Ylvas grej är att bli knuten – sysslar med repkonst

Genom livet har Ylva Lee Lindell haft kreativa intressen så som skrivande och teater. Sedan ett drygt år tillbaka sysslar hon också med shibari, en hobby som hon vet väcker fördomar och därför har befarat att omgivningen ska ifrågasätta.

I shibariutövandet är riskbedömning och god kommunikation mellan den som knyter och den som blir knuten på väldigt viktigt. "Det är högrisklek kan man säga, så det gäller att veta vad man håller på med och bryta om det inte känns bra".

I shibariutövandet är riskbedömning och god kommunikation mellan den som knyter och den som blir knuten på väldigt viktigt. "Det är högrisklek kan man säga, så det gäller att veta vad man håller på med och bryta om det inte känns bra".

Foto: Annie Hogner

Familj2023-11-25 07:00
undefined
"Jag är sån som person att jag alltid vill gå all in för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Det gäller i både skrivandet, teatern och med shibarin", säger Ylva.

Vi tar oss tillbaka ett drygt år tillbaka i tiden, när Ylva Lee Lindell och hennes särbo är på jakt efter ett gemensamt projekt. Efter en tids skrollande dyker något upp i flödet som fångar Ylvas intresse. Det är en nybörjarkurs nedåt Kalmar i något som ingen av dem varken vet så mycket om eller har kommit i kontakt med tidigare – shibari. Trots ovissheten kring vad det egentligen handlar om bestämmer de sig för att testa.

– Vi ramlade in i det här lite av misstag kan man säga och började knyta lite smått. Jag själv knyter inte alls, utan blir bara knuten på, förklarar Ylva.

Lite enkelt förklarat är shibari en sorts japansk repkonst, med anor från en tid då rep användes för tortyr och fasthållning. Men trots att det är vad utövandet grundar sig i är det inte vad det handlar om idag – åtminstone inte den gren som Ylva sysslar med.

– Det jag har hållit på med allra mest är dekorativ shibari. Det handlar om att knyta vackra mönster på kroppen, och är väldigt meditativt och avslappnande.

undefined
Det Ylva Lee Lindell sysslar med mest är det som brukar kallas för dekorativ shibari. Anledningen till att den som blir knuten på ofta är i underkläder är för att man ska få den taktila effekten av repen mot huden.

Det känns som att många som vill ha ett projekt tillsammans typ bygger ett uthus eller renoverar ett badrum, men ni valde repkonst?

– Jo jag vet, men jag har alltid varit lite av en Japannörd och det här visade sig vara precis min grej. Nu knyter jag med andra personer runt om i Småland och Linköping också, medan särbon knyter lite mer sällan.

Eftersom shibari är en typ av bondage är det något som ofta kopplas ihop med BDSM-världen, och det finns många som drar slutsatsen att knytandet har en erotisk eller sexuell koppling.

– Det blir visserligen väldigt intimt för att man kommer nära varandra när man knyter och blir berörd hela tiden, men det är inget sexuellt i det jag gör. Det finns grupper som håller på med det mer på det sättet, fast det är inget som jag kommit i kontakt med.

Ylva förklarar att anledningen till att man ofta knyter i underkläder är för att kunna känna effekten av repen mot huden, det taktila. Hon demonstrerar det genom att dra ett rep mot min underarm och förklarar att något händer i kroppen när man gör så.

– Vissa reagerar väldigt starkt och då kallas det för att man blir rephög, eftersom hjärnan frisätter dopamin och oxytocin. Jag själv är väldigt känslig för det.

Vad händer i dig när du blir rephög?

– Det känns lite som att man svävar över marken. Hjärnan får en massa överskott av må-bra-hormoner, så man kan liksom känna sig lite full. Det är svårt att beskriva, men man blir lite distansierad och mår väldigt, väldigt bra. Efter repträffarna kör jag till exempel inte bil för att reaktionsförmågan är nedsatt.

undefined
Ylva Lee Lindell började med shibari i maj 2022. Till en början gjorde hon det tillsammans med sin särbo, men nu för tiden går hon på repträffar där hon blir knuten på av andra personer.

Många som känner till eller googlar på shibari har en bild av att det handlar om att hänga upp varandra i rep från taket, så kallad suspension. Det är en gren av repkonsten som Ylva precis har börjat testa på lite mer. 

– Jag har inte provat det så många gånger. Då hänger man i repen och det gör ganska ont, men när man väl kommer upp och får snurra helt fritt är det som att flyga. Känslan är svår att förklara, men det är så häftigt att det är värt det.

Hon beskriver suspension som högrisklek och betonar vikten av god kommunikation, lyhördhet och ett gemensamt ansvar mellan den som knyter och blir knuten på. Om man knyter fel och stoppar blodtillförseln med repen, kan nerverna i kroppen lätt skadas.

undefined
Nyligen har Ylva börjat prova på en gren av shibarin som kallas för suspension och innebär att man hissar upp någon i repen. Den som knyter kallas för "rigger" och den som blir knuten på kallas för "bunny" eller "modell".

Har du skadats av det?

– Ja, jag blev uppknuten i armarna med rep runt handlederna, så att all kroppsvikt belastade dem. Just så var inget bra sätt för mig att hänga. När jag väl kom ner kände jag direkt att något hade hänt i armen och då hade jag förmodligen klämt en nerv i handleden. Det tog nästan två månader innan den var riktigt bra. Efter det är jag väldigt mycket mer försiktig.

Varför vill man hålla på med något som faktiskt är smärtsamt?

– Tänk att det är lite som att springa milen, det gör också ont. Det finns många saker som gör ont men som till slut faktiskt är ganska häftigt. Man vet att det kommer en sån fruktansvärd kick sen, när endorfinerna frigörs och man nästan blir lite rusig. Sen är det ju inte så att det är outhärdligt.

Sedan Ylva Lee Lindell började med shibari har hon varit orolig för att det ska bli ifrågasatt. Hittills har hon inte fått en enda negativ reaktion, fastän hon varit förberedd på det. Trots den instinktiva tanken om att inte skylta med sitt intresse har hon istället valt att prata om det högt, för att visa att shibari är något mycket mer än vad många tror.

– Efter det har jag bara fått positiva kommentarer om att det verkar fint, härligt och kul.

undefined
Naturrepet är bra att suspendera i, medan polysterrepen längre bak är till för dekorativa knytningar. De är inte tillräckligt starka för att man ska kunna hänga upp någon i dem.
Bilden till vänster är från första gången Ylva blev knuten på. "Då blev jag väldigt rephög och sjukt fnissig", säger hon.
Bilden till vänster är från första gången Ylva blev knuten på. "Då blev jag väldigt rephög och sjukt fnissig", säger hon.
Personligt

Ylva Lee Lindell

Ålder: 42 år.

Familj: Döttrarna Amanda, 20 och Lilja, 15.

Gör: Utbildar sig till socialpedagog.

Övriga intressen: Teater och skrivande.

Dold talang: "Jag är riktigt bra på att göra pannkakor".

Viktigaste Shibaritipset: Var försiktig och kommunicera ordentligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!