Viktoria blev tårtkonstnär efter dotterns önsketårta

Det började med en "Sweetsixteen-tårta". Sen har det rullat på med tårtor med Babblarna och med trafikmärken. Tårtor formade som bilar eller som en sminkväska. Dinosaurier, superhjältar, blombuketter och Pippi Långstrump har det också blivit. Allt beroende vem eller vad som ska firas.

Viktoria Grönqvist Alvin skapar konstnärliga tårtor hemma i köket. Här håller hon på med en specialtårta till en tjej som fyller fyra.

Viktoria Grönqvist Alvin skapar konstnärliga tårtor hemma i köket. Här håller hon på med en specialtårta till en tjej som fyller fyra.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2023-05-13 07:00

Egentligen är det väl bara fantasin som sätter gränserna för vad Viktoria Grönqvist Alvins skapar hemma i köket i Södra Vi. Och kanske litegrann tiden också. Hon har ju också ett heltidsjobb vid sidan av.

– Jag försöker ligga lite lågt. Jag har ju ett ordinarie jobb som lärare också, så jag ville inte dra på mig för mycket, säger hon.

Därför blir det "bara" tre eller max fyra tårtor i veckan. Och då är det som sagt inte vilka tårtor som helst. Det är konstnärliga bakverk som in i minsta detalj ska spegla det tema som ska firas och som kunden beställt.

Det började av en ren tillfällighet för åtta år sen.

– Det var när min dotter fyllde 16 och önskade sig en "Sweet sixteen-tårta. Det var så himla poppis då och hon tittade mycket på MTV där det var kalas med såna tårtor för 16-åringar och hon frågade om jag inte kunde baka en sån åt henne.

– Jag hade inte gjort nåt sånt innan, bara bakat vanliga gräddtårtor, men jag tänkte att jag testar och upptäckte hur kul det är att jobba med sockerpasta och skapa på det här sättet, berättar Viktoria Grönqvist Alvin.

undefined
Viktoria Grönqvist Alvin började med en specialtårta till dotterns 16-årsdag. Snabbt efter det började beställningar rulla in och och några år senare gick det åt att starta företaget Åkerdala Sockerbageri. "Företaget är döpt efter huset vi bor i".

Det fortsatte med fler önskningar från familjen, sedan spred sig hennes talang till bekanta och vart efter började förfrågningar och beställningar rulla in så pass att det blev till att starta ett företag för fem år sen. Det fick namnet Åkerdala Sockerbageri.

– Huset heter Åkerdala, därför blev det så. En gång har det faktiskt legat ett bageri i huset ute på gården, berättar hon.

Viktoria Grönqvist Alvin är inte bara tårtkonstnär och egenföretagare. Hon arbetar också som lärare på heltid.

Hur hinner du med allt?

– Oftast är det till helgen kunderna vill ha tårtorna, så jag har kortare arbetsdagar som lärare torsdagar och fredagar. Men torsdag, fredag och lördag är det fullt upp och visst blir det sena kvällar och nätter. Tv är inget jag ser på särskilt ofta...

– Det är terapi för mig att vara här i köket och pilla med detaljer till en tårta, och lyssna på en podd eller på musik, säger hon.

undefined
"Det är terapi för mig att hålla på och pilla med detaljer till tårtorna och lyssna på en podd eller på musik", säger Viktoria Grönqvist Alvin.

Hon gör tårtorna från grunden så långt det går och bakar bottnar och gör smörkrämer själv. En tårta tar mellan fem och tio timmar att få färdig.

– Men man gör inte allt i sett svep. Tårtan läggs ihop ena dagen och sen gör jag dekorationerna dagen därpå.

Hon har olika verktyg och formar för att stansa ut grunderna, men resten är rent hantverk.

– Gör man exempelvis rosor, trycker man ut ett blad i taget. Sen lägger man ihop det för hand. Det är så kul att få jobba med olika tekniker där det blandas både spritsning, spackling och modellering. 

Det klurigaste är att göra porträtt av en person.

– Att få till de mänskliga dragen skulle jag säga är det svåraste, då är det lättare med seriefigurer.

undefined
Några exempel på tårtskapelser som kommit till genom åren. Här är tårtor till en ettåring, och en tvååring och i mitten en bröllopstårta. Det tar henne mellan fem och tio timmar att göra en tårta.

Många gånger kommer beställarna med egna bilder och idéer.

– Det är bra. Youtube är också fantastiskt. Det är därifrån jag lärt mig det mesta, säger Viktoria som är helt självlärd tårtkonstnär.

Senaste årets skenande priser på råvaror är kännbar.

– Det går ju åt en hel del smör och grädde, men jag försöker hålla ner så kunderna drabbas så lite som möjligt.

Hon står nu inför en av årets stora toppar för beställningar av tårtor.

– I studenttider är riktigt högt tryck. Nu är jag fullbokad sen början av året. Men det kommer fortfarande förfrågningar, som jag måste tacka nej till.

En söt skapelse med Greta Gris i centrum håller på att ta form .
En söt skapelse med Greta Gris i centrum håller på att ta form .
Personligt

Namn: Viktoria Grönqvist Alvin

Ålder: Fyller 49 i år.

Familj: Man och två egna barn samt tre bonusbarn.

Bor: I villan "Åkerdala" i Södra Vi.

Yrke: Hörselpedagog i hela Vimmerby kommun. Resurspedagog på Vimarskolan.

Fritiden, utöver att skapa konstnärliga tårtor: "Jag gillar att träna och att odla i trädgården är också kul."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!