Här har tiden stått still i 50 år: "Vi blev lite tagna"

För snart ett år sedan köpte Patrick Pettersson och Elin Lindell huset på Storgatan 28 i Västervik. De började gräva i fastighetens förflutna, och gjorde oväntade fynd på husets vind. Det hela resulterade i att de nu kartlagt en bit Västervikshistoria.

På husets vind har Patrick Pettersson och Elin Lindell hittat saker de tror har legat orörda i 100 år.

På husets vind har Patrick Pettersson och Elin Lindell hittat saker de tror har legat orörda i 100 år.

Foto: Ellinor Ljung

Familj2021-06-08 18:29

Att Norrköpingsparet Pettersson/Lindell hittade huset i Västervik var en slump. De har sitt sommarställe här, och Patrick Pettersson har en historia av att renovera och handla med fastigheter.

– Vi har ett brinnande intresse för gamla hus. När man ser något som är nedgånget vill man bara ta hand om det, säger Elin Lindell, som jobbar som kock och sommelier.

– Det var strax före jul 2019 som en mäklare tipsade om huset, och han förvarnade oss flera gånger. Han sa; "ALLT måste göras", säger Patrick.

undefined
Storgatan 28 från utsidan. Ett hus som många Västervikare känner igen utifrån, men hur är det med husets insida?

På papperet var Storgatan 28 parets drömhus, men när de kom dit för att titta blev känslan en annan. I byggnaden där välkända verksamheter som Calle P:s bageri och Nilssons konditori har huserat, har det länge bara varit just undervåningen som använts. Resten av huset var i behov av renovering.

– Det var något med huset. Drivet är att man vill återskapa den gamla glansen, säger Elin och berättar att de räknat ut att resten av huset stått orört i 40 till 50 år.

– Vi bestämde oss omgående för att vi skulle köpa, berättar Patrick.

undefined
Ett piano som paret Pettersson/Lindell misstänker kan ha tillhört Ebba Pettersson, gift med Carl Pettersson. Hon spelade musik till stumfilmer.

I juni 2020 var huset deras. Paret började leta reda på personer med anknytning till huset via Facebook. Målet var att ta reda på varför huset stått "still" i så många år.

– Vi har intervjuat personer som jobbat här, drivit verksamhet här eller varit barn i huset, säger Elin.

De har även tagit hjälp av riksarkivet och länsstyrelsen. Anders Johansson, som drev Trillin i huset, har bistått paret med material. De har läst böcker, gamla husförhör och fakturor. Ja, det är här Patricks och Elins fynd kommer in i bilden.

– Vi var uppe på vinden, där vi tror att ingen varit på över 100 år. Vi hittade saker. En gammal hatt, anteckningar, gamla fakturor och en flaska med brännvin.

Fynden från vinden sträckte sig tillbaka till 1700-talet.

undefined
Handskrivna brev, fakturor och anteckningar från 1800- och tidigt 1900-tal.

I sin kartläggning av husets ägare är den förste som Patrick och Elin hittade en man vid namn Johan Lång, år 1707. Efter Lång kom familjen Edberg, och sedan familjen Blomqvist, där Per David Blomqvist stack ut.

– Han tog över runt 1860-70 och var en otrolig entreprenör. Han drev skobutik, och vi har hittat brev och kort på vinden. Ett av dem är en beställning från friherrinnan Fleetwood på Casimirsborg i Gamleby. Hon ville ha ett par skor.

På 1920-talet kom Carl Pettersson och hans familj in i bilden och tog över huset. Då startades Calle P:s bageri. Efter Calle P:s blev det Nilssons konditori, sedan Trillin. Idag hyr Swiss café in sig i lokalen.

undefined
Genom åren har man tapetserat över de gamla tapeterna i huset, gång på gång. Detta gör att de gamla tapeterna ligger bevarade i väggarna.

– Vi känner en stor ödmjukhet inför att vi inte vet allt eller har alla rätt om huset, och det skulle vara jätteroligt om fler som kanske vet mer ville berätta vad de vet för oss, säger Patrick.

Ett av mötena de haft med en person som har en relation till huset blev mycket känslosamt.

– Vi blev lite tagna att allt och tänkte "wow, vilken historia det här huset besitter", säger Elin som berättar att det genom åren varit många som fötts, levt och dött i huset.

undefined
I huset har Patrick och Elin även hittat gamla möbler.

Nu pågår renoveringar för fullt på Storgatan 28. Förutom kafét på bottenvåningen ska det nu bli totalt sex lägenheter i huset, och den första hyresgästen flyttar in till månadsskiftet.

– Det är viktigt att ta hand om huset och plocka fram de detaljer som finns. Det kanske inte är det mest ekonomiska, men det är viktigt att vi har roligt hela vägen, säger Patrick.

undefined
Patrick Pettersson och Elin Lindell är mycket förtjusta i gamla hus och dess historia.
Fler hus med historia

Cederflychtska fattighuset, 1749-1751.

Stationshuset, 1879.

Ellen Key-skolan, 1870.

Båtsmansstugorna, 1740-tal.

Kronohäktet, 1871.

Stadshotellet, 1844.

Prästgården, 1750-tal.

Marieborgsskolan, 1913.

Rådhuset, 1793.

Källa: Resepraktikan.se.

Karta: Storgatan 28
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!