Under de senaste tio åren har Blackstad blivit en plats att räkna med när det gäller dans och musik. Det tack vare Blackstads bygdegårdsförening där Gerry Nyman är ordförande.
– Det hände inte så mycket i bygdegården. Det var bara lite idrott några gånger i veckan. Vi bestämde helt enkelt att vi skulle ha dans och rockabillyfest.
Det var lika bra att dra på de höga växlarna, tyckte styrelsen med Gerry i spetsen.
– Jag ringde och bokade Thorleifs. Vi fick en stor publik och gick runt ekonomiskt. Hep Stars och flera andra stora namn har varit här också.
Det var starten på bygdegårdens dansfester som hålls första helgen i maj och sista helgen i september. Rockabillyfesten hålls sista helgen i maj. Alltid samma tider varje år för att skapa kontinuitet. Lokalen, som byggdes 1937, har fått nytt golv och ny färg i serveringen.
– Men det är kämpigt att nå ut. Vi gör vad vi kan med annonsering och sociala medier. Inför nästa års fester har vi börjat förhandla med Flamingokvintetten. Det är nämligen sista året som de är ute på turné.
Gerry bor med sin sambo Ulla Jakobsson i Backeby en bit utanför Blackstad. Gården, med röda hus och ladugård, ligger på en höjd omgärdad av skog, ängar och åkermark.
– Jag växte upp på den här gården. Den har brukats av min pappas släkt i generationer. Min pappa hade lovat sin far att ta över, vilket han gjorde.
Gården var då på 90 hektar och hade 12 mjölkkor.
– På den tiden fungerade det med så få kor. Min pappa avkrävde inget löfte från mig att fortsätta bruka eftersom det blev betydligt svårare att livnära sig som bonde.
Under uppväxten var mekanik ett stort intresse. Något som Gerry gjorde till sitt yrke. Efter högstadiet utbildade han sig på Riksyrkesskolan i Gamleby och som 18-åring gick han ut i arbetslivet. Det var stor efterfrågan på yrkesfolk och Gerry minns hur de ringde flera gånger från Ankarsrum som ville att han skulle börja på bruket.
– Men jag ville avsluta studierna och ha mitt sista sommarlov. Sedan jobbade jag på Ankarsrums bruk som verkstadsmekaniker i 43 år. Det var ett bra arbete som jag trivdes med.
När föräldrarna blev till åren köpte Gerry gården och flyttade hem igen 1999.
Han skaffade får, traktor och maskiner.
– Det var alltså lantbruk vid sidan om jobbet, så mycket som jag mäktade med. All mat till djuren produceras på gården och det är helt ekologiskt, men inte registrerat som sådant. Som mest hade jag 35 tackor, men jag håller på att trappa ner nu.
Ett annat intresse är att renovera motorcyklar, och köra dem.
– Jag är nog motorcykelgalen. Det ska vara gamla hederliga modeller.
Alldeles nyligen var han och hämtade en Triumph från 1967. Gerry säger att den är i stort sett original, men motorn ligger i en låda bredvid. Det är ofta så som motorcyklarna anländer till Backeby, för att sedan komma till nya ägare i fullgott skick.
– Min allra finaste maskin var en BSA chopper med motivlack på tanken. Den hade jag några år i slutet av 1970- och början på 1980-talet.
Idag består motorcykelparken av en Harley Davidson Heritage med tank och skärmar importerade från USA, samt en Yamaha som vardagskörs på grusvägarna i trakten. Harleyn används när Gerry och Ulla far på semester.
– Vi brukar ta en tur med “knarren” till Gotland. Det var där Ulla och jag träffades 2001. Det var dans på Borgen till Black Jack. Jag presenterade mig som Gary Newman och hon föll pladask, skattar Gerry Nyman.