Yvonne hittade tillbaka till konsten under pandemin

Efter 20 år började Yvonne Carlsson i Vimmerby måla igen och snart ställer hon för första gången ut sina verk. Det krävdes en pandemi för att hon skulle hitta tillbaka till konsten.

"Det känns jättebra", säger Yvonne Carlsson om sin första konstutställning. Snart hänger hennes verk på Frödinge bygdegård.

"Det känns jättebra", säger Yvonne Carlsson om sin första konstutställning. Snart hänger hennes verk på Frödinge bygdegård.

Foto: Johannes Widergren

Familj2021-10-21 18:00

Yvonne Carlsson, som är född och uppvuxen i Hultsfred men bor i Vimmerby sedan omkring 30 år tillbaka, har konsten och måleriet i blodet. Hon har tecknat sedan hon var liten och hade då sin morfar, Edvin Schiöld, från Lönneberga, som sin stora förebild. Han målade marmoreringar i kyrkor och på Centralstationen i Stockholm kring sekelskiftet. 

I 20-årsåldern målade Yvonne själv främst med olja och gick under den perioden också flera kurser. I början av 2000-talet testade hon att måla med akryl vid en kurs för Agne Regell vid Vimmerbys Folkhögskola. Hon fastnade för den smidiga och mångsidiga tekniken, men livet kom emellan och Yvonne Carlsson slutade med måleriet.

– Under en 20-årsperiod målade jag inte någonting direkt. Jag är en aktiv och social människa med mycket att göra och sedan hade jag tre små barn med tätt emellan. Man hinner inte med, säger Yvonne Carlsson.

När pandemin kom sattes stora delar av det sociala livet på paus. Barnen var redan utflugna och Yvonne kände att det fanns tid för konsten igen. I våras gick hon en digital kurs i akrylmålning för konstnären Anna Karolina Larsson.

– I hennes bok finns över 30 olika tekniker och jag har provat allihop. Jag försöker hitta något som är mitt, vem jag är. Hon visade hur man kan göra med äggskal, grus och spackel och jag tycker om det tredimensionella som blir i bilderna av det, säger Yvonne Carlsson.

undefined
Yvonne Carlsson gillar strukturen man får av att måla med bland annat spackel.

Sedan dess har inspirationen flödat och Yvonne har inrett en liten ateljé hemma i villan, där hon hela tiden har tre eller fyra olika målningar igång samtidigt. Hon berättar att hon får mycket av sin inspiration från naturen och gärna målar landskap.

– Jag tar ofta ett foto och målar av fotot, men om jag tycker att fotot inte stämmer med det jag känner så ändrar jag på det. Sen målar jag väldigt mycket abstrakta motiv också. Det är intuitivt måleri, jag har inte alltid på förhand bestämt mig för vad det ska bli.

undefined
"Det är intuitivt måleri, jag har inte alltid på förhand bestämt mig för vad det ska bli", säger Yvonne Carlsson om sin konst.

Yvonne gillar utmaningar och använder gärna annorlunda tekniker och testar nya saker hela tiden. Bland annat har hon målat med kokos, kaffe och te. Färgplupparna som blir kvar på tuberna sparar hon i en låda för att sedan göra konst av dem också. Bubbelplast, kartong och gladpack är också vanliga verktyg och i ateljén finns allt hon behöver.

– Jag kan gå i en affär och hitta grejer jag vill testa men det räcker att gå till sin kökslåda och ta upp något. Tänk att trycka en stekspade i spackel eller dra den i en målning, vad blir det för mönster? Det finns så mycket sådant som folk kanske glömmer bort, säger Yvonne Carlsson.

undefined
Yvonne Carlsson vid kökslådan, på jakt efter något hon kan använda för att skapa konst. "Tänk att trycka en stekspade i spackel eller dra den i en målning, vad blir det för mönster?", säger hon.

För första gången någonsin kommer Yvonne Carlsson nu att ställa ut sina tavlor. Det blir på Frödinge Bygdegård under bygdegårdarnas kulturvecka

– Det känns jättebra! Egentligen skulle jag ha ställt ut på konstrundan i Rävemåla i september men det blev inte av eftersom jag blev sjuk. Jag har inte riktigt bestämt än hur många verk jag ska ställa ut, det gör jag nog precis innan, men det blir lite blandat av allt. Jag vill visa de olika teknikerna jag behärskar, säger Yvonne Carlsson.

undefined
Den här tavlan är inte till salu. Yvonne Carlsson har målat den för att den ska hänga i hennes ateljé och titta på när hon målar.

Det krävdes en pandemin för att hitta tillbaka till konsten, men nu ser Yvonne Carlsson inget slut på det.

– Jag har fem barnbarn och alla utom de två minsta har målat tavla tillsammans med mig. Det är riktigt roligt när de kommer hit på söndagsmiddag och frågar om vi kan måla, säger hon.

När Yvonne Carlsson ska måla en landskapsmålning tar hon ofta ett fotografi för att sedan måla av. Men om det inte känns rätt så ändrar hon som hon vill.
När Yvonne Carlsson ska måla en landskapsmålning tar hon ofta ett fotografi för att sedan måla av. Men om det inte känns rätt så ändrar hon som hon vill.
Personligt

Yvonne Carlsson

Ålder: 58 år.
Familj: Maken Torbjörn, tre barn och fem barnbarn.
Bor: Villa i Vimmerby.
Inspireras av: Utmaningar och att testa nya saker.
Aktuell med: Konstutställning på Frödinge Bygdegård med start 23 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!