Timmarna i stallet har format eldsjälen Jennie

"Med djuren kan man inte stressa. Man måste vara närvarande och försöka att inte ha tankarna på annat håll. Så att kliva in i stallet blir som en 'avknapp' för mig. Eventuella bekymmer som inte hör dit får man försöka att lämna utanför", säger Jennie Norström.

Jennie Norström utbildade sig till förskollärare efter gymnasiet men kom ganska snart in på personalfrågor och utbildade sig vidare. I dag är hon enhetschef på Försäkringskassan.

Jennie Norström utbildade sig till förskollärare efter gymnasiet men kom ganska snart in på personalfrågor och utbildade sig vidare. I dag är hon enhetschef på Försäkringskassan.

Foto: Lotta Gometz

Familj2022-04-07 19:45
undefined
Jennie Norström utbildade sig till förskollärare efter gymnasiet men kom ganska snart in på personalfrågor och utbildade sig vidare. I dag är hon enhetschef på Försäkringskassan.

Jennie var en av finalisterna när Folkspel nyligen prisade årets eldsjälar vid en påkostad gala i Stockholm. 

– Det var jättefint ordnat och vi som var inbjudna, som blivit nominerade, kände oss verkligen uppmuntrade och uppskattade, säger hon.

Själv nominerades hon för sitt starka engagemang i Gamleby ridklubb, en förening hon varit trogen ända sedan hon själv var barn och började i ridskolan.

Och det är tydligt att alla timmar i stallet under uppväxten, med hästarna och kompisarna, format henne mycket. Likaså är det tydligt att hon haft nytta av saker hon lärde sig då även som vuxen – inte minst i yrkeslivet.

Vikten av ordning och reda och var sak på sin plats, till exempel. Struktur.

undefined
Ihop med hästarna kan man inte stressa, utan måste vara närvarande, berättar Jennie Norström.

Samvaron med djuren har också hjälpt henne att acceptera sig själv, berättar Jennie:

– De har hjälpt mig att inse att jag duger som jag är. De har skapat trygghet, mod och i många lägen tvingat fram handlingskraft. Det har på vägen format mig till en kreativ problemlösare, säger hon.

undefined
Två nyligen lästa böcker. Johanna Lassnacks bok tycker hon att alla borde läsa.

Jennie Norström är till vardags enhetschef med personalansvar på Försäkringskassan i Västervik och en organisatör ut i fingerspetsarna.

– Myndighets-Jennie följer inte med till stallet dock, henne lämnar jag på kontoret, säger hon skämtsamt.

Men organisatörs-Jennie, hon som kavlar upp ärmarna och får saker att hända, henne går det inte att stänga ute.

– Det faller sig naturligt för mig att rycka in och ta tag i saker där jag ser att det behövs, säger hon.

Ett ljummet engagemang tycks inte vara Jennies melodi.

– När jag skulle gå en hundkurs med vår dåvarande hund slutade det exempelvis med att jag själv blev kursledare i föreningen, berättar hon för att illustrera lite grand hur det allt som oftast brukar bli.

Både privat och i yrkesrollen, som chef, är utveckling ett viktigt ledord för Jennie.

– Jag är ingen förvaltare utan en förändringsledare, jag vill att det ska hända saker. 

Och är det något man kan vara säker på när man arbetar i en politiskt styrd organisation så är det att saker förändras, poängterar hon.

undefined
"Vi jobbar för att våra elever ska växa som ryttare – oavsett vilken nivå du rider på eller vilka våra elevers mål är. Vi har en stolt tävlingstradition och många duktiga tävlingsekipage ute på tävlingsbanorna", säger Jennie Norström.

Det är en solig men lite kylig dag när vi ses hemma hos Jennie, bara ett stenkast från ridklubbens anläggningar. 

För ett tiotal år sedan såg det ganska mörkt och dystert ut för klubben. Ekonomin var i det närmaste körd i botten och det ideella engagemanget inom föreningen gick på sparlåga. Det saknades något – en positiv och enande kraft som kunde få verksamheten på fötter igen.

Jennie, som upplevt så mycket glädje i stallet under ungdomsåren, kunde inte bara stå och se på när det gick utför.

– Jag och Conny Torstensson (hästintresserad fotbollsprofil, reds anm) bestämde oss till slut för att försöka få föreningen på rätt köl igen, berättar hon. 

– Vi skapade olika arbetsgrupper i föreningen, som tillsammans arbetade fram långsiktiga mål som vi alla ville arbeta mot.

Det ledde fram till ett stort projekt i samverkan med Sparbanksstiftelsen. Målet var att utveckla Gamleby Ridklubbs barn- och ungdomsverksamhet till att bli en trygg, säker och utvecklande plats, och sport, för alla.

– Jag skulle säga att det projektet var helt avgörande för klubbens framtid vid det tillfället. I dag är ekonomin stabilare och vi kan fokusera på vårt arbete att vara en ambitiös, utvecklande och personlig ridklubb med stort hjärta. 

undefined
Gamleby RK:s Jennie Norström (längst till vänster) var en av fyra finalister till Folkspels pris som Årets eldsjäl.
undefined
Jennie Norström på Eldsjälsgalan i Stockholm.
undefined
Jennie Norström i stallet, där hon trivs bäst.
Personligt

Jennie Norström

Familj: Maken Thomas, dottern Fanny, vuxna bonusbarnen Dan och Lina. Tre katter, tre hästar.

Bor: Gamleby.

Intressen: Djur, natur, att resa.

Äter helst: Skaldjur.

Ser på tv: "Så mycket bättre"

Senast lästa bok: "Chef med känsla och förnuft samt En mental sporre. Den sistnämnda rekommenderar jag alla som har barn att läsa. Den handlar om hur man kan lära sig att hantera motgångar och misslyckanden på ett bättre sätt. Så att den självkritiska rösten inte får alltför stort utrymme."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!