Hon levde livet in i det sista

Det är bara drygt två månader sedan vi träffade Gerd Brodin för ett personporträtt på familjesidan. Hon berättade då att hon, trots att hon var svårt sjuk, avsåg att leva livet fullt ut så länge det gick. Nu har hennes resa slutat.

Gerd Brodin hade nära till skrattet, till och med i slutskedet av sin cancersjukdom.

Gerd Brodin hade nära till skrattet, till och med i slutskedet av sin cancersjukdom.

Foto: Marie Kerrolf

Dödsfall2020-05-16 10:00

In i det sista kunde tidningens läsare, i framför allt Västervik, se Gerds namn i såväl tidningsartiklar som föreningsnotiser. Hon var en starkt engagerad föreningsmänniska som ville hjälpa andra. Till och med när hon befann sig i slutskedet av sin kamp mot cancern.

– Jag tycker om att finnas till för andra och se till att människor har det bra runtomkring mig. Då mår jag gott, sa Gerd Brodin när vi träffade henne över en fika på ett kafé i början av mars.

Aktiviteterna tog tid och kraft, men Gerd tvekade aldrig att fullfölja sina engagemang.

– Jag har bestämt mig för att jag ska leva hela mitt liv fullt ut, förklarade hon.

Rädda Barnen, Bröstcancerföreningen Blåkulla, SPF Seniorerna Tjustbygden och IOGT-NTO. Alla dessa föreningar fick ta del av Gerds engagemang in i det sista. Även tidigare hade hon varit aktiv, inte minst när hennes barn var små och Gerd tog en självklar plats i såväl föräldra- som idrottsföreningar i Gamleby, där familjen bodde.

Under barnens småbarnsår var Gerd hemmafru men i 40-årsåldern bestämde hon sig för att börja plugga. Hon utbildade sig till behandlingsassistent och slutade inte jobba förrän hon var 74 år. På slutet fungerade hon som assistent inom skolans värld. 

Gerd föddes på landet utanför Mönsterås, som äldst av fem syskon.  Föräldrarna var lantbrukare och mamman var engagerad i samhällsfrågor, ett intresse som gick i arv till äldsta dottern.

2006 drabbades Gerd för första gången av cancer, och besegrade den flera gånger. När hon drabbades av sin femte cancerform, kunde läkarna till slut inte göra mer.

När det stod klart att hennes cancer var obotlig bestämde sig Gerd, hennes yngsta dotter och dennes tvillingdöttrar att göra något minnesvärt tillsammans. Det blev en resa till Island i oktober förra året. 

– Vi hyrde en bil och åkte dit kosan bar. Det var en helt fantastisk resa, både för ögat och kroppen, berättade Gerd när vi träffade henne i mars.

Dottern Theresa bekräftar bilden av att hennes mamma var en person som inte gav upp i första taget.

– Hon har ju varit sjuk länge men även när det varit som värst har hon hela tiden utstrålat att allt varit bra, säger hon.

Gerd Brodin blev 77 år gammal. Hon sörjs närmast av sina tre barn med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!