Viktoriia från Ukraina: "Så blir du riktigt svensk"

Spela brännboll. Titta på julkalendern. Gå på kräftskiva. Det är några av de punkter som Viktoriia Karpus från Ukraina vill bocka av för att känna sig riktigt svensk.

Nu har Viktoriia bott i Västervik i en månad tillsammans med sin stora kärlek Viktor.

Nu har Viktoriia bott i Västervik i en månad tillsammans med sin stora kärlek Viktor.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2020-12-16 11:00
undefined
Tinder förde dem samman under en resa när Viktoriia hälsade på sin syster i Västervik.

För två år sedan var Viktoriia på besök hos sin syster i Västervik. Den resan kom att bli viktigare än väntat.

– Mitt mål var inte att träffa kärleken utan att skaffa vänner och lära känna kulturen inifrån, säger Viktoriia.

Under den tre månader långa Sverigevistelsen skaffade sig Viktoriia den platsbaserade dejtingappen Tinder. Efter en månad i Västervik träffades Viktor och Viktoriia just där.

undefined
Viktor ser på Sverige med nya ögon sedan Viktoriia flyttade hit.

Under några dagar skrev de till varandra innan de träffades på riktigt. Till en början umgicks de bara som vänner men snart fattade de tycke för varandra. 

– Det kändes som att vi kunde prata om allt. Vi har ganska olika personlighet och karaktär men vi delar värderingar, vi vill liknande saker och uppskattar samma saker, säger Viktoriia.

Efter resan till Sverige var hon tvungen att åka hem igen men med sig hade hon inte bara sitt bagage utan helt nya drömmar och visioner om framtiden. Nu började en ny resa ta vid. 

Paret var säkra på att de hittat rätt. De bestämde sig således snabbt för att flytta ihop i Västervik.  

De fortsatte att skriva till varandra och skypade mycket (pratade via webben). Viktor hälsade på Viktoriia i Ukraina efter någon månad men har ännu inte besökt Viktoriias familj. 

– Det var trevligt att se en ny plats och att träffa Viktoriia där. Vi bodde då på ett hotell i huvudstaden, säger Viktor.  

De sågs fem gånger under de två åren som hon väntade på uppehållstillstånd och under denna period fanns det aldrig några som helst tvivel. 

undefined
Nu har Viktoriia bott i Västervik i en månad tillsammans med sin stora kärlek Viktor.

Nu har Viktoriia bott med Viktor i en lägenhet i Västervik i en månad. Hon letar jobb som ekonom och svenska har hon lärt sig helt på egen hand med hjälp av böcker – och av Viktor förstås. 

 Hur känns det att nu bo här?

– Underbart, säger Viktoriia och förklarar att hon älskar den svenska naturen, våra trädgårdar och skogen, något hon inte är van vid. Hon säger att hon tycker det är väldigt exotiskt. 

– Jag såg ju denna stad som turist och det är ganska intressant att folk som är födda i Sverige är vana vid enkla saker som de ser varje dag, som havet och skogen. När jag beskriver hur exotiskt det är för mig så uppskattar Viktor det mer, säger Viktoriia. 

Viktor instämmer och medger att han ser på Sverige med nya ögon i och med att Viktoriia kommit hit. 

Har ni stött på några kulturkrockar?

– Ja, Viktor öppnade inte dörren åt mig, berättar Viktoriia. Hon berättar också att det var helt nytt för henne att han lagade mat åt henne och att hans vänner tog med sig sin hund när de hälsade på Viktor och henne, något som aldrig skulle hända i Ukraina. 

undefined
Viktor och Viktoriia på en semesterresa i Turkiet en tid efter att de träffats.

Vad var utmaningen med att ha ett förhållande på distans?

– Tålamod, det var en stor utmaning att inte veta hur länge det skulle ta innan vi skulle ses, innan hon kunde flytta hit, säger Viktor.

Hur reagerade din familj över att du flyttade till Sverige?

– De var mest glada över att detta gör mig lycklig, säger hon. 

Att Viktors familj och vänner tagit emot Viktoriia med värme och snabbt inkluderat henne i gemenskapen har betytt mycket för Viktoriia. För att hon snabbt skulle komma in i den svenska kulturen skrev Viktors vänner olika uppdrag åt henne. 

– Några exempel är spela brännboll, titta på julkalendern, gå ut och sola när den första riktiga soldagen kommer och gå på kräftskiva, säger Viktoriia som tillägger att hon tycker mycket om årets julkalender.  

Personligt

Viktor Bergman, 29 år och Viktoriia Karpus, 28 år

Bor: I Västervik.

Gör: Viktoriia är ekonom och Viktor är ST-läkare på Västerviks sjukhus.

Dejtingtips: Att inte skriva så länge utan istället ses på riktigt. Att inte förvänta sig för mycket. Att först vara vänner för att sedan se vad som händer. Att inte försöka vara någon man inte är. Att först inte ses på exempelvis en lyxig restaurang utan istället bara ta en enkel promenad i staden, det blir då mer avslappnat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!