Erika får äntligen göra det hon brinner för igen

Erika Carlman var bara sex år gammal när hon köpte eget nagellack och jagade kunder hos grannarna. Numera längtar hon efter att åter få öppna sig egen salong.

Erika Carlman ser fram emot att åter kunna ta emot sina kunder i den egna salongen i Virserum.

Erika Carlman ser fram emot att åter kunna ta emot sina kunder i den egna salongen i Virserum.

Foto: Markus Danielsson

Familj2023-07-14 18:13

Virserum är på god väg att få tillbaka en lokal företagare som många har saknat de senaste tre åren. I oktober är det nämligen dags för Erika Carlman att köra en efterlängtad nypremiär för den egna skönhetssalongen, Styled by EC.

– Jag valde att lägga ner företaget på hösten 2020. Anledningen var bland annat att jag kände att det inte gick att få ihop jobbet med det övriga familjelivet. Vi hade småbarn hemma och jag visste aldrig när jag skulle vara tvungen att vabba och liknande. Det blev ohållbart helt enkelt, säger Erika när Vimmerby Tidning besöker henne i den lokal där hennes verksamhet alltså gör comeback senare i höst.

undefined
En av Erika Carlmans skapelser av naglar.

Erikas företag är, som namnet antyder, inriktad mot kunder som så att säga vill "piffa upp" sig själva till vardag eller fest.

– Jag jobbar både med naglar och fransförlängningar. Speciellt naglarna har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat, säger hon.

Varifrån kommer då intresset för just naglar?

– Jag kommer från Åseda från början och mamma har berättat att jag fick mitt eget nagellack redan som sexåring. Jag brukade knacka på hos grannarna och fråga om de ville få sina naglar målade. Det var så det började, berättar Erika med ett stort leende.

En annan, ytterst betydelsefull, faktor för Erikas karriär inom skönhetsbranschen är barndomsvännen, Josefine Foxman.

– Hon är lika intresserad av det här som jag är. När hon startade sitt eget företag sa hon att jag också borde göra det. Utan henne hade jag aldrig tagit det här steget, säger Erika, som drev den första omgången av sitt företag under åren 2017-2020.

undefined
Erika Carlman vet inte om hon skulle vilja delta i flera mästerskap inom fransförlängning. En sådan satsning tar väldigt mycket tid.

Även om Erika började jobba inom en annan form av kundservice när det egna företaget låg på is, har hon alltid haft den självklara ambitionen att starta upp allting på nytt när det känns rätt i det övriga livet.

– Det är det här jag brinner för, jag brukar säga att jag är skapt för att skapa, säger hon och visar upp ett antal plastnaglar i varierande kulörer.

Vid sidan av det egna företagandet har Erika Carlman även varit utanför Sveriges gränser och tävlat internationellt i sina färdigheter inom fransförlängning. Hemma i den egna prishyllan finns numera en bronsmedalj från VM i den nämnda tävlingsformen.

– Medaljen kommer från VM i Amsterdam 2020. Det var en väldigt häftig upplevelse att få vara med där.

I dagsläget är det emellertid ingen direkt självklarhet att Erika tänker ge sig på att försöka förbättra sin medaljplacering från Nederländerna.

– Jag är faktiskt lite tveksam till att vara med och tävla en gång till. Det krävs en väldig massa förarbete om man ska vara med på ett VM. Däremot kan det bli så att jag åker dit för att vara modell eller bara vanlig publik. Vi får se hur det blir.

undefined
Erika Carlman ser fram emot att åter kunna ta emot sina kunder i den egna salongen i Virserum.

Men innan nya, internationella äventyr är det alltså dags för den egna verksamheten. Erika berättar att hon har fått ett stort antal påtryckningar från den forna kundkretsen under åren som gått sedan stängningen.

– Jag kan knappt gå ner på ICA här i byn, det är alltid någon som kommer fram och undrar om jag inte ska starta upp salongen igen, säger nagelentusiasten som snart är redo för ännu ett, stundtals krävande, kapitel som egen företagare.

– Förra gången hade jag ofta långa arbetsdagar, men så blir det inte nu. Det kommer att vara fasta öppettider som jag inte ruckar på.

undefined
Några av priserna i Erikas privata prisskåp.
Naglar har alltid legat Erika Carlman extra varmt om hjärtat.
Naglar har alltid legat Erika Carlman extra varmt om hjärtat.
Personligt

Erika Carlman

Bor: Virserum.
Ålder: 32 år.
Familj: Tre barn, sambo, hund.
Fritidsintressen: Promenader. Hinner inte så mycket mer än vara med familjen och på jobbet.
Motto i livet: Har inget speciellt motto.
Förebild i livet: Min barndomsvän, Josefine Foxman. Hon fick in mig på den här banan och är en väldigt stor inspirationskälla.
Aktuell: Startar i höst upp sin skönhetssalong i Virserum efter några års uppehåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!