Han var en oerhört omtyckt läkare, berättar dottern Karin.
– Jag träffar fortfarande gamla patienter som säger att han var världens bästa läkare, jag har aldrig hört ett enda ont ord om honom, säger Karin.
Göran föddes 1937 och växte upp som fosterbarn i Gamleby. Hans fosterföräldrar hade en blomsteraffär i Gamleby, i vilken han jobbade under några år efter att han hade tagit studentexamen.
– Han var duktig på att binda fina buketter. Varje år den 29 juni, när mamma fyllde år, band han en jättefin bukett åt henne och han gjorde alltid buketter när vi skulle i väg någonstans, säger dottern Karin.
När Göran hade gjort lumpen åkte han som FN-soldat till Kongo och Gazaremsan.
– När han var där blev de tillfångatagna och han blev skjuten i benet. Det var traumatiskt för honom och när han kom hem igen så bestämde han sig för att bli läkare, säger Karin.
Göran studerade till läkare på Hermods korrespondensutbildning. Detta medan han bodde i Gamleby, men han åkte ner till Malmö när han skrev sina tentor.
– Han träffade mamma i Gamleby under 60-talet. Hon är från Kalmar, men läste upp sina betyg på Gamleby folkhögskola, säger Karin.
De gifte sig 1965 och sedan var det dags för AT-tjänstgöring i Stockholm.
– Min storebror Anders föddes 1971 i Stockholm. Sedan fick pappa tjänstgöring i Finspång 1973 och samma år föddes jag, säger Karin.
Det var efter detta som Göran sökte tjänsten som distriktsläkare i Ankarsrum, vilken han också fick. Sommaren 1973 flyttade han därför tillbaka till Ankarsrum tillsammans med hustrun Lizzie, sonen Anders som då var två år och dottern Karin som var tre månader.
Jag frågar dottern Karin hur han var som läkare.
– Han jobbade som läkare i Ankarsrum fram till pensionen och var otroligt omtyckt. Han var alltid tillgänglig. Han jobbade måndag till fredag på läkarstationen men på nätter och helger kunde patienter komma och knacka på, såna läkare finns inte idag. Han höll hårt på tystnadsplikt, avskydde skvaller och berättade aldrig något om någon annan när han var hemma.
Karin berättar också att han var väldigt pedagogisk och utbildade många läkare under åren.
– Många har sagt att han var världens bästa lärare. Han var också väldigt omtyckt bland kollegor men när han började jobba i Ankarsrum var han ensam läkare. Under 80- och 90-talet jobbade han även som FN-läkare, en läkare med stort hjärta, säger Karin.
Efter pensionen fortsatte Göran att arbeta som frilansande läkare i Norge, på Färöarna, i Stockholm, Gävle, Vimmerby och som företagsläkare på kärnkraftverket i Oskarshamn.
Göran var också en sann friluftsmänniska, tyckte mycket om orientering, segling, tennis och badminton.
– Han kunde alla blommor, växter och fåglar, så man kunde gå i skogen med honom och så sa han: "Lyssna nu, nu låter det 1234567, det är lövsångaren". Han var så pedagogisk, för han hade alltid olika knep för att vi skulle minnas det han lärde oss. Han har även lärt barnbarnen mycket om växter, djur och fåglar. Han var världens bästa morfar, tillägger Karin.
Göran Ytterholm blev 85 år och sörjs närmast av hustrun Lizzie Ytterholm, sonen Anders Ytterholm, dottern Karin Jelili Ytterholm och barnbarnen Hanna, Nora, Elias, Emil och Viktor.