Torgil skriver om mc-gäng och kyrkorenovering

Torgil Höckergård har just utkommit med sin andra roman, där handlingen kretsar runt en kyrka och renoveringen av den. Ett mc-gäng spelar också en roll.

Torgil Höckergård med katten Frasse hemma vid huset i Gissebo, Hjorted.

Torgil Höckergård med katten Frasse hemma vid huset i Gissebo, Hjorted.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Familj2021-02-17 10:00

Sedan sex år tillbaka är Torgil Höckergård bosatt i byn Gissebo, någon mil söder om Hjorted. Det är hans hustru Majvors föräldrahem.

Själv är han uppvuxen på landsbygden utanför Nyköping, men har bott 40 år i Katrineholm.

För några år sedan gav Torgil ut boken ”...heta vågor genom unga kroppar”, som egentligen är en omarbetad version av "Mitt sjuttiotal", som kom ut 2016.

I boken "Nytt tak på Bergängs kyrka" är det en kyrkorenovering som står i centrum för handlingen. Bokens omslag visar en spegelvänd bild av Hjorteds kyrka, men Torgil försäkrar att det inte finns några personer eller miljöer som är hämtade från verkligheten i romanen. Målgruppen är vuxna läsare, eftersom handlingen innehåller en del våldsamheter.

– Det börjar med att en polis kommer i en trängd situation och skjuter ihjäl en person, säger Torgil, som tycker att det är intressant att belysa allmänmänskliga problem.

Han vill inte att det ska vara för svartvitt.

– Man kan se saker ur olika perspektiv. Ingen av personerna är enbart ond eller god, utan de gör så gott de kan efter sina prioriteringar.

En tanke med boken var att försöka skapa förståelse för människorna, som i vissa fall styrs av sina känslor, när de väljer hur de ska göra. Men huvudsyftet var att skriva en underhållande berättelse.

– Jag har hållit på med boken i flera år. Den har växt fram vartefter.

Torgil Höckergård har själv haft motorcykel, men inte tillhört något gäng. Däremot är han engagerad i kyrkan, där han både sitter i församlingsrådet och kyrkofullmäktige och sjunger i kyrkokören.

För Västerviksborna är han också ett bekant namn i teatersammanhang, då han är ordförande i Västerviks Riksteaterförening. Just nu är det ju mycket som går på sparlåga på grund av coronapandemin, men han hoppas att de ska komma i gång igen till hösten.

– I teaterföreningen har vi haft digitala styrelsemöten och lärt oss det, och det går bra.

Getterums intresseförening är han också engagerad i. Fritiden i övrigt tillbringas bland annat i trädgården, där han hjälper Majvor med odlingarna. Husen kräver också sitt i form av målning och underhåll.

Däremellan har han redan börjat fila så smått på nästa bok, som kommer att handla om hur det är att flytta från staden till landet. Någon deadline har han inte, utan han skriver på boken när han känner för det.

Det har blivit en hel del snöskottning den här vintern.
Det har blivit en hel del snöskottning den här vintern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!