Välkänd Vimmerbybo död – Barbro Gullberg blev 98 år

Många minns tandläkaren Barbro Gullberg, andra kommunpolitikern – eller "tant Barbro" på barnfilmklubben Myran i Vimmerby. "Någon typisk hemmafru kan man inte säga att hon var", säger yngste sonen Urban Gullberg.

Barbro Gullberg, Vimmerby, har avlidit i en ålder av 98 år.

Barbro Gullberg, Vimmerby, har avlidit i en ålder av 98 år.

Foto: Linda Gullberg

Dödsfall2021-10-13 18:44

Barbro Gullberg föddes i Vimmerby 1923. Efter studenten i Linköping utbildade hon sig till tandläkare i Stockholm. Under studietiden träffade hon skåningen Börje Gullberg från Komstad. När de båda tagit examen blev det en kortare period på Folktandvården i Kisa – med några dagars beviljad ledighet i september 1949 för att gifta sig – och snart slog de sig ner på Kungsgatan 1 i Vimmerby, där de öppnade gemensam tandläkarpraktik. Så småningom byggdes en separat mottagning på tomten. Familjen utökades med två söner, Örjan född 1955 och Urban född 1958. Makarna bedrev tandvård i fyra decennier och flyttade 1990 till nybyggt hus på Östra Skolgatan, där Barbro bott fram till för drygt två år sedan, då hon kom till Vidala i Södra Vi.

I sin generation var Barbro Gullberg tidigt ute i att ta plats och utvecklas även utanför hem och familj. Intensiva och långa arbetsdagar hindrade henne inte från att engagera sig i den lokala politiken. För Moderaterna satt hon flera mandatperioder i kommunfullmäktige och hon var vice ordförande i dåvarande hälsovårdsnämnden och socialnämnden.

– Hennes far Carl Johansson, som startade klädes- och manufakturbutiken Carl Johanssons vid torget i Vimmerby, var också involverad i dåvarande stadsfullmäktige, så det fanns en tradition att falla tillbaka på. Hon var inte rädd för att synas och höras och någon typisk hemmafru kan man inte säga att hon var, säger sonen Urban Gullberg.

undefined
Barbro Gullberg, Vimmerby, har avlidit i en ålder av 98 år.

Barbro var en utpräglad föreningsmänniska. Hon var aktiv i Husmodersföreningen, senare i livet Aktiva Seniorer och kyrkliga syföreningen. Hennes stora musikintresse fick utlopp i Vimmerby Blåsorkester, där hon spelade klarinett och trumpet och hon ledde också flera körer.

Hur många medelålders Vimmerbybor har fått en tidig kulturupplevelse på barnfilmsklubben Myran, som i ett 20-tal år ordnade filmvisningar och annat kul på lördagseftermiddagarna? Det borde vara åtskilliga, tror Barbro Gullbergs svärdotter Ingamay Gullberg i Gamleby:

– Hon var med och startade klubben 1957. Som mest kunde det vara 300 barn, så det var ju minst sagt populärt.

Engagemanget för barn fortsatte och som äldre var hon en av de aktiva i läxhjälpen i Vimmerby. 

Barbro Gullberg var en glad, humoristisk och positiv person, som älskade att ha gäster, var skicklig på att brodera, njöt av friluftsliv, sol och bad – inte minst i villan i Spanien som hon och Börje köpte när de blivit pensionärer – och som livet igenom förstod vikten av att hålla kroppen igång. Vattengympan var en rutin till hon fyllt 95.

Hon blev änka 2006 och hennes närmaste är sonen Örjan och hans fru Ingamay, Gamleby, sonen Urban och hans fru Carin, Torna-Hällestad, barnbarn och barnbarnsbarn.

Barbro Gullberg skulle ha fyllt 99 år den 7 januari – nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!