Waseems små unika hus sticker ut

En hel vägg i Waseem Alsaeids och hans familjs vardagsrum är fylld med tredimensionella tavlor som föreställer husfasader i olika färger och stilar. De minner om arkitektur från kulturer i öst, runt Medelhavet och i Skandinavien.

I ateljén arbetar Waseem Alsaeid i mängder av olika material.

I ateljén arbetar Waseem Alsaeid i mängder av olika material.

Foto: Kristina Westring

Familj2020-06-26 10:00

– Jag arbetar med gips, cement, trä, kartong, metall och akrylfärg. Många olika material för att bygga upp husen. Jag kallar dem "Waseems små hus". 

I ett angränsande krypin har Waseem sin ateljé. Just nu håller han på med en fontän. Den går i ljusblått och grönt. Längs med ena kanten slingar en bladväxt. Inspirationen kommer från hus som han har sett under resor och även de som familjen passerade på flykt från kriget i Syrien. 

– De här konstverken är små jämfört med när jag jobbar på plats i en miljö. Då kan de bli meterhöga.

Det är på senare tid som Waseem på nytt har plockat fram arbetet med husfasader. Att bygga, forma och färgsätta ger utlopp för skaparlusten. Han ägnar sig åt detta när arbetsdagen på hemtjänsten i Västervik är till ända. 

– Jag höll på med det här i Syrien, när jag var ung. Då dekorerade jag på flera olika ställen. Hotell och offentliga platser. Sedan tog filmandet vid och jag utbildade mig i media och tv-produktion på universitet.

Efter studierna fick Waseem jobb som regiassistent. 

– Det var ett sätt att få reda på hur det går till i praktiken. Sedan började jag som regissör. 

Waseem inriktade sig på tv-serier i genrerna drama, komedi och reality. Det blev åtta serier med ett 30-tal avsnitt. Han regisserade även kortfilmerna "Marrow", "Smile You're Dying" och "Dawaran/Circling". Filmer som har rönt framgång med flera priser på filmfestivaler runtom i världen. 

År 2014 bestämde sig Waseem och hans hustru Madeleine, som arbetade som journalist och programledare, att ta sina två barn, Taim och Sama, och fly från den ohållbara krigssituationen i Syrien till Sverige. De kom direkt till Västervik och här har de stannat. 

– Än så länge har jag inte lyckats hitta något arbete inom film. Det finns inte så mycket av det i Västervik. Att skapa de små husen är ett sätt att komma tillbaka till konsten. Jag drömmer om att göra riktigt stora väggar, som verkligen sticker ut och som är helt unikt.

I framtiden hoppas Waseem kunna återgå till film. 

– Jag har många tankar och uppslag, men det krävs en hel del i form av utrustning och kontakter i branschen. 

Fotnot: Under intervjun stöttade både Taim och Sama när Waseems ord på svenska inte riktigt räckte till. 

De små husen är inspirerade från olika kulturer. Här från en gata i en grekisk by.
De små husen är inspirerade från olika kulturer. Här från en gata i en grekisk by.
Personligt

Waseem Alsaeid

Ålder: 43 år. 

Familj: Hustrun Madeleine Zein, sonen Taim, 16 år, och dottern Sama, 12 år. 

Bor: I Västervik sedan 2014. 

Gör: Arbetar i hemtjänsten. På fritiden skapar Waseem tavlor på temat hus från olika kulturer. Tidigare arbetade han som filmregissör i Syrien.

Har för sina kortfilmer tilldelats priser på filmfestivaler i bland annat Syrien, USA och Egypten.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!