Unik företagsidé ledde från Stockholm till Knabbarp

Drömmen om att starta eget ledde till att Karolina Henriksson och David Lundgren lämnade Stockholm för att testa livet på landet. Nu har de landat i Karolinas hemby Knabbarp och lanserat företag, där de skapar posters av historiska bilder.

På den orörda övervåningen i Karolina och Davids 1800-talshus har tiden stått stilla. Det var intresset för husets historia som ledde till att de startade sitt företag.

På den orörda övervåningen i Karolina och Davids 1800-talshus har tiden stått stilla. Det var intresset för husets historia som ledde till att de startade sitt företag.

Foto: Josefine Antonsson

Familj2021-02-18 19:00

Det är en gnistrande, kall februariförmiddag. Snön har bäddat in Knabbarp i ett vitt täcke och från köksfönstren i Karolinas och Davids vackra 1800-talshus är utsikten över sjön magnifik. David häller upp kaffe medan Karolina ställer fram ett fat med sockerkaka och bullar. 

– Jag är uppvuxen här på gården, men i ett annat hus. För två år sedan fick vi möjlighet att börja hyra det här och använde det först som sommar- och helghus, berättar Karolina.

Från början var planen inte alls att det skulle bli Småland året runt för paret. De trivdes fint med pulsen i storstaden och var nöjda med att åka till landet då och då. 

– Vi var inte alls färdiga med storstaden. Men vi funderade på att byta Stockholm mot Göteborg, där David har sin familj, säger Karolina.

undefined
Karolina och David framför huset de hyr av Karolinas familj. ”Egentligen var vi inte färdiga med storstaden, men här har vi goda förutsättningar att satsa på vårt företag”, berättar de.

Anledningen till att flytten trots allt gick till Knabbarp i mars 2020 var att de upptäckt att de älskade att vara där, men också att det skulle ge dem goda förutsättningar att satsa på den företagsidé som grott en tid. En idé som faktiskt växte fram när de tog över det mer än 200 år gamla huset och började forska i dess historia.

– Efter hundratals timmar i olika arkiv hade vi en klar bild av vilka som bott i huset. Dessutom hittade vi bilder från tidigt 1900-tal på huset och familjen som bodde i huset då, berättar de. 

Dessa bilder ville Karolina och David hänga upp där hemma och de började fundera: kanske var de inte ensamma om att vilja ha historiska motiv på väggarna? 

– Nu har vi tagit fram en helhetslösning för att beställa tavlor av gamla bilder. Med hjälp av de fina bildarkiv som finns på nätet har vi skapat by Yesterday, en tjänst där det går att söka efter plats eller motiv och beställa en poster av bilden. Det blir ett historiskt och personligt tidsdokument. 

Det går också att beställa posters av egna fotografier. Med hjälp av AI-teknik, som skalar upp bilderna till större storlek samt ökar skärpan, förbättras alla foton innan de trycks. 

– Vi har fått en bra start. Vi har sålt posters över hela Sverige, både till privatpersoner och företag, och fått mycket positiv respons, berättar de. 

undefined
På den orörda övervåningen i Karolina och Davids 1800-talshus har tiden stått stilla. Det var intresset för husets historia som ledde till att de startade sitt företag.

För att kunna satsa på företaget har David sagt upp sig från en tjänst inom marknadsföring på Swedbank. Karolina har tagit tjänstledigt från sitt arbete som utredare på polisen, men är delvis föräldraledig med dottern Liv, som föddes i höstas. Just nu trivs de bra med både företagandet och livet på landet. Men än så länge bor de bara i Knabbarp på prov.  

– Vi är inne i en process fortfarande, för att se om det här passar oss permanent, säger David, och berättar att de har kvar sin lägenhet i Stockholm. 

– Det skiftar lite från dag till dag. Vi är inte helt klara med att bo i en stad, men nu har vi ju fått barn så troligtvis skulle livet i stan se lite annorlunda ut nu än vad det gjort tidigare, säger Karolina.

Det de kan sakna från storstaden är vännerna, pulsen och utbudet av restauranger och aktiviteter.  

I Knabbarp har de å andra sidan Karolinas familj och massor av fantastisk natur inpå knuten. De kan leva billigare och vara ute mycket i skog och mark med jaktlabradoren Bonnie. 

– Vem vet, framöver kanske det räcker att åka till stan vissa helger? Det är ju kontrasterna som är det mest optimala. I sommar ska vi börja måla om huset och vi dagdrömmer om att ta oss an en renovering av övervåningen. Vi vill ändå ha en plats där vi kan slå oss ner lite…

"Det finns en historisk bildskatt och vi vill dra vårt strå till stacken för att tillgängliggöra den”.
"Det finns en historisk bildskatt och vi vill dra vårt strå till stacken för att tillgängliggöra den”.
Personligt

Karolina Henriksson och David Lundgren
Ålder: 31 och 33.
Familj: Dottern Liv, 5 månader och jaktlabradoren Bonnie.
Bor: I ett drygt 200 år gammalt hus i Knabbarp, utanför Vimmerby. Flyttade från Stockholm våren 2020.
Gör: Driver företaget by Yesterday. Affärsidén är att skapa personliga posters med bilder från förr. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!