Inspirationen flödar hemma hos illustratören Jenny

Med jobb från flera stora uppdragsgivare, drömmar om att skriva och illustrera en egen barnbok – och dessutom en bara fem veckor gammal son har Jenny Jansson fullt upp. Den unga illustratören ångrar inte att hon bytte bana från läraryrket och följde sin dröm.

"Jag skulle beskriva min stil som att den har en handritad känsla och jag gör främst ganska mjuka illustrationer", säger Jenny Jansson.

"Jag skulle beskriva min stil som att den har en handritad känsla och jag gör främst ganska mjuka illustrationer", säger Jenny Jansson.

Foto: Johannes Widergren

Familj2023-02-04 06:00

I en lägenhet i centrala Vimmerby med utsikt över stan bor illustratören Jenny Jansson. Hon har efter lite kringflackande slagit rot i Vimmerby och precis som för många andra var det Astrid Lindgrens Värld som lockade henne söderut. 29-åringen, som nu bott i stan i tre år, kommer från den lilla orten Östhammar norr om Uppsala och det var hemma vid köksbordet där som allting började. 

– Vi ritade mycket i min familj när jag var liten, det var så man fördrev tiden. Sen kom många år när jag inte ritade och det var egentligen när jag började läsa på universitetet i Uppsala som jag började igen. Jag försökte sammanfatta mina kurser i illustrationer, säger hon.

undefined
Halvvägs genom sin lärarutbildning i Uppsala insåg Jenny Jansson att det nog var illustratör hon var ämnad att bli. Nu har hon eget företag och gör jobb åt flera stora uppdragsgivare, bland annat Astrid Lindgrens Värld.

Det blev förvisso en lärarexamen med svenska och historia som ämnen till slut, men halvvägs genom utbildningen insåg Jenny att hon ritade mer än hon pluggade och att det nog var illustratör hon egentligen ville bli. 

– Jag tog examen och sen hoppade jag direkt på en utbildning i grafisk formgivning och läste i två år, säger hon.

2021 tog hon steget att starta eget företag och bland uppdragsgivarna finns bland andra Uppsala stadsteater, Astrid Lindgrens Värld, Svenska barnboksinstitutet, Kalmar slott och Svenska freds- och skiljedomsföreningen. 

– Jag skulle beskriva min stil som att den har en handritad känsla. Jag jobbar oftast för hand först och sen för jag in det digitalt och fortsätter. Min egen stil är främst ganska mjuka illustrationer, säger Jenny Jansson. 

undefined
En godisburk som Jenny Jansson har ritat på uppdrag av Astrid Lindgrens Värld.

Ett uppdrag som Jenny ser tillbaka på med stor stolthet är Svenska freds- och skiljedomsföreningens julkampanj från 2021, där hon fick ett personligt godkännande från orginalkonstnären Per Åhlin att rita Karl-Bertil Jonsson. 

– Ett av mina senaste uppdrag var att jag fick illustrera åt Kalmar slott och ta fram nya bilder till Barnens slott, bland annat till skyltar och en målarbok. Det var mitt första riktigt stora uppdrag där jag fick lämna en offert och räkna på timmar och så. Förutom Karl-Bertil är det nog det jag är stoltast över, säger Jenny Jansson.

undefined
För Svenska freds- och skiljedomsföreningens julkampanj 2021, fick Jenny Jansson ett personligt godkännande från orginalkonstnären Per Åhlin att rita Karl-Bertil Jonsson.
undefined
"Vi ritade mycket i min familj när jag var liten, det var så man fördrev tiden", säger Jenny Jansson när hon sitter i sin ateljé, som hon hittat utrymme för i samma hus som lägenheten.

29-åringen jobbar sedan i höstas som grafisk formgivare på Roxx i Vimmerby och blandat med det försöker hon också jaga egna projekt och hör av sig till potentiella uppdragsgivare med idéer som hon tror skulle kunna passa dem.

– Mitt mål är att kunna jobba kanske femtio procent med någonting och andra hälften med mina egna projekt, säger Jenny Jansson.

undefined
Illustrationen från 2020 har gjorts utifrån fotot "Astrid och duvan" av Jacob Forsell och citatet är taget från barnboken "Draken med de röda ögonen" av Astrid Lindgren.

Hemma vid lägenheten finns ett glasparti ute i trapphuset och där har Jenny passat på att bygga en liten ateljé där hon kan jobba ostört, åtminstone när det är varmt nog ute. Just nu ligger illustrationerna och idéerna och väntar på sin tur eftersom Jenny är föräldraledig med sitt första barn, en son som föddes för bara fem veckor sedan. Dock har illustratören ett mål under föräldraledigheten, som hon hoppas ska kunna ta henne närmre sitt eget drömprojekt.

– Jag sitter med ett projekt. Det var en underbar dam i Stockholm som hörde av sig, hon har skrivit en barnbok om två undulater som hon vill att jag illustrerar. Jag har skrivit en hel del själv och har påbörjat flera barnboksprojekt som avstannat och jag ser det här som en bra start med att illustrera färdiga texter, för att sen komma till punkten att illustrera mina egna texter och en egen barnbok, säger Jenny Jansson. 

"Ett av mina senaste uppdrag var att jag fick illustrera åt Kalmar slott och ta fram nya bilder till Barnens slott, bland annat till skyltar och en målarbok. Det var mitt första riktigt stora uppdrag där jag fick lämna en offert och räkna på timmar och så. Förutom Karl-Bertil är det nog det jag är stoltast över", säger Jenny Jansson.
"Ett av mina senaste uppdrag var att jag fick illustrera åt Kalmar slott och ta fram nya bilder till Barnens slott, bland annat till skyltar och en målarbok. Det var mitt första riktigt stora uppdrag där jag fick lämna en offert och räkna på timmar och så. Förutom Karl-Bertil är det nog det jag är stoltast över", säger Jenny Jansson.
Personligt

Jenny Jansson

Ålder: 29 år
Bor: Lägenhet i Vimmerby
Jobb: Illustratör och formgivare på Roxx
Familj: Sambo och en nyfödd son
Aktuell med: Flera egna projekt som illustratör, bland annat en målarbok för Mårbacka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!