En älskad bror, en kär livskamrat, en saknad pappa eller mamma. Var tredje svensk besöker en kyrkogård i allhelgonatid för att hedra sina bortgångna kära, visar undersökningar. Eva Bertilsson, Horn, är kyrkogårdsarbetare i Vimmerby. "Pappa", blir svaret.
– Han ligger begravd här och det är fint att jag kan gå förbi och säga "hejsan svejsan" när jag vill. Den här helgen är ganska viktig, tror jag. Vi får ett tillfälle att stanna upp och reflektera. Det behövs i dagens samhälle där allt går så fort.
I en annan del av kyrkogården står Vimmerbyborna Arne Wallerstedt och Karl-Gunnar Åkesson och småpratar.
– Man har kommit upp i den åldern när man känner nästan alla här, säger Karl-Gunnar, som precis varit och gjort fint på sina föräldrars grav och är på väg vidare till sina båda äldre bröder.
Arne Wallerstedt instämmer. Åren ger insikter.
– Det är många jag kommer ihåg, när jag går här. Och vid det här laget har jag överlevt både morsan och farsan. De blev 74 och 79 år, själv har jag fyllt 83.
Karin Faaij Hultgren, Vimmerby, kommer med ljus och röd pelargonstjälk under armen, på väg till pappa Stig.
– Såklart att det är honom jag först och främst vill tända ett ljus för, han känns fortfarande väldigt närvarande för mig. När man ser alla ljus under allhelgonahelgen kan man känna all kärlek från alla som vill hedra och minnas sina kära. Det finns en stark symbolik i det.