

Vad ska du göra i sommar?

– Jag har fått sommarjobb på Lysingsbadet och så ska jag ta det lugnt och hänga med kompisar.

Ingen fotboll då?

– Jo seriespelet fortsätter och så ska jag med IFK:s U17-lag till Gothia Cup. Och så ska jag kolla VM så klart!

Vilket land tror du på?

– Ja, jag hoppas på Argentina. Eller Sverige förstås. Men jag tror nog på Brasilien. Fast Argentina har nog också chans. De har ju världens bästa fotbollsspelare i Messi så...

Efter att ha spelat i IFK:s A lag och tränat med Vimmerby IF känner sig Tim Håvestam redo att satsa på fotbollen.
Efter att ha spelat i IFK:s A lag och tränat med Vimmerby IF känner sig Tim Håvestam redo att satsa på fotbollen.

Tim Håvestam

Ålder: 16 år

Bor: Västervik

Familj: Mamma och pappa

Intressen: Fotboll. "Det kan bli lite väl mycket säger pappa ibland."

Favoritlag: I Sverige Hammarby, utomlands Barcelona. "Mest för att Messi spelar där. När jag var 10 år var vi i Barcelona och såg en match. Det var en av de bästa dagarna i mitt liv, att få se alla de här stora stjärnorna spela. Det skulle jag gärna göra om."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!