Tvillingarna från Lindhult fyller 100

Ett av landets äldsta tvillingpar bor i Vimmerby kommun. Det är Ingegerd Tunek och Ingemar Karlsson som firar sin 100-årsdag den 9 december.

Tvillingarna från Lindhult hand i hand. Den 9 december fyller Ingemar Karlsson och tvillingssystern Ingegerd Tunek 100 år. Men på grund av pandemin är det högst osäkert om de kan fira sin stora dag tillsammans.

Tvillingarna från Lindhult hand i hand. Den 9 december fyller Ingemar Karlsson och tvillingssystern Ingegerd Tunek 100 år. Men på grund av pandemin är det högst osäkert om de kan fira sin stora dag tillsammans.

Foto: Privat

Familj2020-12-03 20:00

När de föddes hade kvinnor ännu inte fått rösta för första gången. Sverige Radio fanns inte och vad TV var visste ingen något om. Det hörde framtiden till. 

Nu skriver vi 2020 och om bara några dagar fyller tvillingarna från byn Lindhult utanför Frödinge 100 år.

Hur känns det ?

– Det känns väl som vanligt, men det är som att jag inte riktigt tror att vi är 100 år, säger Ingegerd Tunek i en telefonintervju.

Hon är nöjd att vara kry och trivs på Granen i Vimmerby där hon har en lägenhet sen knappt tio år.

– Vi har det bra och vad jag vet har ingen blivit sjuk i smittan, men vi kan ju inte träffas så mycket nu, säger hon.

 Tvillingbrodern Ingemar Karlsson bor i Frödinge. De 100 åren har satt sina spår på hörseln, så frugan Anna-Lisa förmedlar.

– Annars är det ganska bra, men tråkigt att tvillingarna troligen inte kan träffas på födelsedagen, säger hon.

Tvillingarna föddes i byn Lindhult utanför Frödinge 1920. De hade två äldre syskon och så småningom en yngre syster. 

De berättar om en barndom inte helt olik den Astrid Lindgren skriver om i Bullerbyböckerna. Ett roligt lantliv, lång väg till fots till skolan, mycket lek och hårda vintrar med kälke och skridskoåkning.

– Det var mycket snö på den tiden, och skolskjuts var förstås inte att tänka på. Vi gick tre-fyra kilometer varje morgon och eftermiddag. När vi hade slöjd blev extra sen hemgång, minns Ingegerd Tunek. 

– Vi hade roligt och var ofta ute i hagarna och härjade, både jag och min tvillingbror och övriga syskon.

De har fått uppleva mycket. Både nära och stora händelser som andra världskriget.

Ingemar som arbetat hemma på gården blev inkallad och låg som militär ryttare i Helsingborg i två och ett halvt år.

– Det var spänt, bara rakt över sundet pågick kriget.

Ingegerd var i Stockholm en kort period och tog tjänst, men återvände snart hem till Småland igen.

1942 gifte hon sig med Gösta Tunek och paret flyttade till Tuna. Efter hand växte familjen med fyra barn. Hon arbetade bland annat på banken och på Tuna Mejeri.

För Ingemar blev det Osby Lantmannaskola när kriget var över. Efter fortsatta studier i Ångermanland blev han kontrollassistent inom lantbruket.

– Första jobbet hade han i Ockelbo. Han kontrollerade mjölk och det var cykel som gällde mellan gårdarna innan han senare skaffade motorcykel, säger Anna -Lisa Karlsson.

Efter en sejour söder om Kalmar återvände han hem till Frödinge och köpte föräldragården i Lindhult där han och nyblivna hustrun bosatte sig.

Uppenbarligen är det ett extra segt släkte med rötterna i gården i Lindhult. Storebror Sture passerade också 100 innan han gick bort. 

Nu är det tvillingarna som når den aktningsvärda åldern.

– Det är nog unikt, jag har inte hört talas om några tvillingar som blivit 100, säger Anna -Lisa Karlsson.

– Jag vet inte vad det beror på att vi blivit så här gamla, säger Ingegerd Tunek.

Trots långa liv har de inte upplevt en pandemi på det sätt som nya coronaviruset drabbat världen med hårda restriktioner och "lockdown".

– Spanska sjukan kom innan vi föddes, sen var det någon mer smitta, men man pratade inte om det på det viset då, säger Ingegerd.

Nu riskerar läget att sätta stopp för ett gemensamt firande för tvillingarna.

– När de fyllde 90 hade vi stor fest med hela släkten, men det blir svårt nu. Vi får se om det kan bli en liten träff. Det vore roligt, säger Ingegerds dotter Inger Tunek-Karlsson.

Fakta om tvillingar

Sveriges nu äldsta levande tvillingpar fyllde 100 år i mars 2020.

Varje år föds cirka 1 500 tvillingpar i Sverige. Det motsvarar ungefär två procent av alla födslar.

Svenska tvillingsregistret som skapades på 1960-talet är världens mest omfattande med cirka 100 000 tvillingpar, både nu levande och avlidna tvillingar. Det förvaltas av Karolinska Institutet.

(Källa: Tvillingregistret, Karolinska Institutet)

Karta: Lindhult, Frödinge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!