Trucker-Amanda tillbaka i rutan – nya avsnitt spelas in

"Det är nästan lite lyxigt att jobba på hemmaplan", säger "Trucker-Amanda", Kryeziu i efternamn, när vi träffar henne och hon för ovanlighetens skull jobbar i Hultsfred.

Amanda Kryeziu kommer tillbaka i rutan. När nya avsnitt av Svenska Truckers spelas in kommer hon att finnas med bland chaufförerna som porträtterats.

Amanda Kryeziu kommer tillbaka i rutan. När nya avsnitt av Svenska Truckers spelas in kommer hon att finnas med bland chaufförerna som porträtterats.

Foto: Olof Carlson

Familj2022-06-09 18:45

– De håller på med reparationsarbeten på Ikea just nu, säger hon.

För Amanda som ligger ute och jobbar för det mesta, är det rena lyxen, Ikeafabriken ligger ju bara tvärs över gatan från fabriken räknat. Så det är nära och bra att springa över och äta. Fast just den här dagen blev det sen lunch. Det kom en liten intervju emellan.

undefined
Amanda Kryeziu vill gärna utvecklas i jobbet och hoppas i framtiden få chans att köra betyligt större mobilkranar än den på bordet i konferensrummet.

Vi träffar henne på en lunchrast för att prata. Om jobbet, om lastbilar i allmänhet och förstås om Amanda Kryeziu i synnerhet. Och så tv förstås. För vi kommer att få möta henne flera gånger framöver.

– TV3 har hört av sig och de ska spela in fler avsnitt, berättar Amanda Kryeziu, och det är klart jag ställer upp.

Men hur är det att köra kran med millimeterprecision, och samtidigt ha en massa tv-folk springande kring benen?

– Det är inget större problem, säger hon, det är noga uppgjort var de kan vara och hur de kan filma. Men det är klart att det är en sak till att fokusera på. Det räcker inte att fokusera på körningen, på säkerheten, på kunden och annat. Det är mycket att hålla reda på.

undefined
Amanda Kryeziu kommer tillbaka i rutan. När nya avsnitt av Svenska Truckers spelas in kommer hon att finnas med bland chaufförerna som porträtterats.

Hennes medverkan i tv-serien Svenska Truckers har förstås medfört ett visst mått av kändisskap. Var hon än kommer blir hon igenkänd, framförallt i lastbilskretsar och hos många kunder.

– De brukar skoja om att det kommer en tv-kändis, säger hon. Men jag har aldrig råkat ut för några baksidor av kändisskapet.

Vid det här laget har Amanda jobbat hos Jinert i Hultsfred i fem års tid. Men från början var det väl inte riktigt meningen att hon skulle satsa på kranbil. 

– Jag gick på transportgymnasiet i Visby, säger hon. Jag kommer egentligen från Gotland, Västerhejde.

undefined
Det är rena rama lyxen att jobba hemikring, tycker Amanda Kryeziu, som just nu kör kran på Ikeafabriken, tvärs över gatan.

Det kunde man inte tro när man hör henne, det finns inte ett spår av gotländskan...

– Jodå det gör det, säger hon, jag pratat gotländska när jag är hemma på Gotland. Och bara när jag tänker på det.

Men i alla fall hamnade hon i Vimmerby, där hon har sin hemadress. Och fick ett jobb på Jinert i Hultsfred med att köra kranbil. Det hade hon inte gjort tidigare.

Det var fem år sedan nu.

– Så nu börjar jag känna mig säker med kranen, säger hon. 

Hon berättar att det gick snabbt när hon flyttade till fastlandet. På fredagen slutade hon jobbet på Gotland och tog båten över till fastlandet. På måndagen gjorde hon sin första arbetsdag hos Jinert.

– Det var min chef, Peter Rauch som lärde mig att köra kranen, säger hon.

Det gjorde han tydligen riktigt bra, Amanda stortrivs med jobbet. Även om det är väldigt speciellt. Företaget har ju verksamhet i hela landet, och Amanda får åka dit där tunga saker ska lyftas. Hon hoppas dessutom att få lära sig köra större kranar i framtiden.

undefined
Stora fordon av alla de slag är spännande tycker Amanda Kryeziu.

I dag kör hon en lastbilsmonterad kran, som i och för sig är imponerande nog, men hon vill gärna prova på att köra riktig mobilkran också.'

– Kanske inte på heltid, säger hon, men jag vill kunna hoppa in lite då och då när det behövs.

Hon ser det som ett sätt att utvecklas i jobbet och i företaget.

Hemadressen är som sagt Vimmerby, men där är hon inte speciellt ofta.

– Jag ligger ute i veckorna, berättar hon, ofta i bilen, men ibland också på någon av våra depåer. Nu senast har hon varit några veckor i Jönköping. Men det går bra, jag kan tycka att det är ganska mysigt att bo i bilen. Den är riktigt välutrustad med både tv, mikro och allt. Men ibland kan det vara skönt att sova i en riktig säng.

Så det är en vagabonderande tillvaro att köra kranbil. Än här och än där. Inte ens på fritiden är hon hemma så ofta.

– Jag har en bror i Göteborg och en mor på Gotland, som jag åker och hälsar på så ofta jag kan, säger hon. 

Fler kvinnor i branschen

Varför ville du vara med i programmet?  

"Framförallt så vill jag visa unga tjejer och kvinnor att det går! Att det finns plats för oss tjejer också i denna branschen. Sen även visa hur himla kul det är."

Intresset för att bli lastbilschaufför är på stark tillväxt bland tjejer. Det bekräftas av Richard Hermansson på Syab i Hultsfred, som sett en markant ökning de senaste åren:

"En tredjedel av våra elever på gymnasiet är tjejer" säger han. "Och på vuxenutbildningen är det hälften."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!